Dan Tăpălagă aruncă bomba despre Barna: Riscă să rateze intrarea în turul doi
Căderea guvernului Dăncilă și îndepărtarea PSD de la putere lasă opoziția fără adversar în plină bătălie pentru primul tur al prezidențialelor, însă cei mai afectați de scăderea tensiunii din societate par a fi cei de la USR/PLUS, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Electoratul partidelor conduse de Dan Barna și Dacian Ciolos este mai volatil decât cel al liberalilor. PNL se bazează pe structuri puternice în teritoriu, pe activiștii de partid, pe armatele de consilieri locali, primari, funcționari din administrație.
USR/PLUS n-are încă o bază de putere administrativă. Cu cât temperatura politică scade mai mult, în absența unor amenințări și derapaje grave de la statul de drept, justiție, valori demoratice, cu atât publicul celor două partide se contractă mai mult.
Odată dispărut sentimentul urgenței, cu o Românie ieșită temporar din starea de asediu, USR și PLUS au nevoie de o schimbare radicală de strategie pentru a-și menține alegătorii în priză. Nu mai merge doar cu ”Fără penali în funcții publice” și alte revendicări legitime în zona justiției. Ele sunt în continuare necesare, dar nu suficiente.
Cel mai important motor de mobilizare pentru USR/PLUS l-a reprezentat până mai ieri, lupta cu răul pesedist, personalizat în Dragnea, Dăncilă și alte figuri sinonime cu impostura, cu abuzul, cu hoția dezlănțuită.
Odată evacuați de la putere, candidatul Barna se va vedea nevoit să-și înfrunte adversarul direct, pe Klaus Iohannis, oricât l-a evitat până acum. A continua lupta cu Dăncilă și cu PSD l-ar scufunda în ridicol.
Apoi, USR și PLUS se confruntă cu o realitate tot mai neplăcută. În timp ce președintele Klaus Iohannis și PNL transmit pe toate căile că nu se dau înapoi să-și asume guvernarea într-un moment dificil, Barna și Cioloș proiecteză contrariul: fuga de responsabilitate în momente dificile. O antiteză tot mai greu de evitat.
Suplimentar, este de neînțeles și aproape infantilă insistența cu care liderii USR/PLUS continuă să ceară organizarea de alegeri anticipate, când este limpede pentru toată lumea că niciodată parlamentarii nu vor putea fi convinși să-și încheie mandatul mai repede cu un an.
Pe numeroși parlamentari nu-i așteaptă nimic odată întorși acasă și apoi nimeni n-are chef să-și piardă pensia specială, argumentul suprem de a rămâne până în Parlament până în ultima zi de mandat.
Deputatul USR Stelian Ion a avut dreptate când a pus luni în discuție o eventuală intrare la guvernare alături de PNL, însă poziția lui a fost susținută doar de alți doi colegi de partid. Era, poate, nevoie de o analiză mai amplă înainte de adoptarea unei decizii atât de importante.
Pe scurt, USR și PLUS vor avea de gestionat după căderea guvernului Dăncilă cel puțin două provocări majore: identificarea noilor predicate de campanie și justificarea credibilă a refuzului de a intra la guvernare.
De notat că vineri, când și-a lansat candidatura oferta electorală acasă la Sibiu, liderul candidatul USR/ PLUS abia a strâns o mie de oameni. Pe masa alianței ar trebui să fie la această oră aprinse mai multe becuri roșii.
Altfel, Dan Barna riscă să rateze intrarea în turul doi.