Dalai Lama deplânge moartea fratelui său mai mare. „Era foarte dedicat şi curajos"

Dalai Lama deplânge moartea fratelui său mai mare. „Era foarte dedicat şi curajos"

Dalai Lama, în vârstă de 89 de ani, a oficiat duminică rugăciuni pentru fratele său mai mare, fost lider al poporului tibetan în exil, care a încetat din viaţă sâmbătă, în India, la vârsta de 97 de ani.

Dalai Lama și fratele său, Gyalo Thondup  FOTO: X

Dalai Lama și fratele său, Gyalo Thondup FOTO: X

Gyalo Thondup s-a născut în 1928, cu mai bine de trei decenii înainte de revolta din Lhasa din 1959 împotriva forţelor chineze, a cărei înăbuşire l-a forţat pe Dalai Lama să se refugieze în India.

Mai târziu, Gyalo Thondup a condus guvernul tibetan în exil în calitate de preşedinte al "Kashag" (cabinet), la începutul anilor 1990 şi a servit ca emisar personal al lui Dalai Lama.

"A făcut tot ce a putut, era foarte dedicat şi curajos", l-a lăudat fratele său în timpul rugăciunilor la mănăstirea Tashi Lhunpo din sudul Indiei.

Demnitarul tibetan s-a rugat pentru împlinirea dorinţei defunctului "de a putea lucra îndeaproape cu Dalai Lama pentru cauza tibetană în toate vieţile sale viitoare".

China susţine că Tibetul este parte integrantă a ţării, iar mulţi tibetani exilaţi se tem că Beijingul va numi un succesor rival al lui Dalai Lama, pentru a-şi consolida controlul asupra teritoriului.

De-a lungul secolelor, Tibetul a alternat între independenţă şi controlul Chinei, care pretinde că l-a "eliberat în mod paşnic" şi a adus în regiune infrastructură şi educaţie.

Thondup a fost "persoana de referinţă pentru abordarea problemei tibetane la nivel internaţional" după revolta de la Lhasa, a declarat ONG-ul Campania Internaţională pentru Tibet (ICT).

El a avut, de asemenea, influenţă asupra celor aflaţi la conducerea CIA cu scopul de a aduna un efectiv de 2.000 de persoane pentru a lansa atacuri de gherilă împotriva forţelor chineze.

În anii 1960, aceşti rebeli s-au infiltrat în Tibet din districtul muntos Mustang al Nepalului pentru a prinde în ambuscadă şi a arunca în aer camioane ale armatei chineze.

Însă, când CIA a încetat să-i mai finanţeze, iar Dalai Lama, în 1974, i-a îndemnat să depună armele, luptătorii şi Thondup i-au urmat apelul pentru o soluţie paşnică.

În 2008, în pofida semnelor firave de schimbare a politicii de la Beijing, el şi-a exprimat speranţa pentru o rezolvare paşnică a problemei tibetane şi o "abordare mai rezonabilă" din partea Chinei.

"China se schimbă, lumea se schimbă. Sunt destul de optimist", a declarat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

3 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

4 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

5 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…