Datoria publică a Franței a depășit pentru prima dată 2.000 miliarde de euro

Datoria publică a Franței a depășit pentru prima dată 2.000 miliarde de euro

Datoria publică a Franței a urcat la nivelul record de 95,1% din PIB în trimestrul doi din 2014, depășind nivelul de 60% din PIB stabilit de UE, subliniind problemele cu care se confruntă Guvernul în gestionarea finanțelor publice cu o zi înainte de prezentarea bugetului pe 2015, transmit RFI și Reuters.

În perioada aprilie-iunie 2014, datoria publică a depășit pentru prima dată 2.000 de miliarde de euro, ajungând la 95,1% din PIB, de la 94% din PIB în primul trimestru al anului, conform datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică din Franța (Insee). Datele ar putea determina Executivul să revizuiască în creștere estimările privind datoria publică în 2015. Inițial, autoritățile au prognozat pentru acest an o datorie publică de 95,6% din PIB și menținerea la acest nivel anul viitor, dar analiștii spun că datoria Franței ar putea ajunge la 100% din PIB chiar în 2015, după revizuirea datelor privind deficitul.

Luni, Guvernul socialist a anunțat o reducere cu 9,5 miliarde de euro a cheltuielilor cu asigurările sociale în 2015, pentru a ține sub control deficitul din sistemul de asistență socială, care ar urma să depășească 11,7 miliarde de euro în 2014.

Insee a confirmat recent stagnarea celei de-a doua economii europene în trimestrul doi din 2014, la fel ca în precedentele trei luni. Deși consumul, unul din motoarele de creștere, s-a redresat în perioada aprilie-mai 2014, nu a fost suficient pentru a compensa scăderea investițiilor companiilor și declinul comerțului.

Deficitul bugetar al Franței va crește în 2014 pentru prima dată în ultimii cinci ani, a anunțat luna aceasta ministrul de Finanțe, Michel Sapin, încălcându-și astfel promisiunea de a reduce deficitul la 3,8% din PIB anul acesta și la limita de 3% din PIB stabilită de Uniunea Europeană pentru 2015.

Rata scăzută a inflației și stagnarea celei de-a doua economii europene au redus veniturile colectate din taxe și sumele economisite de populație, a explicat oficialul francez.

Anul acesta, deficitul bugetar al Franței va urca la 4,4% din PIB, de la 4,3% din PIB anul trecut, a anunțat Michel Sapin. Franța va reuși doar în 2017 să-și reducă deficitul la limita de 3% din PIB stabilită de UE, a afirmat ministrul francez de Finanțe, după ce, anterior, se angajase să îndeplinească acest obiectiv până în 2015.

Deja Franța a obținut o prelungire cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului și este greu de crezut că va mai fi extins termenul limită.

Evoluția economiei franceze în acest an a fost dezamăgitoare. În iunie, Institutul Național de Statistică din Franța (Insee) estima un avans al PIB de 0,7% în 2014, sub nivelul de 1% pe care se bazează Guvernul pentru a-și îndeplini obiectivul de reducere al deficitului. Potrivit analiștilor, cu un avans zero în primele șase luni și o creștere de doar 0,2% în trimestrul trei, va fi dificil de îndeplinit chiar și prognoza Insee.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”