Dan Petrescu, valoros, dar și plângăcios: Radiografia unui personaj aparte din fotbalul românesc

Dan Petrescu, valoros, dar și plângăcios: Radiografia unui personaj aparte din fotbalul românesc

Gheorghe Hagi (58 de ani) și Dan Petrescu (55 de ani) au fost colegi la națională, pe vremea Generației de Aur, iar acum, ca antrenori, au ajuns să se dueleze cu echipele lor, țintind titlul în acest sezon de Superliga.

Dan Petrescu, veșnic nemulțumit, uneori, fără motiv. FOTO: Arhiva Adevărul

Dan Petrescu, veșnic nemulțumit, uneori, fără motiv. FOTO: Arhiva Adevărul

De remarcat că cei doi au și altceva în comun. Mai precis, în contul realizărilor lor fotbalistice imense, când Hagi și Petrescu vorbesc, lumea tace și ascultă. Doar că, nu o dată, atât Hagi, cât și Petrescu au amestecat adevărurile dureroase ale fotbalului românesc cu niște idei greșite. De pildă, Hagi urla ca din gură de șarpe că „UEFA ne-a tăiat din pix“, aluzie la faptul că echipele românești n-au acces direct în grupele Ligii Campionilor. De fapt, la ce rezultate au aceste formații în Europa, UEFA, mai degrabă, ne-a făcut un favor că ne-a scutit de niște dueluri cu coloșii continentului. Pentru că ne putem imagina doar ce ar fi ieșit din niște partide jucate de FCSB, CFR sau Farul cu Real Madrid sau Manchester City, dacă echipele noastre se chinuiesc, în tururile preliminare, cu Șahtior Karagandy, Pyunik Erevan sau Gent.

Acum, după partida dezolantă făcută de CFR pe „Olimpico“, când campioana României a fost învinsă cu 1-0, deși a jucat peste 75 de minute cu un om în plus, fără să aibă nici măcar o ocazie de a înscrie, a venit rândul lui Dan Petrescu de a amesteca niște declarații de care trebuie să ținem cont, cu niște tentative nereușite de a se victimiza.

Presiunea de la noi e ridicolă

*Dan Petrescu: „Sunt tot timpul sub presiune. Și când câștig, dar și când pierd. V-am zis că am mereu bagajul făcut“.

Aici, „Super Dan“ are dreptate. Pornind de la faptul că, în sport, în viață în general, peste tot, depinzi de rezultate, totuși, ce se întâmplă în fotbalul nostru e ridicol! Pentru că există o presiune artificială, mult prea mare, pusă de niște oameni care vor totul de pe-o zi pe alta. Cu proiecte low-cost, bineînțeles. Iar Dan Petrescu, care are patru campionate câștigate cu CFR, e amenințat cu demiterea, imediat cum apar niște rezultate mai slabe. În Occident, în schimb, astfel de antrenori, care au umplut vitrina de trofee la un club – de exemplu: Diego Simeone, la Atletico Madrid - sunt protejați și prețuiți de conducere și când apar sezoane mai puțin reușite. Pentru că nu poți să câștigi mereu, indiferent de domeniul de activitate.

Cristi Balaj, președintele CFR-ului, a anunțat o primă specială pentru returul cu Lazio.

Cristi Balaj, președintele CFR-ului, a anunțat o primă specială pentru returul cu Lazio.

E logic să țintești calificarea, nu eșecul!

*Dan Petrescu: „Toată lumea așteaptă să ne calificăm (n.r. – după meciurile de acum, cu Lazio, în Conference League). Când ne-a eliminat Sevilla (n.r. – din Liga Europa, în sezonul 2019-2020), după două remize, toată lumea era supărată“.

Aici, antrenorul CFR-ului se plânge degeaba. E firesc să speri, să țintești victoria / calificarea. Pentru că asta e frumusețea sportului, să crezi mereu în șansa ta. De aici, apar și surprizele care fac orice competiție atractivă. Și dacă CFR nu spera să obțină calificarea cu Lazio sau cu Sevilla, atunci de ce s-a mai prezentat la aceste meciuri?!

Andrea Compagno a ajuns golgheterul României, venind aici de la Tre Fiori.

Andrea Compagno a ajuns golgheterul României, venind aici de la Tre Fiori.

Suntem la ani-lumină de fotbalul adevărat

*Dan Petrescu: „Suntem departe de fotbalul adevărat. Noi luăm jucători liberi din Arabia Saudită și din Israel, de la locul 10“.

Aici, fostul mare internațional are perfectă dreptate! Fotbalul intern din România e la ani-lumină distanță de ce vedem în campionatele Europei. Și nu doar atunci când facem comparația cu Anglia, Spania, Italia sau Germania, ci și cu alte întreceri, cele din a doua categorie valorică. Nu degeaba, la noi, golgheterii campionatului sunt, în acest moment, Dugandžić (Rapid) și Compagno (FCSB). Primul a ajuns star la Rapid după ce, în Italia, a jucat în Serie B și Serie C, competiții în care a înscris șase goluri în patru sezoane! Iar Compagno a devenit mare vedetă în Superliga, fiind adus la noi de la... Tre Fiori în San Marino.

Ioan Andone are recordul de puncte în Liga Campionilor cu o echipă din România.

Ioan Andone are recordul de puncte în Liga Campionilor cu o echipă din România.

A mai făcut o previziune anapoda

Dan Petrescu: „Hai să vedem cine va mai fi în primăvara europeană. Atunci să mă sunați și vă zic că am mai greșit eu“.

Nu e prima dată când „Bursucul“ se lansează în astfel de previziuni apocaliptice. Și o dă în bară! În sezonul 2009-2010, după ce a câștigat titlul cu Unirea Urziceni, Dan Petrescu a făcut niște rezultate impresionante și în grupele Ligii Campionilor, adunând 8 puncte într-o serie cu Sevilla, Stuttgart și Rangers. Și atunci, tehnicianul a spus, răspicat, că nicio echipă românească nu va mai aduna atât de multe puncte în grupele Ligii Campionilor. Trei ani mai târziu însă, în sezonul 2012-2013, CFR Cluj, cu Ioan Andone pe bancă, a făcut 10 puncte în grupele Ligii Campionilor, într-o serie cu Manchester United (pe care a învins-o cu 1-0 pe Old Trafford!), Galatasaray și Braga.

Dumitru Bucșaru, fostul patron de la Unirea Urziceni

Dumitru Bucșaru, fostul patron de la Unirea Urziceni

Banii lipsesc din vina noastră

Dan Petrescu: „Dacă nu-s bani, ce să facem? Să avem bugete de 100 de milioane, ca Dinamo Zagreb și Steaua Roșie Belgrad, apoi să avem pretenții“.

Aici, antrenorul CFR-ului are dreptate doar parțial. Într-adevăr, echipele de la noi au niște bugete minuscule, dar exclusiv din vina lor! Pentru că n-avem niște modele sănătoase de business, la „marketing“ angajăm pe pile și relații și, în general, avem această mentalitate păguboasă de a sta cu mâna întinsă, așteptând ca banii să pice din cer. Pe când, afară, cluburile importante, inclusiv cele din Europa de Est, au învățat să producă bani și să investească banii din fotbal tot în fotbal.

La noi, în schimb, se merge, în continuare, pe ideea de a „căpușa“ UEFA. Urziceni și Oțelul Galați, echipe care au încasat milioane de euro prin participarea în grupele Ligii Campionilor, au și dat faliment, ulterior, fiindcă patronii lor au fost niște „țepari“. Iar exemplul FCSB din acest sezon al Conference League e elocvent: echipa a depus armele în grupe, după doar două etape, fiindcă patronul Gigi Becali s-a mulțumit cu banii luați, spunând că prioritar e campionatul! Și, un ultim amănunt important: la noi, banii câștigați din fotbal de cluburi nu rămân în fotbal, ci intră, în mare parte, în buzunarele unor așa-ziși investitori. Care se și vaită mereu că fac mari sacrificii financiare, pe când adevărul e cu totul altul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”