Dan Negru, revoltat de modul în care sunt tratați medicii români: „I-am făcut criminali, în străinătate sunt eroi!“
Dacă unul e incompetent, nu înseamnă că toți sunt proști, e de părere Dan Negru, realizator TV, care s-a întâlnit ieri cu o nouă generație de medici. Acesta a atras atenția că în România, breasla doctorilor a fost terfelită, în timp ce în străinătate sunt considerați eroi
"Puștii pe care i-am întâlnit aseară par mai liberi decât noi. Noi le-am umilit meseriile pe ecrane: profesorul din "Filantropia" e un milog și doctorii din " Moartea domnului Lăzărescu" sunt ticăloși. Copiii de azi o iau de la capăt. Liberi. Sper...", a scris vedeta TV pe pagina sa de socializare, unde a publicat și o înregistrare video de la festivatea de absolvire a unei noi promoții de doctori.
"Cel mai popular film românesc cu doctori din ultimii 30 de ani este Moartea domnului Lăzărescu, un film în care un pacient este purtat din spital în spital și, din indiferența doctorilor români, pacieentul moare. Ăsta e filmul cu care noi ne-am lăudat în toată lumea și ne-am bucurat că am luat premii internaționale, filmul în care i-am făcut criminali pe doctorii români . În același timp, străinii făceau filme și seriale în care doctorii erau eroi!
Țineți minte Dr.House, dr. Dr.Quinn, îl țineți minte pe Geprge Clooney? Interpreta rolul unui doctor erou în Spitalul de Urgență (E.R.). "The good doctor" e un film de succes în America. Noi i-am făcut pe ai noștri criminali, ei i-au făcut pe ai lor eroi, sau vorba lui Vieru: "Ura pentru ai noștri și mila pentru străini". Nu înseamnă că dacă un doctor e șpăgar, toți sunt așa, nu înseamnă că dacă unul e incompetent, toți sunt proști. Noi am generalizat, nu le-am dat nicio șansă copiilor ăstora, să le dăm măcar o șansă, să credem în jurământul lor: "Voi păstra respectul deplin pentru viața umană" și, mai ales să le arătam respect. Este o formă de iubire!"
"Moartea domnului Lăzărescu", film premiat la Cannes, în 2005
Un bătrân de 63 de ani – domnul Lăzărescu – locuiește într-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Soția lui a murit, iar fiica sa trăiește în Canada. Simțindu-se rău, bătrânul cheamă Salvarea. Până la sosirea acesteia, cere ajutorul vecinilor. Consultându-l și suspectând un cancer de colon, medicul decide să-l interneze.
La spital intervin alte priorități și bătrânul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul… Ceea ce părea la început o simplă formalitate – consultarea și supravegherea unui bătrân care a vomat și se plânge de dureri de cap – se transformă într-un coșmar. Pe măsură ce înaintează în noapte, paramedicii conduc prin București, încercând să găsească un spital care să le accepte pacientul, a cărui stare se deteriorează alarmant.
Odată cu „Moartea domnului Lăzărescu” cinema-ul românesc intră definitiv în istoria cinematografiei universale, și încă pe o poziție înaltă, scrie cinepub.ro. Câștigător, în 2005, al premiului „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes, filmul regizorului Cristi Puiu rămâne unul dintre acele filme românești care au „șocat” Occidentul, expunând o realitate socială dramatică: sistemul de sănătate bolnav al unei țări postcomuniste din Estul Europei. Odată cu regia și scenariul impecabile, actorii Luminița Gheorghiu, Ion Fiscuteanu, Gabriel Spahiu au interpretat partituri valoroase care i-au adus în atenția publicului și criticii internaționale.
Sursa: adevarul.ro