Datele observatorului european Copernicus confirmă recordul de topire al banchizei antarctice
Întinderea banchizei de gheaţă antarctice a înregistrat un minim record la mijlocul verii australe, a confirmat miercuri observatorul climatic european, după date similare americane, sugerând o intensificare a topirii în ultimul deceniu.
Antarctica FOTO: Shutterstock
Banchiza, care se topeşte în perioada verii australe şi apoi se reface în cursul iernii, a atins pe 16 februarie "cea mai scăzută suprafaţă din cei 45 de ani în care au fost înregistrate date satelitare", a declarat Samantha Burgess, de la Observatorul Copernicus (C3S) al Uniunii Europene, scrie Agerpres.
Conform datelor prezentate de centrul american National Snow and Ice Data Center (NSIDC), pe 13 februarie, suprafaţa ocupată de gheaţa formată în mare în jurul continentului de la Polul Sud al Pământului "a scăzut la 1,91 milioane de kilometri pătraţi", fiind cea mai mică suprafaţă înregistrată de la începutul măsurătorilor satelitare din 1978.
Precedentul record a fost stabilit în februarie 2022, când suprafaţa gheţii care pluteşte în Oceanul Antarctic a scăzut pentru prima dată sub pragul de 2 milioane de kilometri pătraţi.
Cu toate acestea, în ultimele patru decenii, suprafaţa medie a gheţii marine din Antarctica ce a rezistat celor mai călduroase luni ale verii australe a rămas la un nivel stabil, spre deosebire de banchiza din Groenlanda şi din Arctica, unde încălzirea climei provoacă o topire din ce în ce mai intensă.
Sursa: adevarul.ro