Daraban (CCIR): Resetarea administrativă pentru scăderea cheltuielilor statului este imperios necesară

Daraban (CCIR): Resetarea administrativă pentru scăderea cheltuielilor statului este imperios necesară

Camera de Comerţ şi Industrie a României este foarte atentă la ceea ce înseamnă cheltuirea banului public şi la ceea ce înseamnă diplomaţie economică, a declarat joi, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, la conferinţa "Noul Cod Comercial Român".

"Suntem foarte atenţi la ceea ce înseamnă cheltuirea banului public, suntem de asemenea foarte atenţi la ceea ce înseamnă diplomaţie economică. La cheltuirea banului, pentru că e o componentă şi în definiţia PIB-ului, consumul statului. Am spus-o şi ne-o asumăm, că dacă tot s-a vorbit în ultimii 15 ani de atâta justiţie în România având cele 15 curţi de apel, cred că este urgentă, urgentă resetarea administrativă a României în 15 judeţe pe formatul curţilor de apel existente. Constituţia nu spune nici câte judeţe trebuie să avem, nici dimensiunea lor, nici numărul de populaţie dintr-un judeţ. Pur şi simplu menţionează că avem judeţe şi cred că resetarea administrativă pentru scăderea cheltuielilor statului este imperios necesară", a spus Mihai Daraban.

El a menţionat că un alt subiect care preocupă instituţia este diplomaţia economică.

"Dacă la sfârşitul lui 2015 deficitul balanţei comerciale era de 8,37 miliarde de euro, am ajuns în 5 ani doar la 18,36 miliarde de euro deficit al balanţei comerciale. Anul acesta probabil, mai ales că INS-ul a ieşit pentru primul trimestru spunându-ne că am depăşit 5, extrapolând, bineînţeles ne aşteptăm ca anul acesta să sărim de 20 de miliarde de euro deficit al balanţei comerciale. Multe nu sunt de făcut în domeniul exportului. Din păcate, deşi oficial avem 23.260 de exportatori în România, primii 100 exportatori realizează 51% din exportul României, iar din păcate o spun în primii 100 de exportatori au rămas doar două firme româneşti, una cu capital majoritar românesc şi un 100% capital privat românesc. În Top 500, care realizează 75% din comerţul exterior, din exportul României, avem doar 68 de firme cu capital majoritar românesc, din care 58 capital 100% românesc.

De asemenea, el a precizat că în primele 1000 de companii care realizează 84% din exportul României sunt 199 de societăţi comerciale cu capital majoritar românesc dintre care 170 sunt cu 100% capital românesc.

"Deci iată că trebuie să o spunem pe şleau, exportul României este realizat de firmele cu capital străin din România. Ce ne preocupă foarte mult, ne preocupă cifra de la import pe care nimeni nu vrea să o analizeze, pe care nimeni nu şi-o explică, dar credeţi-mă, dacă sunt sociologi în sală, că probabil cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului este cifra de la import. Toţi am auzit, cred că şi în maternitate în 1967 când m-am născut, de producţie pe stoc, dar de import pe stoc vă asigur că nu aţi auzit deloc. Consumatorul ştie ce vrea. Problema este: noi venim în faţa consumatorului să-i satisfacem acest apetit al mărfurilor din import. Aici nu prea se realizează nimic pentru că diplomaţia românescă nu există. O să vedeţi ambasadele din Uniunea Europeană ale României înţesate de personal, dar în ţări G20 în afara Uniunii Europene nu existăm. Şi te întrebi ce mai trebuie să mai plătim unor oameni ca să stea în Germania când am ajuns la 23% schimburi comerciale. Unde vrem să ajungem doar cu Germania? 22 - 23% din importul, din exportul nostru, balanţa este echilibrată. Şi ţări G20 vorbim de Japonia, de Coreea de Sud, de Australia, de Brazilia, nu există", a declarat Mihai Daraban.

El a afirmat că va trebui o solidaritate a mediului de business cu Camera de Comerţ ca să "luăm soarta diplomaţiei economice în mâna noastră".

"Toţi ataşaţii comerciali ai Austriei, că ii dau exemplu, sunt angajaţii Camerei de Comerţ ai Austriei. Toate reprezentanţele economice ale Germaniei în străinătate sunt ale Camerei de Comerţ a Germaniei. În Franţa, Camerele de Comerţ administrează porturi şi aeroporturi. Şi dacă din astea nu înţelegem nimic atunci înseamnă că trăim de pomană. Să introducem în Noul Cod Comercial rolul Camerei de Comerţ în această diplomaţie economică", a spus Mihai Daraban.

El a menţionat că România se află într-o poziţie geografică pe care unii o slăvesc, dar nu are o ieşire la o "mare interesantă".

"Gândiţi-vă că Marea Neagră este ca buzunăraşul de la blugi, ăla mic, din dreapta, faţă de buzunarul mare care este Marea Mediterană. Din păcate la Marea Neagă nu sunt jucători economici puternici, dinamici. Nu sunt jucători economici generatori de trafic. Să zici că ai o Coree, o Japonie, o Germanie. Sunt numai ţări prăpădite din păcate. Vorbim de o Bulgarie cu 62 de miliarde de dolari PIB, România cu 248, Ucraina 155, Rusia 1.483. Vorbeam de Coreea de Sud, are 1.630 de miliarde de dolari PIB", a mai precizat Daraban. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!