''Dansul'' albinelor, decodat de oamenii de ştiinţă

''Dansul'' albinelor, decodat de oamenii de ştiinţă

Albinele fac să vibreze partea posterioară a corpului lor pentru a le comunica semenilor prezenţa zonelor importante cu flori, un ''dans'' studiat îndeaproape de oamenii de ştiinţă, însă o echipă de biologi americani a decodificat recent peste 1.500 dintre aceste mişcări pentru a înţelege mai bine preferinţele alimentare cu scopul de a ajuta la protejarea acestor insecte al căror număr este în declin, informează joi AFP.

''La albine, cel mai interesant lucru este modul lor de comunicare'', a declarat pentru AFP Morgan Carr-Markell, doctorand la Universitatea din Minnesota şi autoare principală a studiului publicat miercuri în jurnalul ştiinţific PLOS One. "Aşa că am dorit să mă folosesc de acest lucru pentru a ajuta administratorii de terenuri care sunt interesaţi să planteze în beneficiul albinelor", a adăugat ea.

Cele două întrebări principale ale cercetătorilor au fost: ce tipuri de flori sunt cele mai populare pentru polenul şi nectarul lor - cele două surse principale de hrană ale albinelor - şi când pleacă ele în căutarea hranei?

Biologii au plasat colonii de albine în stupi de observaţie din sticlă în două zone din Minnesota.

Înainte de colonizarea de către europeni, regiunea Minnesota, situată în partea centrală din nordul Statelor Unite, era acoperită cu preerii, care au ajuns să ocupe acum doar 2% din suprafaţa acestui stat. Este unul din motivele declinului populaţiei de albine, un declin periculos pentru întregul ecosistem, deoarece aceste insecte deţin un rol crucial în polenizare.

Timp de doi ani (2015-2017), echipa de cercetători a înregistrat mişcările albinelor femele pe ''ringul de dans'', o suprafaţă situată la intrarea în stupi (masculii nu au decât un singur rol, de procreere).

Albinele execută un ''dans'' în timpul căruia abdomenul lor vibrează pentru a descrie unghiul, în raport cu Soarele, care indică direcţia sursei de hrană, spre exemplu, la 270 de grade în raport cu Soarele (0 grade reprezintă direcţia Soarelui, 180 de grade direcţia opusă, iar 270 de grade înseamnă la stânga).

Pentru distanţă, albina face să varieze durata vibraţiei corpului său: o secundă este echivalentă cu aproximativ 750 de metri.

De asemenea, cu cât este mai abundentă sursa de hrană, cu atât albina va repeta de mai multe ori ''dansul'' şi va efectua rotaţii rapide.

Rezultatul observaţiilor a 1.528 de ''dansuri'': ''Albinele au comunicat mai frecvent cu semenele lor cu privire la sursele de nectar din preerii spre sfârşitul sezonului de căutare a hranei'', a spus Morgan Carr-Markell, mai precis august şi septembrie. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că aceste colonii se pregăteau pentru iarnă.

Cercetătorii au aflat, de asemenea, ce tipuri de flori preferau albinele. Ei au izolat anumite albine şi au colectat, analizat şi secvenţiat polenul încărcat pe picioarele lor. ''Putem spune cu certitudine că albinele promovau şapte tipuri de pajişti drept surse foarte bune de polen'', a spus Morgan Carr-Markell.

Albinele sunt importante pentru reproducerea a trei sferturi dintre plante la nivel mondial, transferând polenul de la florile masculine la cele feminine. Cunoaşterea preferinţelor albinelor poate fi benefică în cele din urmă pentru toate speciile de plante. ''În cazul în care coloniile de albine sunt bine hrănite, ele pot rezista mai bine la pesticide şi agenţi patogeni şi la tot ceea ce exercită presiune asupra lor'', a concluzionat cercetătoarea.

''Dansul'' albinelor este explicat într-o înregistrare video creată de o coautoare a studiului, Margaret Couvillon, şi poate fi vizionat la adresa http://y2u.be/1MX2WN-7Xzc . AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”