Datoria publică a depășit 500 miliarde lei. Până la finalul anului avem de plătit dobânzi și comisioane de 14 miliarde lei

Datoria publică a depășit 500 miliarde lei. Până la finalul anului avem de plătit dobânzi și comisioane de 14 miliarde lei

Datoria publică a României a ajuns la 503,6 miliarde lei, respectiv 47,8% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cea mai mare parte este pe termen mediu și lung, respectiv 489 miliarde lei. Este clar că anul acesta nu are cum să scadă datoria, mai ales că avem prevăzut un deficit de 7,16% din PIB, adică 80 miliarde lei. Cu alte cuvinte, aceștia sunt bani pe care nu-i avem și trebuie să ne împrumutăm.

Dacă ne uităm la proiectul de buget recent adoptat, vedem că anul acesta datoria publică ar urma să ajungă la 51,8% din PIB, deci va trece de cel de-al doilea prag al Legii responsabilității fiscal bugetare.

Conform acelei legi, dacă datoria depășește 50% din PIB, dar este sub 60%, atunci Guvernul trebuie să prezinte public şi să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducere.

Programul cuprinde și măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.

Evident, dacă ne uităm la strategia care însoțește bugetul, vedem că pe partea de cheltuieli de personal se frânează creșterile până în 2024. Practic sunt prevăzute pentru acest an la 109,5 miliarde lei, conform proiectului de buget pe 2021, acestea urmând să ajungă în 2024 la 110,6 miliarde lei. În ianuarie, România avea 1,24 milioane de salariați bugetari, cea mai mare parte, puțin peste 800.000 în administrația publică centrală.

Rate, dobânzi și comisioane de plătit anul acesta

Dacă am aduna datele disponibile până în acest moment, România are de rambursat, anul acesta, 68,2 miliarde lei, aici intrând atât rate, cât și dobânzi și comisioane. Acestea din urmă (dobanzile si comisioanele) ar însuma 16,7 miliarde lei, dar dacă excludem lunile ianuarie și februarie, au mai rămas de plătit 14 miliarde lei.

În ceea ce privește ratele, în perioada martie – decembrie suma totală de rambursat este de 39,5 miliarde lei.

Acestea se plătesc prin alte împrumuturi. De aceea crește datoria publică. Chiar dacă statul reușește să se împrumute mai ieftin, asta nu înseamnă că scade datoria. Dobânda e dobândă. Ea se adaugă. Anul acesta știm că va depăși 50% din PIB datoria publică, doar au recunoscut și autoritățile, dar ele și-au mai luat un angajament, respectiv că nu va depăși 55% până în 2024. Rămâne de văzut, scrie
HotNews.ro .




populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!