Dăncilă ne-a ÎNGROPAT! Deficitul bugetar la 8 luni a EXPLODAT! Impactul noilor creșteri de pensii nu a fost măsurat!

Dăncilă ne-a ÎNGROPAT! Deficitul bugetar la 8 luni a EXPLODAT! Impactul noilor creșteri de pensii nu a fost măsurat!

Dăncilă ne-a ÎNGROPAT! Deficitul bugetar la 8 luni a EXPLODAT! Impactul noilor creșteri de pensii nu a fost măsurat!
 
Deficitul bugetului consolidat a urcat la 2,1% din Produsul intern brut după primele opt luni din acest an, respectiv 21,9 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, transmite Agerpres. Este o creștere semnificativă față de deficitul înregistrat pe primele șapte luni, de doar 1,76% din PIB.

Anul trecut, execuţia bugetară după primele opt luni indica un deficit de 14,6 miliarde lei, respectiv 1,54% din PIB.

Execuția bugetară pe primele opt luni nu a surprins și impactul noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare din septembrie.

Citește aici documentul Ministerului Finanțelor:

Cum au evoluat principalele categorii de cheltuieli față de anul trecut:

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 226,1 miliarde lei, cu 14.8% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,9% mai mari față de cele realizate în primele opt luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% față de primele opt luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 12,6%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 10,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,0 miliarde lei, cu 6,2 miliarde mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…