Voiculescu e în pelerinaj la muntele Athos, după ce, la 77 de ani, a terminat Facultatea de Teologie.
„După ce am luat licența în teologie, încerc să primesc și binecuvântarea Dumnezeiască. Să cunosc tainele și rolul credinței în viața oamenilor. Recunosc că îmi este foarte greu și încă nu știu cum mă descurc. Dar înțelegerea propriei necunoașteri poate deschide drumul către cunoaștere.
În cei 77 de ani de viață, am înțeles că omul trăiește sub două comandamente evidente, interesul și frica. Interesul îmbracă două forme complementare, nevoia și dorința. Frica poate fi, la rândul său, față de cele știute și față de cele neștiute”, scrie spășit Voiculescu pe blogul său.
Din aceeași serie, Voiculescu are o postare scurtă pentru că întâlnirea l-a lăsat fără cuvinte. „Cu Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie, Starețul Schitului Prodromul. Cuvintele sunt de prisos! Cu smerenie și recunostință”, spune Voiculescu. El se rezumă să posteze doar o imagine. Vezi AICI
NU își plătește zeci de milioane datorii
Plin de pioșenie și smerit, Voiculescu nu plătește ce datorează statuluui. Sau, spus mai limpede: ce a furat de la stat.
Într-un răspuns pentru Newsweek România din acest an, ANAF arată că a reușit să recupereze un prejudiciu care se cifrează la puțin peste 8 milioane de euro. Instanța a stabilit, în urmă cu 9 ani, că Dan Voiculescu și alți inculpați trebuie să plătească peste 60.000.000 euro.
Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august 2014, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare. În acest dosar, prejudiul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanţa dispunând confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.
ANAF: Am recuperat infim
Referitor la dosarul penal 25497/2/2012 prin sentința penală numărul 701/26.09.2013 pronunțată de Tribunalul București, definitivă prin decizia penală nr 888/A/08.080.2014 a Curții de Apel București, instanța de judecată a admis în parte acțiunea Ministerului Agriculturii, obligând în solidar pe inculpați la plata echivalentului în lei a sumei de 60.482.615 euro la cursul BNR. Prin decizia penală nr 888/A/08.080.2014, Secția II Penală, instanța de judecată a dispus printre altele și confiscarea umrătoarelor sume:
Suma de 14.595.703 lei, reprezentând consfiscare, sumă achitată integral,
Suma de 14.076.346 lei reprezentând consfiscare, sumă achitată integral.
Ca urmare a măsurilor de executare silită aplicate în temeiul titlului executoriu reprezentat de hotărârea definitivă pronunțată în dosarul penal nr. 25497/3/2012 până la data prezentei a fost recuperată suma totală de 41.507.706 lei din care 28.672.049 lei cu titlu de confiscare și 12.835.657 leri cu titlu de prejudiciu. În plus, de la un singur debitor s-a recuperat suma de 9.844.346 lei”.
Anul trecut, în același dosar, erau recuperați 41.466.768 de lei, arată un răspuns ANAF trimis la solicitarea Economedia. Astfel, ANAF a reușit să recuperze, în ultimul an, doar 40.000 de lei, adică 10.000 de euro. Față de 2020, în 2021, ANAF a recuperat doar 90.000 de euro. Iar lucrurile nu par că se vor îndrepta.
În cazul a nouă din cei 14 debitori s-a propus declararea stării de insolvabilitate, mai susține ANAF în răspunsul dat către Newsweek România..
Dan Voiculescu a spus, la un moment dat, că el trăiește doar din pensie și nu poate plăti prejudiciul.
Voiculescu a făcut doar 3 ani de pușcărie
În iulie 2017, Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis punerea de îndată în libertate a lui Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, astfel, contestaţia Parchetului la decizia Judecătoriei Sectorului 5 de eliberare condiţionată.
În motivarea instanței se invocă atât comportamentul lui Dan Voiculescu în închisoare, unde a „beneficiat de mai multe recompense”, a avut un comportament „respectuos față de personalul” închisorii și a executat o treime din pedeapsă, cât și vârsta înaintată.
Voiculescu a „șters” o parte din condamnare scriind un număr impresionante de cărți.