Daraban (CCIR): Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial

Daraban (CCIR): Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial

Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial şi reprezintă a cincea destinaţie de export pentru produsele româneşti, însă pe fondul controverselor generate de Brexit în ultimii 3 ani schimburile comerciale bilaterale au avut o evoluţie fluctuantă, a arătat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

"Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial şi reprezintă a cincea destinaţie de export pentru produsele româneşti. Pe fondul controverselor generate de Brexit în ultimii 3 ani, schimburile comerciale bilaterale au avut o evoluţie fluctuantă, context în care CCIR va susţine cu insistenţă agrearea unui acord favorabil mediului de afaceri într-o perioadă de timp cât mai scurtă, de preferat, până la finalul anului 2020", a spus Daraban într-un comunicat al CCIR remis vineri AGERPRES.

La rândul său, Christoph Leitl, preşedintele Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie (EUROCHAMBRES), a avertizat că UE şi Regatul Unit trebuie să înainteze mandate clare de negociere cu privire la obiectivele urmărite, astfel încât să minimizeze incertitudinea pentru afacerile de pe ambele părţi ale canalului.

"Nu avem timp de irosit, iar UE şi Regatul Unit trebuie să înainteze mandate clare de negociere cu privire la obiectivele urmărite, astfel încât să minimizeze incertitudinea pentru afacerile de pe ambele părţi ale canalului. Totuşi, acest lucru nu trebuie să vină cu preţul unor soluţii pripite care, în practică, se dovedesc în defavoarea antreprenorilor noştri, în mod special a IMM-urilor", a precizat Christoph Leitl.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, faptul că Marea Britanie părăseşte în mod oficial Uniunea Europeană nu înseamnă că Regatul Unit va întrerupe relaţiile economice cu UE.

"Astăzi este o zi tristă pentru comunitatea de afaceri europeană, întrucât un partener şi prieten apropiat părăseşte familia politică europeană. Acest lucru, însă, nu înseamnă şi nu ar trebui să însemne că Regatul Unit va rupe relaţiile economice cu UE", a subliniat Christoph Leitl.

În aceste condiţii, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îndeamnă liderii politici să depună eforturi rapide pentru a clarifica viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi totodată, să informeze asupra implicaţiilor acestui demers în raport cu cetăţenii români.

"Astfel, se va putea evita un alt scenariu de tipul "cliff edge" (situaţie limită) la finalul anului. Ambele părţi trebuie să respecte pe deplin perioada de tranziţie agreată până la 31 decembrie 2020, pentru a evita orice fricţiuni comerciale în următoarele 11 luni", menţionează comunicatul CCIR.

Potrivit documentului, Camerele de Comerţ şi Industrie Europene insistă ca noul standard european de transparenţă şi incluziune în procesul de negociere cu ţările terţe partenere să fie aplicat şi în negocierile cu Regatul Unit. În acest sens, părţile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri, trebuie să fie informate şi consultate corespunzător pe tot parcursul procesului.

Parlamentul European a ratificat, la 29 ianuarie 2020, la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat la 30 ianuarie 2020 acordul formal privind Brexitul, ultimul pas în procesul retragerii Regatului Unit din blocul comunitar. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...