Dacă locuiești cu chirie în UK și proprietarul te anunță că va crește chiria în timpul contractului, nu ești obligat să accepți. Cum te poți apăra

Dacă locuiești cu chirie în UK și proprietarul te anunță că va crește chiria în timpul contractului, nu ești obligat să accepți. Cum te poți apăra

În UK numărul de persoane care caută o nouă proprietate de închiriat a crescut cu 53% din 2019. Nu sunt însă suficiente proprietăți pentru toți, scrie diasporaro.co.uk .

Case în UK. FOTO Shutterstock

Case în UK. FOTO Shutterstock

Unii proprietari și-au vândit deja locuinţele, ca să prindă perioada cu preţuri mari, alții au renunțat să le mai dea cu chirie, iar efectul a fost că numărul proprietăților disponibile pentru închiriere a scăzut cu 38% față de perioada dinaintea pandemiei, scrie Yahoo Finance.

Sunt, desigur, și proprietari care continuă să închirieze, dar măresc chiria. Drepturile chiriașilor, în această situaţie, depind în primul rând de locul în care se află.

Dacă stau în Scoţia, este posibil să beneficieze de perioada de înghețare a chiriilor, care se aplică însă doar până în luna martie inclusiv. Există și excepţii de la regula înghețării chiriei, dar și așa, majorarea este limitată la 3% din chirie sau la 50% din costurile majorate - oricare dintre cele două sume este mai mică.

Începând cu luna aprilie însă, îngheţarea chiriilor este înlocuită cu un plafon de până la 3% – sau 6% în situații excepționale - care se va aplica până în septembrie.

„Dacă nu accepţi, nu plăti suma în plus”

Dacă proprietarul anunţă că va crește chiria în timpul termenului fix din contract, chiriașul nu este obligat să accepţe.

„Dacă nu accepţi, nu plăti suma în plus, pentru că altfel aceasta va deveni automat noua ta chirie pentru restul contractului. Dacă nu știi ce să faci, poți contacta organizații caritabile precum Citizens Advice sau Shelter pentru a discuta despre asta”, este sfatul diasporaro.co.uk.

În general însă, mulți proprietari așteaptă până când termenul fix se apropie de sfârșit, apoi îți oferă un contract de înlocuire cu o chirie mai mare. Contractul deja în vigoare poate precizează în unele cazuri ce se întâmplă la sfârşitul termenului fix, de exemplu, să scrie negru pe alb că că dacă nu semnezi un nou contract, va trebui să părăseşti proprietatea.

Dacă însă contractul nu precizează ce se întâmplă după expirarea termenului fix sau dacă prevede că închirierea va continua și după expirarea termenului, iar chiriașul nu semnază un contract de înlocuire, este foarte posibil să i se trimită o notificare de majorare a chiriei, cunoscută sub numele de notificare în temeiul Secțiunii 13 (Section 13). Aceasta îi dă dreptul proprietarului să majoreze chiria, iar dacă chiriașul nu plătește noua chirie, poate fi evacua.

Se poate apela și la instanță

Cei care nu-și permit o chirie mai mare ar putea discuța cu proprietarul pentru a încera să obţină o majorare mai mică. Citizens Advice poate oferi sprijin în acest sens. Dacă nu se ajunge la un acord, se poate apela la un tribunal, care va evalua o chirie de piață rezonabilă pentru proprietatea respectivă. Riscul este însă ca tribunalul să-i dea dreptul proprietarului să ceară o chirie și mai mare. Din nou, organizațiile caritabile te pot ajuta să decizi ce e de făcut, mai arată diasporaro.co.uk.

Orașul din UK unde o casă se vinde cu 1 liră pentru persoanele care nu-și permit o locuință

Amintim că, în complexul rezidențial Marches din orașul Wolverhampton sunt disponibile 300 de locuințe, iar 100 dintre acestea costă o liră sterlin ă, fiecare, pentru cei care le vor închiria pe o perioadă de 25 de ani, potrivit publicației Daily Mail.

Schema permite localnicilor să acumuleze o primă de fidelitate prin rate lunare, care pot fi solicitate înapoi în numerar atunci când părăsesc proprietatea sau pot fi folosite ca depozit după 20 de ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”