Dan Petrescu, cel mai plângăcios antrenor din România: Ultimele sale declarații sunt comice
Campionatul românesc are play-off și play-out, cu înjumătățirea punctelor, de opt ani. Și, tot de opt ani, echipa care încheie sezonul regulat pe primul loc și-a făcut un obicei din a critica acest sistem.
Dan Petrescu, veșnic nemulțumit. FOTO: Arhiva Adevărul
În patru din precedentele cinci stagiuni, campioana sezonului regulat a fost CFR Cluj. Și, în trei rânduri, formația din Gruia a intrat în play-off, avându-l pe Dan Petrescu pe bancă. Așadar, un antrenor de o valoare incontestabilă, Petrescu are, totuși, și un mare defect! El lasă, periodic, impresia că s-a născut pentru a face pe supăratul. Iar de fiecare dată când CFR încheie sezonul regulat pe locul 1, această performanță e însoțită de discursul devenit deja tradițional al lui „Super Dan“ despre sistemul competițional din România. De remarcat că tehnicianul de 55 de ani nu scoate o vorbă despre înjumătățirea punctelor, în play-off și în play-out, la startul întrecerii! Criticile lui Petrescu apar doar după ultima rundă din sezonul regulat, când echipa sa e dezavantajată de micșorarea distanței față de restul competitoarelor.
Luni seară, după victoria cu „U“ Cluj (4-0), „Bursucul“ a scos acest discurs de la naftalină: „E ciudat. Intri în play-off, ai golaveraj 0-0 şi puncte puţine. Nu înţeleg de ce nu e ca în Divizia B (n.r. – unde se intră în partea a doua a sezonului cu punctajul întreg). Înţeleg că urmează play-off, dar lasă-ne punctele!“.
Nedumerirea lui Dan Petrescu vizavi de sistemul competițional, care diferă în primele două ligi, are o explicație concretă: Superliga e organizată de Liga Profesionistă de Fotbal, în timp ce eșalonul secund se desfășoară sub tutela Federației Române de Fotbal.
Nimic nu-i convine
Un veritabil campion al văicărelilor, Petrescu a avut și alte motive de nemulțumire incluse în discursul său de luni seară.
În primul rând, tehnicianul s-a arătat deranjat de numărul mare de meciuri disputate de echipa sa, în sezonul 2022-2023: „Am jucat 51 de meciuri până acum. Mai avem 11 sigur, zece în campionat și minim unul în Cupa României. Deci vor fi 62 de partide. N-am jucat niciodată atâtea meciuri“. Ce-i drept, la acest capitol, cifrele îi dau dreptate lui „Super Dan“. CFR va bifa un număr-record de meciuri, în actuala stagiune, însă vorbim despre un detaliu din care reiese că echipa a avut un parcurs bun în Europa (a atins play-off-ul Conference League) și în Cupa României (e calificată în sferturi). Iată câte meciuri au jucat cei de la CFR, în sezoanele precedente:
*2021-2022: 56
*2020-2021: 52
*2019-2020: 54
O altă situație care l-a nemulțumit pe Dan Petrescu a fost legată de ce urmează în pauza prilejuită de meciurile primelor reprezentative: „Din ce știu eu, opt jucători vor pleca la echipe naționale, ceea ce nu prea îmi convine“. Din nou însă, supărarea antrenorului e ciudată, în condițiile în care, de obicei, cluburile își doresc să aibă cât mai mulți internaționali pentru simplul motiv că aceștia sunt mai bine cotați pe piața transferurilor.
Boateng nici nu știa sistemul competițional!
Cei de la CFR au o problemă mare cu sistemul competițional din Superliga. Anul trecut, spre finalul sezonului regulat, Dan Petrescu a dezvăluit că elevul său, Nana Boateng (28 de ani), a aflat cu stupoare că, la intrarea în play-off și play-out, punctele se înjumătățesc. Vorbim despre o „bilă neagră“ pentru mijlocașul ghanez care nu știa acest amănunt, deși era de jumătate de an în România!
„Azi dimineață, după antrenament, Nana Boateng a venit la mine. <<Coach, vreau să te întreb ceva. Dar de ce ne iau punctele?>>. Zic: <<Cum, nu știai?!>>. <<Nu!>>. <<Și cum ai aflat?>>. <<M-am uitat în clasament și am văzut că e 0-0 golaverajul>>. El habar n-avea“, a relatat Petrescu dialogul cu Boateng, în martie 2022.
Se poate scrie o carte cu declarațiile sale
Se poate face, lejer, o carte cu declarațiile memorabile ale lui Dan Petrescu, oferite de-a lungul anilor. Două exemple, ambele din acest sezon, vorbesc de la sine.
În vara anului trecut, „Bursucul“ s-a plâns întruna de programul încărcat al CFR-ului, în campionat și în preliminariile Conference League. Când, într-un final, LPF a amânat un meci al ardelenilor din Superliga, pentru ca ei să pregătească bine returul cu Maribor, decisiv pentru intrarea în grupe, Petrescu tot nemulțumit a fost! „Păi, în primul rând, ne-am odihnit, asta nu ştiu dacă e bine, pentru că, cu această pauză, a trebuit să le dau câteva zile libere. După zilele libere, jucătorii se relaxează cam mult. Sper să nu fim prea relaxaţi... “, a spus Petrescu, lăsându-i pe jurnaliști cu gura căscată.
Și, tot anul trecut, înaintea returului cu Pyunik Erevan (Armenia) din turul I preliminar al Ligii Campionilor, antrenorul CFR-ului a oferit o declarație antologică despre adversara sosită, la Cluj: „Cei de la Pyunik au venit cu charter. Stau la un hotel foarte bun din Cluj, au rezervat 41 de camere, toate single. Au condiții foarte bune!“. N-a înțeles nimeni legătura invocată de antrenorul CFR-ului, între condițiile de cazare ale celor de la Pyunik și meciul de fotbal. Pe teren însă, armenii au eliminat CFR, după executarea loviturilor de departajare.
Clasament play-off
1. Farul Constanța 32 de puncte
2. CFR Cluj 32p*
3. FCSB 29p*
4. CSU Craiova 27p
5. Rapid 26p
6. FC U Craiova 20p* / Sepsi 20p*
Clasament play-out
1. Sepsi / FC U Craiova 20p
2. Petrolul 18p
3. „U“ Cluj 17p
4. Voluntari 17p
5. Botoşani 16p
6. Chindia 16p
7. Hermannstadt 16p
8. FC Argeş 14p*
9. UTA 14p*
10. Mioveni 11p
*Cu rotunjirea punctelor în sus.
**În play-out, locurile 9 și 10 retrogradează direct, în timp ce locurile 7 și 8 vor juca un baraj de menținere / promovare cu locurile 3 și 4 din „B“.
Programul detaliat al weekend-ului în Superliga
Play-off, prima etapă
Sâmbătă: FCSB – CS U Craiova 20.00
Duminică: Farul – FC U Craiova / Sepsi 16.30
Duminică: CFR Cluj – Rapid 19.00
Play-out, prima etapă
Vineri: Voluntari – Hermannstadt 17.30
Vineri: Petrolul – UTA 20.30
Sâmbătă: Botoșani – Chindia 14.30
Luni: Sepsi / FC U Craiova – Mioveni 18.00
Luni: „U“ Cluj – FC Argeș 21.00
Sursa: adevarul.ro