Dan Dungaciu despre contextul generat de atacul din Siria: Toți actorii sunt acum la mutare

Dan Dungaciu despre contextul generat de atacul din Siria: Toți actorii sunt acum la mutare

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a calificat vineri drept "un moment semnificativ" atacul american cu rachete asupra unei baze siriene, adăugând, că, în urma acestuia, actorii implicați vor trebui să reacționeze într-un fel sau altul.

"În acest moment, ceea ce putem spune, cu datele pe care le avem, este că nu suntem în fața unei invazii americane în Siria, dar suntem în fața unui moment care ar putea să fie — ca să nu spun, neapărat, decisiv — foarte semnificativ în ceea ce privește evoluțiile de pe teren, pentru că toți actorii implicați acolo trebuie să reacționeze într-un fel sau altul. Că e vorba de Siria, că e vorba de Federația Rusă, că e vorba de Iran. Toți actorii sunt acum — dacă vreți — la mutare", a explicat profesorul universitar, pentru AGERPRES.

El a adăugat că implicațiile sunt "semnificative", chiar dacă, prin stilul atacului, americanii au indicat mai degrabă că este vorba de a da o lovitură punctată, nu de a deschide o intervenție majoră în Siria.

"Prin urmare, nu cred că ar trebui să ne așteptăm la o ofensivă americană în Siria sau o ofensivă de proporții. E mai degrabă un răspuns punctual, la un gest considerat incalificabil de către Statele Unite și care obligă, într-un fel, America, să nu mai gândească în termenii 'America first', în termeni izolaționiști, ci în termenii unei Americi care trebuie să se implice global atunci când probleme de genul acesta apar pe scena lumii", a precizat Dungaciu.

Potrivit acestuia, în urma operațiunii SUA sunt de urmărit și consecințele imediate de pe teren.

"Cum va reacționa regimul Assad, cum va reacționa Siria? Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl urmărim: în ce măsură Siria va retalia, sigur, cu puterile pe care le are. Și al doilea, legat de asta, în ce măsură sau cum va reacționa Federația Rusă. Nu este clar dacă au existat soldați ruși acolo. Au fost tot felul de mesaje care încă nu sunt clare, dacă americanii i-au anunțat pe ruși sau nu i-au anunțat despre această lovitură", a evidențiat el.

Profesorul universitar a atras atenția și asupra impactului pe care această acțiune l-ar putea avea asupra politicii interne a Americii, apreciind că inițiativa președintelui Donald Trump a reprezentat și o replică la adresa predecesorului său, Barack Obama, "care în fața unei asemenea provocări a ezitat, a oprit lovitura care trebuia să vină din partea Americii în 2013 când Siria a folosit armele chimice".

"Deci, este o lovitură pentru stilul politic al lui Obama, dar apare și o problemă internă, acolo: în ce măsură un președinte american poate declanșa un război fără acordul Congresului. Trump nu a avut acordul Congresului, a acționat, dacă vreți, mai degrabă voluntar. Să vedem în ce măsură politica internă din America va suferi modificări", a adăugat el.

În ceea ce privește posibile implicații pentru România, prof. Dungaciu a spus că relația dintre Washington și Moscova va afecta în mod indiscutabil regiunea din care facem parte.

"Depinde ce se va întâmpla după această lovitură americană, pentru că relația dintre America și Federația Rusă — mă refer la Federația Rusă ca actor important, care joacă o carte importantă în termeni de imagine și de prezență publică în Siria — este de urmărit. Pentru că eu am convingerea că Federația Rusă s-a dus în Siria inclusiv cu un ochi la ce se întâmplă pe dimensiunea estică a spațiului euro-atlantic, adică pe dosarul ucrainean. Dacă Federația Rusă s-a dus în Siria cu un ochi la dosarul ucrainean — inclusiv să deblocheze acest dosar, care era blocat — atunci pentru Federația Rusă, Siria contează și din punctul acesta de vedere. Modul în care funcționează relația America-Rusia în Siria sau a Rusiei, în Siria, cu alți parteneri occidentali, va afecta și modul în care se va comporta Federația Rusă pe dimensiunea estică, în special în dosarul ucrainean, dar nu numai, chiar și pe dosarul Republica Moldova, în ceea ce privește Transnistria. Sunt — am senzația — un soi de vase comunicante Siria-Ucraina, cel puțin din perspectiva Federației Ruse. Nu din perspectiva actorilor europeni sau american, dar din perspectiva Federației Ruse", a completat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?