Danezii, furioși pe planul Gvernului de a desființa o sărbătoare legală pentru a mări bugetul apărării
Guvernul danez planifică să elimine o sărbătoare legală, pentru a putea contribui la finanțarea bugetului apărării. Propunerea vine în contextul războiului din Ucraina. Propunerea însă îi înfurie pe danezi și spun că pune în pericol modelul de bunăstare prețuit de Danemarca.
Danemarca FOTO Pexels
Liderul celei mai mari confederații sindicale spune că anularea unei sărbători religioase care datează din anii 1600 reprezintă o amenințare la adresa modelului danez de bunăstare. „Este o mare amenințare la adresa modelului danez”, a declarat Lizette Risgaard, șefa confederației FH, care are 1,3 milioane de membri într-o țară cu 5,9 milioane de locuitori. „Politicienii ar trebui să nu se amestece în problemele legate de piața muncii. Dacă vor merge până la capăt cu acest lucru, ei își vor impune voința și vor încălca acordurile noastre”, a declarat ea miercuri, citează The Guardian .
Ziua Marii Rugăciuni se sărbătorește din secolul al XVII-lea
Coaliția guvernamentală, care este la putere din decembrie și condusă de premierul social-democrat, Mette Frederiksen, intenționează să elimine această sărbătoare religioasă cunoscută sub numele de Ziua Marii Rugăciuni, despre care există date că ar exista încă din secolul al XVII-lea. Inițial a fost introdusă ca o zi de rugăciune, post și penitență și este marcată în a patra vineri după Paște, fiind este o dată obișnuită pentru confirmări.
Guvernul însă ar vrea să elimine această sărbătoare legală și să folosească banii pentru a crește bugetul apărării, în încercarea de a atinge obiectivul NATO, de a aloca până de 2% din PIB până în 2030, în loc de 2033, așa cum era planificat anterior. Guvernul spune că este necesară accelerarea calendarului din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Se așteaptă ca această măsură să aducă un plus de 3 miliarde de coroane (355 milioane de lire sterline) în visteria statului.
Neconcordanțe cu contractul colectiv de muncă
Această sărbătoare legală anulată ar presupune 7,4 ore suplimentare de muncă pentru fiecare lucrător, potrivit guvernului. „Nu cred că este o problemă să trebuiască să muncești o zi în plus”, a declarat Frederiksen. „Ne confruntăm cu cheltuieli enorme pentru apărare și securitate, sănătate, psihiatrie și tranziție ecologică”, a mai spus ea, prezentând în parlament programul noului guvern.
Neconcordanțele apar din cauza faptului că acea zi de muncă în plus va fi plătită de angajator. În plus, sărbătorile legale și salariile celor ce muncesc în acea zi și celor care își iau zi liberă sunt deja consacrate în contractele colective de muncă din Danemarca.
„Este o sărbătoare publică. Și, bineînțeles, ei pot spune: <Bine, vrem să o abolim>”, a spus Risgaard. „Dar atunci ei merg împotriva a ceea ce am convenit în cadrul negocierilor: să ai dreptul de a fi cu familia ta în acea zi. În contractele noastre colective de salarizare, există 600 de moduri diferite de a defini salariul atunci când cineva lucrează în acea zi”, a mai menționat ea.
Alte încercări eșuate de a aboli sărbătoarea
Un sondaj recent realizat de compania de cercetare de piață Epinion a indicat că un număr covârșitor de danezi se opune acestei măsuri, care nu a fost menționată în timpul campaniei electorale din toamna anului trecut. Doar 17% au susținut planul, în timp ce 75% s-au opus.
Biserica luterană și organizațiile care reprezintă angajații militari au protestat, de asemenea, împotriva acestei măsuri. „Sunt furios că se folosesc de militari în acest fel, spunând că banii din sărbătorile legale vor merge la creșterea bugetului”, a declarat pentru ziarul BT șeful principalului sindicat care reprezintă personalul militar, Jesper Korsgaard Hansen.
În urmă cu zece ani, un guvern social-democrat a încercat să abolească aceeași sărbătoare publică, dar a renunțat pe fondul unei proteste naționale.
Sursa: adevarul.ro