Data limită de înscrieri pentru posturile de soldat/gradat profesionist s-a prelungit. „Nu este de Black Friday, dar...”
Perioada de înscrieri pentru cele peste 4.000 posturi de soldat/gradat profesionist (SGP) s-a prelungit cu două săptămâni. Este cea mai amplă campanie de recrutare a Armatei Române.
Perioada de recrutare s-a prelungit Foto: Fb. CMJ Olt/ MApN, Sergiu Iosub (arhivă)
Persoanele cu vârsta între 18 și 45 ani care își doresc să devină soldat/gradat profesionist și îndeplinesc condițiile minime pentru înscriere mai au timp până pe 30 iunie să o facă, perioada de înscrieri fiind prelungită cu două săptămâni.
„Nu este de Black Friday, dar...
Avem încă două săptămâni de înscrieri pentru posturile de SOLDAT/GRADAT PROFESIONIST.
‼ Până vineri, 30 iunie 2023, vă puteți înscrie pentru SGP, la centrele militare din județul/sectorul în care aveți domiciliul”, a anunțat Centrul Județean Militar Olt, pe contul oficial de Facebook.
Sunt disponibile pentru această campanie de recrutare 4.159 locuri, în 34 de județe și în București, distribuite astfel: Alba – 22; Arad - 136; Bacău – 83; Bihor - 5; Bistrița-Năsăud - 322; Botoșani - 10; Brașov - 60; Brăila – 77; București - 756; Buzău - 207; Călărași - 11; Cluj - 138; Constanța - 607; Covasna - 37; Dâmbovița - 10; Dolj - 230; Galați – 125; Giurgiu – 26; Gorj - 1; Harghita - 28; Hunedoara - 11; Ialomița – 20; Iași - 21; Ilfov - 172; Maramureș - 15; Mureș - 56; Neamț - 18; Olt - 59; Prahova – 54; Satu Mare - 8; Sibiu - 183; Timiș – 56; Tulcea – 235; Vaslui – 43; Vrancea – 317.
După înscriere, activitățile de recrutare se vor desfășura conform următorului calendar:
07.07.2023 - termenul limită pentru susținerea probelor de selecție;
14.07.2023 - termenul limită pentru efectuarea examinării medicale - participă doar candidații declarați „Admis” la probele de selecție;
25.07.2023 - termenul limită pentru efectuarea examinării medicale specifice și evaluării psihologice a aptitudinilor speciale – numai candidații care optează pentru arme sau servicii și specialități militare care necesită o astfel de evaluare;
01.08.2023 – termenul final de întocmire a dosarelor de candidat;
17 – 18.08.2023 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea I;
30 – 31.08.2023 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea a II-a;
Condiții minimale de studii, instruire, cazare, masă și echipament gratuite
„Soldaţii şi gradaţii profesionişti (pe scurt, SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, fiind destinat îndeplinirii funcţiilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare. Gradaţii profesioniști pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri.
Alături de ceilalți militari, SGP au misiunea nobilă a păstrării integrităţii şi suveranităţii statului, a apărării cetăţenilor ţării. Ei sunt primii chemaţi în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii (calamităţi, dezastre etc.)”, sunt precizările de pe site-ul https://www.recrutaremapn.ro/sgp.ph p .
Gradele acordate SGP sunt: soldat, fruntaş, caporal. Candidații nu susţin examene scrise (de cunoştinţe), fiind ierarhizaţi pe baza punctajului obţinut la probele de selecţie, în funcție de nivelul studiilor absolvite şi de media de la bacalaureat, dar şi de distanţa la care au domiciliul faţă de unitatea militară pentru care optează;
Chiar dacă nu ai deloc experiență militară anterioară, poți fi angajat într-o funcție de soldat/gradat profesionist dacă îndeplinești criteriile de recrutare și selecție necesare și urmezi un program de instruire cu durata de 2-5 luni, desfăşurat într-unul din centrele de instruire/unităţile de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei.
„Repartizarea pe posturi se face computerizat, la nivel național, în funcție de punctajul obținut și opțiunile exprimate de candidat; primul candidat clasat, dintre cei care au ales un anumit post, va fi repartizat în funcţia dorită, iar daca sunt mai multe funcții identice, acestea vor fi ocupate de următorii clasați”, sunt alte precizări de pe site-ul de recrutare.
Prima condiție care trebuie îndeplinită este cea de vârstă, fiind recrutate persoane cu vârsta între 18 ani împliniți și 45 ani împliniți, la data finalizării programului de instruire. Condiția minimă de studii este absolvirea primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior (primii doi ani de liceu sau școală profesională), iar în funcție de poziția vizată se adaugă și alte condiții, cum ar fi, de exemplu, aceea de a poseda permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C pentru candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”, sau să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ - pentru candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
Cât despre probele pe care candidații le au de trecut, deși nu există o probă teoretică, sunt trei probe la care trebuie să fie declarați „Admis”: evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală. De asemenea, candidații trebuie să fie declarați „Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale. Instruirea, cazarea, masa și echipamentul sunt gratuite, mai precizează reprezentanții MApN.
Cei interesați pot regăsi pe larg informații pe site-ul MAPN, dar și la centrele militare din fiecare județ.
Sursa: adevarul.ro