Dascălii au răbufnit după anunțul creșterilor salariale. „Dacă ai un venit de peste 8.000 lei, ciuciu vouchere de vacanță“

Dascălii au răbufnit după anunțul creșterilor salariale. „Dacă ai un venit de peste 8.000 lei, ciuciu vouchere de vacanță“

Unii profesori din învățământul preuniversitar sunt nemulțumiți de creșterile salariale anunțate cu două zile în urmă, calculând că ce li se dă în ianuarie nu acoperă nici măcar inflația. Cei care depășesc 8.000 lei net se plâng de asemenea că nu vor mai avea vouchere de vacanță.

Profesorii spun că cele mai mari creșteri le au colegii care nu s-au aflat în grevă FOTOo: Inquam

Profesorii spun că cele mai mari creșteri le au colegii care nu s-au aflat în grevă FOTOo: Inquam

Anunțatele creșteri salariale pentru personalul din învățământ (salariile acestora ar urma să crească, în medie, cu 20% în 2024), care se adaugă la creșterile deja operate în urma grevei din vară, nu mulțumesc pe toată lumea. Pe un grup privat de Facebook, cu peste 80.000 membri, s-au adunat peste 100 de comentarii ale dascălilor la următoarea întrebare pusă de un membru al grupului: „Cât ne dau din cât trebuia și cât reprezintă acoperirea inflației?”.

Nemulțumirile sunt multe, de la creșterile care se acordă diferențiat (este aspru criticată creșterea cu 30% a salariilor directorilor de școală), și până la anularea dreptului la voucherele de vacanță pentru cei cu salarii de peste 8.000 lei net.

„De cel mai mare procent beneficiază cei ce nu au făcut o oră grevă!”

Creșterea de care vor beneficia directorii (foarte mulți directori au renunțat, de la începutul anului școlar și până în prezent, la funcții, pentru că salariile lor erau sub cele ale profesorilor cu vechime) are foarte multe critici. Colegii de la catedră le reproșează directorilor că se vor bucura de o creștere de 30%, deși „nu au făcut o oră grevă”.

„De cel mai mare procent beneficiază cei ce nu au făcut o oră grevă! Solidaritate până la final!” este unul dintre comentarii, acesta generând numeroase răspunsuri.

„Cred că se referă la universitari - aceștia au cea mai mare mărire fără o secundă de grevă, la cei care nu au făcut grevă, dar nici ore, și ne-au râs în nas... mulți fiind începători și/sau suplinitori.... Asta e. Cât timp tolerăm, asta avem!”, este unul dintre răspunsuri.

„Dacă nici după 6 luni de la grevă nu ați aflat că <ăștia> care nu au făcut grevă și cărora le va crește brutul cu 30% nu aveau nicio cale legală de a se alătura protestului, atunci nu mai este nimic de spus!”, răspunde în schimb un alt membru al grupului, cel mai probabil un director de școală.

„<Ăștia>, dintre care fac parte și eu, nu sunt toți la fel. Am participat la proteste și am fost și în grevă! Mulți dintre <ăștia> (mă repet, nu-s toți la fel) nu au o motivație, nici măcar financiară, să își sacrifice viața personală, concediul, timpul liber, sănătatea, în afară de cea de a ajuta! Câțiva dintre foștii <ăștia> și-au dat demisia că era prea greu, cu prea puțini bani - mai puțini decât salariile de profesor cu norma de 16 ore, că au dreptul! Ispita e mare să fii cu 62 de zile de concediu, fără bătai de cap, pe același salariu. „Cei” despre care vorbiți sunt colegii dumneavoastră, asta nu trebuie să uitați!”, este un alt răspuns.

„Nu sunt, nu am fost și nu mi-aș dori vreodată să fiu director. E o nebunie în ziua de azi să accepți această funcție. Da, răutăcioși sunt mulți printre cadrele didactice. Și nu mă mir deloc că suntem priviți și tratați așa de urât de către restul societății, atât timp cât noi între noi ne chinuim să ne dăm cu parul în cap. Nu am văzut vreun polițist, medic, pompier, soldat să facă asta. Noi, da! Și ne mai pretindem și formatori de idei, de gândire, de vieți. Vai și amar de viața noastră!”, vine un alt comentariu în apărarea directorilor.

„Dacă inflația este 13,8%, iar noi primim 13%, înseamnă că ne-a crescut salariul cu -0,8%”

Profesorii ar urma să beneficieze, de la 1 ianuarie 2024, de o creștere cu 13% a salariului, a doua creștere fiind programată pentru mijlocul anului. Creșterea este absolut nemulțumitoare, reiese din reacțiile dascălilor, exprimate pe grupul amintit.

„Dacă inflația este 13,8%, iar noi primim 13%, înseamnă că ne-a crescut salariul cu -0,8%”, constată un profesor.

„Se vor mări prețurile de nu vom mai înțelege nimic din salariu”, este de părere un alt membru al grupului.

„Ăștia cheltuie banii aiurea, măresc și pensii și salarii, la toată lumea, pentru capital electoral. Și ne vom trezi că aceste măriri se vor întoarce împotriva noastră. Că bani eu nu prea văd să fie pentru a susține aceste măriri”, este un alt comentariu.

Pe profesorii cu mulți ani vechime și grade didactice îi deranjează și faptul că vor ajunge să piardă voucherele de vacanță, dacă venitul net va atinge 8.000 lei. Alții, în schimb, consideră acest salariu mulțumitor și critică „plângerile”.

„Cireașa de pe tort: la cei cu venit peste 8.000, ciuciu vouchere de vacanță. Procentul de 20% trebuia pentru întreg personalul din învățământ. Iar au făcut cum au vrut ei”, este comentariul care a determinat alte și alte comentarii.

„Ciuciu și indemnizația de hrană pentru cei ce depășesc 8.000 lei!”, vine o completare.

„Eu zic că cei care avem venit de peste 8.000 lei ar trebui să ne abținem a ne plânge public”, scrie un membru al grupului, căruia plângerea i se pare deplasată.

„Cum considerați, dar dacă aveți peste 8.000 lei este pentru munca depusă, funcție, vechime, grade etc.. Nu văd legătura cu vouchere și indemnizația de hrană, dar asta e. Alta lume deșteaptă ne face legi. Eu oricum nu ajung la 8.000 lei net nici dacă mai lucrez încă 36 ani, câți am deja lucrați”, își dă cu părerea un alt membru al grupului de Facebook.

„Corect! Dar dacă comparăm cu alte categorii de personal bugetar venitul, ceilalți, pe lângă faptul că au un venit mult mai mare, nu sunt nici pedepsiți!”, observă un alt comentator.

„Doamna profesor, să comparăm venitul unui șofer de pe ambulanță, a unui polițist, nu mai spun a unui avocat sau judecător, cu venitul unui profesor, cu 35 ani vechime la catedră, gradul I și cu gradație de merit (pentru performanțe), cu un salar de 8.200- 8.500, apoi să judecăm dacă ne abținem sau nu "a ne plânge". Tocmai acest cadru didactic are nevoie de o vacanță binemeritată, de bani pentru medicamente, recuperări sau ședințe psihoterapeutice, fiindcă aici o să ajungem, în condițiile în care ne desfășurăm activitatea”, își exprimă un alt membru al grupului punctul de vedere.

„8.000 de lei e vreo sumă???? Mai interesați-vă și de alte salarii, în alte domenii, să nu ne mai raportăm la minimul/economie, suntem cu studii superioare, cu mastere, nu cu 8 clase!!!”, se aduc și alte argumente.

„Și dacă am fi avut acum creșteri de 100% tot s-ar fi găsit unii (mulți) nemulțumiți”, constată, în schimb, un alt membru, iar comentariile continuă în aceeași notă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…