Dacă armata rusă va ajunge în Transnistria va ocupa şi Republica Moldova. Cum va reacţiona România?
Rusia îşi propune să ajungă în Transnistria, ocupând sudul Ucrainei şi Donbas. Planul afişat este crearea unui culoar de legătură cu Transnistria, dar Republica Moldova este o ţintă extrem de vulnerabilă, nu are nici pe departe capacitatea militară a Ucrainei. Cum Putin are nevoie disperată de un trofeu mare, pentru a justifica războiul început pe 24 februarie, cum Republica Moldova nu este apărată de NATO, se va repeta scenariul Ucraina, scrie Adevărul .
România dă semne de slăbiciune în contribuţia la războiul dus de Ucraina, si ar fi un miracol ca Republica Moldova să nu fie invadată de Rusia.
La ora actuală nu este clar cum va evolua războiul Rusia Ucraina. Ucrainienii primesc, e adevărat, echipamente militare de la ţări NATO, dar forţa militară a Rusiei, inclusiv armele nucleare tactice, nu şi-au spus ultimul cuvânt.
Ce obiective îşi propune Rusia
General-maiorul Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei, susţine că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova „este suprimată populaţia vorbitoare de limbă rusă” şi că trebuie salvată.
Iată obiectivele pe care şi le propune Rusia, conform declaraţiei lui Rustam Minekaev:
„De la începutul celei de-a doua faze a operaţiunii speciale, care a început în urmă cu două zile, unul din obiectivele armatei ruse este de a stabili un control deplin asupra Donbasului şi sudului Ucrainei. Asta va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum şi influenţa asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole şi metalurgice”.
Într-un comentariu al Biroului politici de reintegrare de la Chişinău se menţionează că afirmaţiile despre pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în regiunea transnistreană „sunt nu numai inacceptabile, dar şi neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii şi neîncrederii în societate”. „Totodată, având în vedere prezenţa militară a Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană, partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului”.
Şi în Republica Moldova trăieşte populaţie rusofonă, vorbitoare de limba rusă, despre care se poate invoca oricând că este oprimată de noua conducere de la Chişinău. Mai mult, Republica Moldova a făcut cerere de aderare la UE şi a trimis la CE chestionarul necesar aderării. A interzis folosirea însemnelor sub care Rusia duce războiul cu Ucraina, litera Z şi altele.
Mai presus de orice, Putin are nevoie de un „trofeu”, la parada de 9 mai de la Moscova. Şi cel mai la îndemână trofeu este Republica Moldova.
Care va fi reacţia României?
Republica Moldova nu este ţară NATO, deci nu poate fi apărată de forţele armate ale NATO. Nu este clar dacă România poate interveni militar pentru a apăra Republica Moldova, fără să rişte un al III-lea război mondial, Rusia-NATO. Presupun că toate aceste lucruri au fost discutate la nivel NATO şi UE. Şi a fost luată decizia, într-un fel sau altul.
România poate invoca precedentul Crimeea-Rusia. Rusia a ocupat Crimeea cu motivaţia că acolo locuiesc ruşi, „fraţii noştri”, vorbitori de limba rusă. Acelaşi argument funcţionează şi dacă România va apăra Republica Moldova. Dacă această decizie a fost luată deja.
Este posibil că România, la presiunea NATO, să fi decis să nu intervină în apărarea Republicii Moldova, în cazul în care ar fi invadată de armata rusă. Ne aşteaptă un val de refugiaţi, posibil 1-2 milioane, mai ales acum când s-au văzut atrocităţile săvârşite de Rusia împotriva civililor din Ucraina. Ar trebui să fim pregătiţi, într-un fel sau altul. Inclusiv cu decizii ale CSAT. Că nu s-a comunicat nimic public nu înseamnă că n-au fost deja adoptate deciziile necesare.
Dorinţa lui Putin de a prezenta trofee la paradă din 9 mai este imensă, şi Republica Moldova nu va scăpa de ocupaţia rusă, dacă armata Rusiei reuşeşte să ajungă în Transnistria. Cu ce scop va ocupa armata rusă Republica Moldova este o altă discuţie. Vom vedea în continuare ce-şi propune Putin.