Dacă nu ar trebui să consumăm alimente ultraprocesate, ce ar trebui să mâncăm, în schimb? Idei de meniu pentru mic dejun, prânz și cină

Dacă nu ar trebui să consumăm alimente ultraprocesate, ce ar trebui să mâncăm, în schimb? Idei de meniu pentru mic dejun, prânz și cină

Consumul de alimente ultraprocesate, precum chipsurile sau înghețata, crește riscul de a dezvolta zeci de afecțiuni medicale și de deces, potrivit unei analize care a vizat 10 milioane de persoane. O alternativă sănătoasă poate fi dieta mediteraneană, care pune accent pe legume și fructe.

Alimentele ultraprocesate pot fi înlocuite cu variante sănătoase Foto: Arhivă

Alimentele ultraprocesate pot fi înlocuite cu variante sănătoase Foto: Arhivă

Mesele mediteranene , care se concentrează pe legume, fructe, leguminoase, nuci și pește, reduc riscul unor tipuri de cancer, diabet, boli de inimă, colesterolului ridicat și accidentului vascular cerebral. Un astfel de stil alimentar poate, de asemenea, să îmbunătățească sănătatea creierului, să întărească oasele și să prevină depresia și demența, conform CNN Health .

După cum notează sursa citată, multe alimente ultraprocesate au liste foarte lungi de ingrediente și includ aditivi, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Lista poate include conservanți concepuți pentru a rezista la mucegai și bacterii; emulgatori pentru a împiedica separarea ingredientelor incompatibile; coloranți și coloranți artificiali; agenți antispumă, agenți de încărcare, de albire, de gelificare și de glazurare; și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate, concepute pentru a face alimentele mai atrăgătoare. Toate acestea sunt semne că alimentele sunt ultraprocesate.

Atunci când produsele pe care vrem să le consumăm, în special cele din meniurile restaurantelor de tip fast-food (cum ar fi hot dog, hamburgeri, nuggets și cartofi prăjiți), conțin ingrediente pe care ne e greu să le pronunțăm, acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a alege variante mai sănătoase.

Cu ce pot fi înlocuite mesele bogate în alimente ultraprocesate

Astfel, la micul dejun, în locul cerealelor îmbogățite cu zahăr puteți prepara fulgi de ovăz , quinoa sau boabe de grâu, gătite cu lapte, miere, nuci și fructe, pe care le puteți pregăti chiar și cu o seară înainte. Iaurtul grecesc cu fructe proaspete poate fi de asemenea o variantă rapidă și sănătoasă.

Iar la prânz, în loc de un sandviș încărcat cu diverse alimente procesate sau sau pizza se recomandă mâncarea preparată acasă, precum o salată de varză cu pui și ricotta sau feta, și luarea acestuia la pachet măcar de două ori pe săptămână.

La gustare puteți înlocui chipsurile ultraprocesate , iaurturi pline de zahăr cu fructe și legume proaspete și sănătoase pecum mere, portocale, banane sau morcovi. Nucile și semințele pline de proteine sunt de asemena o variantă sățioasă, care oferă în același timp un impuls pentru creier și grăsimi sănătoase pentru inimă.

La cină încercați să evitați burgerii de la fast-food și nuggets-urile de pui, atunci când puteți, pentru carnea de pui sau curcan gătită la grătar sau de ce nu pentru o variantă mediteraneană a salatei de ton.

Sursa citată atrage atenția că produsele de patiserie și înghețata sunt bune pentru ocazii speciale, dar pentru un desert de zi cu zi care nu este foarte procesat, puteți încerca pere stropite cu suc de rodie servite cu iaurt sau perele coapte.

Alimentele ultraprocesate sunt concepute pentru a fi atractive și gustoase, iar reducerea dependenței de ele poate fi dificilă, dar puteți încerca sugestiile pe mai sus, pe rând, timp de o săptămână.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod