„Dacă toată lumea ar practica yoga, farmaciile ar trebui să se închidă“. Gurul care a făcut yoga cunoscută în lume a încetat din viaţă

„Dacă toată lumea ar practica yoga, farmaciile ar trebui să se închidă“. Gurul care a făcut yoga cunoscută în lume a încetat din viaţă

Iyengar, după numele său complet Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar, a încetat din viaţă miercuri, într-un spital din oraşul Pune, fiind diagnosticat cu insuficienţă renală, scrie agenţia de ştiri Press Trust of India. „Am dus o viaţă măreaţă“, ar fi fost ultimele cuvinte ale yoghinului, potrivit medicului său de familie, dr. Manoj Naik.

Considerat un guru al acestei practici, Iyengar a fost inclus, în 2004, în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume, realizat de revista „Times“. El s-a născut într-o familie săracă şi a fost un copil bolnăvicios, suferind, printre altele, de febră tifoidă şi de tuberculoză. La vârsta de 15 ani, o rudă l-a învăţat câteva tehnici de yoga pentru a-şi întări rezistenţa, iar de atunci a practicat pentru tot restul vieţii această tehnică străveche de meditaţie, în ciuda faptului că a suferit un infarct la 80 de ani.

Întâlnirea cu celebrul violonist Yehudi Menuhin, care a călătorit la Mumbai în anii '50, a fost momentul în care Iyengar a decis să popularizeze yoga pe întreg Globul. „Nimeni nu a făcut mai multe eforturi decât Iyengar să aducă yoga în Occident“, notau editorii publicaţiei New York Times în 2002, într-un articol dedicat lui Iyengar. Scriitorul britanic Aldous Huxley s-a numărat printre discipolii săi.

Iyengar şi-a creat prima şcoală de yoga în 1973, în oraşul indian Pune. Aici, a pus bazele tehnicilor de meditaţie care astăzi sunt răspândite în lumea întreagă şi care i-au adus o mare popularitate în ultimele decenii, notează The Guardian.

Câteva sute de instructori au învăţat de la Iyengar noi tehnici de respiraţie şi de concentrare, pentru ca apoi să le popularizeze pe toate continentele. Ele au ajuns şi în cabinetele medicale, unde doctorii le recomandă adesea pacienţilor cu diabet, hipertensiune sau dureri cronice de spate, alături de tratamentele alopate. Yoghinul a deschis săli de meditaţie în nu mai puţin de 72 de ţări şi peste 100 de institute îi poartă numele, scrie publicaţia britanică Daily Mail.

BKS Iyengar a scris sute de cărţi despre yoga, care este practicată de mai bine de 2.000 de ani în Asia. Într-una dintre ele, „Light on Yoga“ (trad. - „Lumină în yoga“), explică cele 216 poziţii care formează ceea ce el numea „ştiinţa şi arta practicării yoga“. Cartea, tradusă în 17 limbi, s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare, devenind bestseller internaţional. „Dacă toată lumea ar practica yoga, farmaciile ar trebui să se închidă“, spunea yoghinul în cartea sa.

Deşi criticii spun că forma de yoga practicată astăzi în sălile de fitness este departe de cea originară, care se concentrează mult mai mult asuupra laturii spirituale, Iyengar era de părere că nu yoghinii poartă vina pentru acest lucru. „Depinde foarte mult de starea de spirit a celui care practică yoga“, spunea el într-un interviu acordat cotidianului indian Mint.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii