Date TRISTE/Românii TRĂIESC cu FRICA-N SÂN!

Date TRISTE/Românii TRĂIESC cu FRICA-N SÂN!

Romania apare ca o tara devastata de frici si de perceptia unor pericole care pandesc individul, comunitatile sau chiar toata tara. Universul social al romanului pare populat de nesiguranta si incertitudini, de spaime si viitoare pericole, relevă un studiu IRES.

Romania este vazuta de romani ca o tara nesigura, cu cetateni speriati, care pe termen scurt se confrunta cu riscul unui razboi, iar pe termen lung si mediu cu riscul unei crize economice cronicizate, arata un studiu IRES cu privire la perceptiile romanilor legate de securitatea nationala si incidenta unor riscuri.

"Atunci cand sociologii abordeaza problema riscurilor si a amenintarilor, Romania apare ca o tara devastata de frici si de perceptia unor pericole care pandesc individul, comunitatile sau chiar tara in totalitatea ei, la tot pasul", se arata in analiza datelor din studiu, semnata de sociologul Vasile Dancu.

"Universul social al romanului pare populat de nesiguranta si incertitudini, de spaime si viitoare pericole care il determina la actiuni sau reprezentari fataliste sau pesimiste cu privire la viitor. In mod evident, cand studiem opiniile si atitudinile fata de riscuri, noi, sociologii, nu masuram o realitate obiectiva,ci o reverberatie subiectiva a unei imagini a pericolelor din societate", spune Vasile Dancu.

Cu multe dintre riscuri, omul obisnuit nu are un contact direct, deci ajunge sa le perceapa prin intermediul mass-media, explica sociologul.

Mass-media amplifica incidenta unor riscuri si ajuta de cele mai multe ori la nasterea sentimentului unor amenintari viitoare, pericole virtuale sau amenintari colective.

Unele riscuri sunt atenuate printr-un optimism exagerat al gandirii cotidiene, altele sunt supraestimate datorita unor accente intens mediatizate sau chiar prin incidenta unor campanii de marketing sau promovare a unor produse sau servicii, apreciaza acesta.

"Ceea ce observam noi, sociologii, este ca in Romania creste perceptia iminentei unor riscuri si, alaturi de aceasta, se dezvolta o situatie de incertitudine care face sa creasca neincrederea in societate si o neliniste legata de securitatea individuala sau posibilitatea controlului propriului destin", explica Vasile Dancu.

Analiza datelor din studiu arata ca romanii dezvolta comportamente adaptative care, in multe situatii, prelungesc iluzii sociale sau, in altele, accentueaza pierderi masive de capital uman, cum ar fi cea de a cauta siguranta in alte societati, prin migratie internationala.

"Riscuri precum nesiguranta locului de munca sau cel legat de somaj sunt cele cu care ne-am obisnuit in ultimele decenii, dar la ele se adauga mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Romanii sunt tot mai speriati de traficul si consumul de droguri sau de riscul unui razboi in zona", spune sociologul.

Pana si riscul de dictatura are o incidenta de 39% intr-un moment politic si ideologic in care suntem convinsi ca democratia a invins definitiv, la orase si sate, subliniaza acesta.

Aproximativ 2 din 10 romani declara ca se simt amenintati de ceva in momentul realizarii acestei anchete. Dintre acestia, cei mai multi se simt amenintati de saracie sau de lipsa banilor - 25%, de imbolnavire sau probleme de sanatate - 19%, dar si de razboi sau acte de terorism - 11%.

Alti 9% declara ca se simt amenintati de pierderea locului de munca, 5% de negasirea unuia, alti 5% de criza economica, iar 4% de nesiguranta privind ziua de maine.

Alte mentiuni sunt nesiguranta, in general, nerespectarea legilor, degradarea mediului inconjurator, calamitatile naturale, coruptia, starea politicii din Romania, infractionalitatea sau singuratatea.

Cei mai multi dintre respondenti sunt rezervati in modul in care vad viitorul, 46% crezand ca acesta va fi la fel ca prezentul. In acelasi timp, 27% cred ca acesta va fi mai bun decat prezentul, iar 22% ca va fi mai rau.

Riscul cu care considera cei mai multi dintre participantii la studiu ca se confrunta Romania pe termen scurt este ce de razboi - 19%, acesta fiind urmat de criza economica - 7%, de cresterea ratei somajului si a lipsei locurilor de munca - 5%, precum si de saracie.

Alte riscuri, mentionate in proportii mai reduse, sunt cel al migratiei fortei de munca in alte tari, cel de criza politica, de consum si trafic de droguri, de cutremur sau alte calamitati naturale, coruptie, inrautatirea relatiilor externe, tulburari sociale, imbolnaviri, terorism sau instabilitate a guvernului. 2% dintre participanti cred ca Romania nu este expusa la nici un risc, pe termen scurt, iar 44% nu stiu la ce riscuri este expusa tara noastra.

Studiul a fost facut pe 1.519 de persoane de 18 ani, pe un esantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national cu o eroare maxima tolerata de plus-minus 2,5%. Perioada anchetei: 17-22aprilie 2015.

Citește STUDIUL  AICI /Citește analiza  AICI



populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...