Dăncilă, dovada că obrazul gros cu nesimțire se ține! Cum să dai lecții de politică externă după ce ai dinamitat statutul României în lume?
Cu mâinile-n șolduri și capul ițit de după consilierii care-i constuiesc profilul de luptătoare, Viorica Dăncilă a lansat miercuri seară cel mai stupid atac din cariera ei de politician. I-a cerut lui Iohannis ”să mai învețe politică externă”, cu pretextul că președintele a legat nejustificat intrarea în Schengen de MCV. O neobrăzare cum rar am întâlnit, un record personal al ridicolului pentru omul care a dinamitat cu perseverență și metodă postura externă a României timp de doi ani, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe G4Media.ro .
Când vine vorba despre politica externă, nu ne jucăm cu cuvintele. Viorica Dăncilă e singurul înalt demnitar român căruia Casa Alba i-a închis ușa în nas, în cel mai dur gest diplomatic al relației bilaterale din ultimele decenii. Dăncilă va rămâne în istorie alături de Liviu Dragnea, mentorul său, drept politrucii care au fost la un pas să scoată România din lumea bună și să o cârmească spre China, Rusia și Orient.
Să ne amintim: cariera de premier a lui Dăncilă a fost minată de gafele și greșelile de politică externă, dar și de distrugerea sistematică a diplomației românești. Contribuția ei la afectarea imaginii României e greu de cuantificat. Rar au fost înregistrate momente mai jenante decât atunci când, aflată în capitala Muntenegrului, Podgorica, a confundat-o cu Priștina, capitala Kosovo. Sau când a uitat numele premierului Estoniei în conferința de presă bilaterală de la Constanța. Ambele întâmplări au făcut deliciul presei din regiune și au constituit momente de jenă profundă pentru diplomații români.
Dăncilă nu s-a oprit însă la micile gafe de protocol. Doar cu ele ar fi rămas un personaj caraghios și ușor de uitat. Nu, s-a ambiționat să joace un rol decisiv în politica externă. A vrut să mute ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, sub presiunea lui Dragnea, fără să înțeleagă nici o secundă implicațiile profunde.
A provocat daune imediate (anularea vizitei de stat a Regelui Iordaniei la București), pe termen mediu (pierderea de către România a cursei pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU) și pe termen lung (afectarea statutului de honest broker al României în Orientul Mijlociu). Plus fragilizarea României în interiorul UE, care avea o poziție clară de respingere față de mutarea capitalei Israelului la Ierusalim, și doar România spărgea unitatea blocului european.
Nu i-a fost suficient că a încercat în 2018, în ședință de guvern, mișcarea cu ambasada din Israel. A mai făcut-o și în martie 2019, într-o vizită în SUA organizată de lobby-ul israelian, în speranța că astfel i se vor deschide ușile la Casa Albă. Calculul a fost atât de prost, încât câteva luni mai târziu vicepreședintele Mike Pence i-a refuzat întâlnirea pe care Dăncilă însăși o anunțase în programul său oficial.
Statutul României în UE a fost grav afectat de atacurile guvernului său și ale PSD la justiție. România a primit cel mai prost raport MCV din istorie, am fost amenințați cu declanșarea ”opțiunii nucleare” (suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE).
Cu ea la conducerea guvernului, Parlamentul European a adoptat în noiembrie 2018 o rezoluție în care condamna dur atacurile asupra justiției. Atunci a intrat România în clubul oilor negre, alături de Ungaria și Polonia. Și ieșirea nu va fi deloc simplă, va dura ani întregi reconstrucția imaginii. Până atunci, orice negociere în UE (pentru buget, poziții de conducere, reprezentare) va fi de două ori mai grea.
Nu s-a oprit aici. A trimis la Comisia Europeană propuneri de comisari europeni atât de inadecvate, încât a fragilizat suplimentar țara. Rovana Plumb, Dan Nica, Victor Negrescu – fiecare cu un bagaj negativ de imagine, fiecare respins într-o formă sau alta la Bruxelles.
A ținut morțiș să facă afaceri cu China, cu Orientul Mijlociu, de unde își lua lumină prin intermediul unor consilieri dubioși, precum Ică Voinea ori Costin Mihalache. La vedere, a vrut să dea Chinei contracte strategice, precum centrala nucleară de la Cernavodă, autostrada Comarnic – Brașov, accesul la licitația 5G. Mult mai subtilă însă era mișcarea tectonică pe care o pregătea Dăncilă: reorientarea strategică a României dinspre Vest spre Est.
Peste toate acțiunile sale s-a suprapus corupția și nepotismul pe care le-a tolerat, chiar încurajat în diplomație. Dăncilă și oamenii ei au infestat MAE cu pile, neamuri, penali, clienți de partid într-un ritm fără precedent, afectând credibilitatea și capacitatea de acțiune a instituției.
Și după toate astea, după ce a fost la pas să rupă de facto legăturile cu UE, ii cere lui Iohannis, care și-a făcut treaba mai mult decât decent, să mai învețe politică externă? Prea mult tupeu, prea mult obraz gros, prea ca la țară.