Daraban: Un moment de cotitură şi de reflecţie pentru decidenţii politici ar fi reorganizarea administrativă a României
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a afirmat marţi că un moment de cotitură şi de reflecţie pentru decidenţii politici ar fi reorganizarea administrativă a României, pentru că mediul de afaceri nu mai poate să susţină "această suprastructură administrativă existentă în România, cu 42 de judeţe, cu toţi angajaţii lor".
"Noi am venit cu un pachet de măsuri şi la intrarea în criză şi la momentul relaxării. Este mult de vorbit acum pe aceste puncte. Multe din ele se regăsesc aplicate în economia reală chiar acum, că vorbim de plata şomajului tehnic, că vorbim de amânarea ratelor, toate au fost introduse şi de noi pe agenda publică la momentul respectiv. Noi, de asemenea, credem că un moment de cotitură şi de reflecţie pentru decidenţii politici ar fi reorganizarea administrativă a României, pentru că mediul de afaceri, aşa cum este el în România, va rezista, repet, cum am început, este un test de stres, există continuitate dar, pe de altă parte, acest mediu de afaceri nu mai poate să susţină această suprastructură administrativă existentă în România, cu 42 de judeţe, cu toţi angajaţii lor", a spus Mihai Daraban, la Topul Naţional al Firmelor 2020, ediţia a XXVII-a, eveniment organizat la Romexpo.
Preşedintele CCIR consideră că este momentul unei asumări, astfel încât "acest sistem să devină compatibil cu economia reală".
"Cred că este momentul unei asumări, astfel încât acest sistem să devină compatibil cu economia reală, pentru că aici este cheia. Sunt foarte mulţi angajaţi în sectorul public, din păcate câteodată şi cu salarii foarte mari, pentru că şi această descentralizare a fost interpretată cum a fost interpretată de aleşii locali, aleşi locali - nu vreau să comentez - cu grade diferite de educaţie - şi cred încă o dată că noi nu mai putem susţine această structură administrativă în spate. Dacă mediului de afaceri i se poate întâmpla ceva rău, în sensul unor puncte adăugate în plus la cota unică sau umblat puţin la TVA în sens rău, mai mult nu se poate face decât o resetare administrativă a României - poate în loc de 42 de judeţe să fie 15, pe formatul Curţilor de Apel. Nu cred că este o tragedie, poate fi o tragedie personală a unora, dar pe ansamblu şi pe termen mediu şi lung efectele vor fi benefice", a susţinut acesta. AGERPRES/(A - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)