Dan Tăpălagă: Cum vrea Cioloș să înhațe partidul lui Barna

Dan Tăpălagă: Cum vrea Cioloș să înhațe partidul lui Barna

Ca orice lider politic atent la oportunități, Dacian Cioloș s-a gândit ardelenește, din vreme, la viitorul alianței USR – PLUS după alegeri, chiar înainte de a fi sigur că Dan Barna va pierde competiția cu Viorica Dăncilă pentru turul doi. Ocupați cu absența dezbaterii Dăncilă-Iohannis, riscăm să pierdem din vedere dezbaterea intensă din Alianța USR / PLUS pe tema fuziunii dintre cele două partide. Fuziunea reprezintă metoda prin care Cioloș speră să preia un partid intrat într-o evidentă criză de lidership, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Dacian Cioloș s-a pregătit, așadar, de lansarea unei acțiuni rapide, de tip blitzkrieg, pentru a profita din plin de vulnerabilitatea USR după primul tur al prezidențialelor, dar informația că PLUS dorește să preia conducerea Alianței cât mai repede s-a scurs în presă.

G4Media.ro  a dezvăluit duminică seara că liderii PLUS vor să forțeze discuția despre fuziune, mai întâi printr-un call intern rapid cu liderii de filială și apoi prin convocarea conducerii Alianței pentru acest weekend.

Dezvăluirea l-a încurcat puțin pe Cioloș și l-a pus în gardă pe Barna. Factorul surpriză a dispărut, motiv pentru care liderul PLUS și-a pierdut puțin cumpătul.

Cioloș a negat vehement duminică seara că ar exista ”discuții subterane în cadrul PLUS” și a prezentat informațiile G4Media.ro în cheie conspiraționistă: ”cine declară astfel de lucruri nu văd să aibă alt obiectiv decât acela de a semăna neîncrederea și suspiciunea între două forțe politice care lucrează de ani de zile”.

Tensiunile dintre cei doi lideri au devenit însă vizibile chiar a doua zi după alegeri. În timp ce Dan Barna își ținea discursul de perdant luni la prânz și vorbea într-una doar despre USR, Dacian Cioloș nu s-a mai putut stăpâni și a intervenit vizibil deranjat: ”Cred că e important să menționăm că sunt două partide în această alianță și sunt două partide care construiesc acest proiect, ca să fie lucrurile clare odată pentru totdeauna”.

Tot a doua zi după alegeri,  liderul PLUS s-a delimitat  ferm de ezitările lui Barna în susținerea Guvernului Orban: ”Eu am spus că mesajul nostru trebuie să fie clar de la început. În cele din urmă, și colegii de la USR și-au anunțat susținerea”.

Ulterior, Cioloș și-a văzut mai departe de plan preluării conducerii Alianței, punct cu punct. A discutat rapid cu liderii PLUS din teritoriu despre viitorul USR / PLUS, a convocat ședința conducerii Alianței pentru ziua de azi, vineri, 15 noiembrie, iar suplimentar a dat drumul unui  barometru intern  prin care a pus în discuție fuziunea ”cu stabilirea unei conduceri unice”.

În paralel, Dan Barna a lansat la rândul său o  consultare internă  în USR pentru a-i întreba pe membrii partidului dacă doresc ca liderul lor să demisioneze după ratarea intrării în turul doi. Mutarea este, foarte probabil, o încercare de a temporiza asaltul lui Dacian Cioloș și de a a obține o reconfirmare în funcția de lider prin intermediul acestui mic referendum ad-hoc.

Mai mult, liderul USR și-a clarificat joi seară, poziția pe tema fuziunii, lăsând să se înțeleagă că este mai degrabă împotrivă. Barna a subliniat că o fuziune este greu de realizat în acest moment din cauza procedurilor dificile de înregistrare, care ar putea periclita intrarea în alegerile locale și parlamentare de anul vitor.

Greu de spus cum vor evolua de acum încolo relațiile dintre cei doi lideri și dintre cele două partide. Se poate ajunge la o ruptură, dar la fel de bine se poate ca fuziunea să fi fost deja negociată inclusiv cu oameni din echipa lui Barna. Cert este că unii lideri USR au fost luați prin surprindere de agresivitatea atacului lansat de Dacian Cioloș.

N-ar fi prima dată când liderii PLUS forțează nota în relația cu USR. La fel au procedat în timpul negocierilor pentru locurile pe lista candidaților la europarlamenare. Atunci au reușit să impună principiul parității în ciuda diferenței de anvergură dintre cele două partide, spre nemulțumirea partenerilor de Alianță.

Pe de altă parte, trebuie admis, liderul PLUS se comportă ca un politician veritabil, care nu ratează ocazii atunci când ele se ivesc. Cele 15 procente luate de Barna, mult sub scorul Alianței, îl fac pradă ușoară iar USR nu prea dispune în acest moment de soluții viabile: Cosette Chichirău și Stelian Ion sunt politiceni ambițioși, ok, dar încă n-au anvergura de lider.

Putem pune în discuție gestul lui Dacian Cioloș în categorii morale, de corectitudine, loialitate și fair play față de partenerul de Alianță. Realist vorbind însă, politica operează mai rar cu ele, iar în lupta pentru putere contează doar învingătorii, mai puțin metodele prin care ajung în vârful piramidei.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...