Darknet, fața ascunsă a rețelei

Darknet, fața ascunsă a rețelei

O față ascunsă a web-ului care permite anonimatul, „darknet” reprezintă un refugiu pentru activități infracționale, dar serviciile găzduite acolo nu sunt toate ilegale, scrie AFP.
 
Darknet (internetul întunecat) este un tip de rețea suprapusă ce face parte din rețeaua globală de internet. Darknet poate fi accesat numai cu software specific, configurații, sau autorizație, folosind de multe ori protocoale de comunicații și porturi non-standard.
În darknet, site–urile și alte servicii online apar ascunse nefiind indexate de motoarele de căutare. Potrivit specialiștilor, 80% din informațiile care circulă online sunt "ascunse" căutărilor obișnuite și nu pot fi găsite prin Google.
Rețele tipice darknet sunt I2P, Freenet, Hornet, rețelele friend-to-friend (F2F) folosite pentru partajarea de fișiere cu o conexiune P2P și celebrul Tor, pe care poliția germană a anunțat marți că l-a dezmembrat, Darkmarket, un vast site de vânzare de droguri, acte false sau chiar bani falși.

„Pentru o mulțime de oameni, darknet reprezintă un loc în care ar exista doar site-uri ilegale, dar pentru noi nu este în totalitate adevărat”, explică un expert de la o companie de securitate cibernetică familiarizată cu aceste rețele.

„Cuvântul ”întunecat” înseamnă că este ascuns, greu de văzut, dar nu înseamnă neapărat ilegal”, subliniază el.

Desigur, anonimatul a atras o mulțime de criminali mari și mici către darknet, unde puteți comanda tot felul de bunuri ilicite, de la droguri la acte false, datele personale ale unor milioane de oameni sau viruși informatici.

Unele site-uri sunt, de asemenea, piețe reale care copiază giganți precum Amazon și Cdiscount, cu instrumente de plată a criptomonedelor, comentarii ale utilizatorilor și servicii post-vânzare.

Dar rețeaua Tor, accesibilă prin descărcarea browserului gratuit TorBrowser, este folosită și pentru activități sociale mai pozitive, cum ar fi evitarea cenzurii de stat sau permiterea denunțătorilor să vorbească în siguranță.

Imposibil de urmărit

"Tor este popular, deoarece este interoperabil cu site-urile existente. Cu Tor puteți viziona un videoclip pe YouTube, de exemplu", sau accesați Facebook chiar și din țările în care domnește cenzura, explică expertul companiei de securitate cibernetică.

Practic, Tor face posibil schimbul de informații prin Internet folosind criptarea și o serie de calculatoare ”releu” din întreaga lume, numite „noduri”, puse la dispoziție în mod voluntar de către persoane sau instituții.

Succesiunea „nodurilor” face posibilă garantarea faptului că originea cererii nu este trasabilă, fiecare nod cunoscând doar nodul anterior și cel de după.

De asemenea, este posibil să găzduiți un serviciu acasă (cum ar fi un site al cărui nume de domeniu se termină în .onion) ascunzând propriile date de contact.

Cu toate acestea, poliția desfășoară în mod regulat operațiuni împotriva activităților ilicite pe darknet.

În 2013, poliția americană a demontat Silk Road, un magazin online de droguri care ar fi vândut droguri în valoare de 200 de milioane de dolari consumatorilor din întreaga lume. Creatorul său, californianul Ross Ulbricht, a fost condamnat la închisoare pe viață în mai 2015.

În iulie 2017, poliția americană și europeană a anunțat dezmembrarea a două site-uri criminale, AlphaBay și Hansa, care au permis vânzarea armelor, drogurilor, codurilor cardurilor de credit și a altor bunuri ilegale către peste 200.000 de clienți din întreaga lume.
 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…