
„Dacă nu eram noi, Franța vorbea germană”. Reacția dură a Casei Albe, după ce un politician francez a cerut înapoi Statuia Libertății
Casa Albă a transmis că administrația Trump nu va lua în considerare cererea unui politician francez de a returna Statuia Libertății , subliniind că Franța ar fi „vorbit în germană” fără ajutorul SUA în cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Categoric nu. Sfatul meu pentru acel politician francez anonim de nivel inferior ar fi să îi reamintesc că numai datorită Statelor Unite ale Americii francezii nu vorbesc germană în acest moment. Ei ar trebui să fie recunoscători”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, în cadrul unei conferințe de presă de luni, făcând referire la alianța americano-franceză din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a anihilat Germania nazistă, scrie Politico.
Declarația vine la o zi după ce un membru francez al Parlamentului European, Raphaël Glucksmann, a declarat la o convenție a partidului că „America sub administrația Trump nu mai întruchipează spiritul monumentului, pe care Franța l-a dăruit Statelor Unite în anii 1880 pentru a oficializa legăturile diplomatice și a consacra conceptul de independență americană față de Marea Britanie și sfârșitul sclaviei”.
Raphael Glucksmann, un susținător al Ucrainei, și-a exprimat regretul că Donald Trump nu a intervenit în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
„Vom spune americanilor care au ales să fie de partea tiranilor, americanilor care au concediat cercetători pentru că au cerut libertate științifică: Dați-ne înapoi Statuia Libertății”, a spus Glucksmann.
Nu este clar cum ar putea Franța să forțeze mâna administrației Trump. Țara nu poate lua statuia înapoi după bunul său plac, deoarece aceasta este proprietatea guvernului american.
O astfel de mișcare ar putea, de asemenea, să tensioneze relațiile diplomatice pe care președintele francez Emmanuel Macron încearcă să le calmeze cu președintele Donald Trump prin negocierea unui acord de pace care să pună capăt unui război de ani de zile între Rusia și Ucraina.
Statuia monumentală a Libertății, care tronează în orașul New York și a devenit un simbol american, a fost creată de francezul Auguste Bartholdi și oferită de poporul francez americanilor ca semn de prietenie, în amintirea alianței dintre cele două țări în timpul Războiului de Independență.
A fost dezvelită la 28 octombrie 1886 în onoarea celei de-a 100-a aniversări a Declarației americane de independență și se află acum pe Insula Libertății din New York, la sud de Manhattan. Statuia a fost creată de inginerul Gustave Eiffel, cel care a realizat și Turnul Eiffel.
Sursa: adevarul.ro