Da, este casa de vacanță din România a noului premier al Republicii Moldova

Da, este casa de vacanță din România a noului premier al Republicii Moldova

Dorin Recean, prim-ministrul desemnat al Republici Moldova, locuiește într-o casă în orășelul Codru din municipiul Chișinău, construită pe un teren cumpărat de familia sa la mijlocul anilor ’90. În 2021, familia Recean a achiziționat o vilă în satul Câmpu Cetății din comuna Eremitu, județul Mureș, la câțiva km de staţiunea balneo-climaterică Sovata, scrie Ziarul de Gardă.

Imobilul este situat pe un teren intravilan, cu o suprafață de 12 ari. Valoarea vilei este de 55 de mii de euro, iar a terenului – de 5 mii de euro, potrivit declarației de avere depuse de Dorin Recean în 2022, la angajarea sa în funcția de consilier al președintei Republicii Moldova, notează publicația.

Vila se află într-o zonă pitorească, la poalele munților, în satul Câmpu Cetății din comuna Eremitu, județul Mureș. Localitatea se situează pe cursul superior al râului Nirajul Mare, pe un drum lateral, între satul Eremitu și stațiunea balneo-climaterică Sovata, la 38 de km de Târgu Mureș.

Oficial, Recean are calitatea de fondator la trei companii înregistrate în Republica Moldova, în toate trei fiind asociat cu Traian-Cătălin Giosan, administratorul postului de televiziune PRO TV Chișinău. Din cele trei companii, cei mai mulți bani în 2021 i-a adus firma care gestionează în Republica Moldova cele două restaurante de tip fast-food ale mărcii KFC.

În 2021 familia Recean a raportat venituri oficiale de peste 6,5 milioane de lei moldovenești, majoritatea banilor, 4,8 milioane de lei moldovenești, fiind obținuți de soția sa, Stela Recean, care este vicepreședintă a Consiliului de Conducere a Moldova-Agroindbank.

Premierul desemnat, Dorin Recean, este așteptat astăzi în Parlament pentru a prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri. Potrivit legii, Cabinetul de Miniștri este învestit cu voturile a cel puțin 51 de deputați. Anterior, partidul de guvernare, care are 63 de mandate în Parlament, a anunțat că va oferi Executivului Recean tot sprijinul politic necesar.

Din viitorul Guvern, ar urma să facă parte majoritar miniștri din fostul executiv condus de Natalia Gavrilița, susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare.

În echipa lui Recean se vor găsi doar patru miniștri noi. Schimbări sunt la conducerea Ministerului Justiției, Finanțelor și celui al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Structura Guvernului va suferi mici schimbări: astfel, în competențele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu va mai intra și dosarul energetic, pentru care va exista un minister aparte, al Energiei.

Programul de guvernare propus de Dorin Recean se numește „Moldova prosperă, sigură, europeană” și are ca obiective majore consolidarea instituțiilor, crearea unui mediu de afaceri competitiv și integrarea europeană a R. Moldova, prin deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Premierul desemnat promite să relanseze economia prin programul său și să facă din ordinea publică și siguranța cetățenilor o prioritate.

Cine sunt cei patru miniștri noi?

În locul lui Sergiu Litvinenco la Ministerul Justiției vine Veronica Mihailov-Moraru, care din 2021 a îndeplinit funcția de secretar de stat în același minister. Ea are licență de avocat, este magistru în drept și potrivit CV-ului a deținut și funcția de președinte al Amnesty International Moldova și președinte al Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților.

În fruntea Ministerului Finanțelor ar urma să vină Veronica Sirețeanu. Ea a mai ocupat funcții în Guvern: a fost viceministră a Finanțelor în Guvernul Filip și a fost și secretar de stat în 2017 în același minister. În prezent, Sirețeanu este directoare-adjunctă a Camerei Americane de Comerț din Moldova, pe segmentul de Dezvoltare a Afacerilor.

Lilia Dabija va conduce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Până în prezent, ea a fost secretar general al acestui minister. Dabija este magistru în drept civil și are o vastă experiență în elaborarea și coordonarea documentelor de politici publice. De asemenea, Lilia Dabija a activat ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care Banca Mondială, USAID sau PNUD.

Victor Parlicov, expert în energetică, politici de climă și mediu, va fi în fruntea Ministerului Energiei, un minister nou creat. Acesta este director executiv al Asociației Obștești „Green City Lab”, iar în perioada 2010-2014 a deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Miniștri vechi, fotolii noi

Dacă va avea sprijinul Parlamentului, în Guvernul lui Dorin Recean se vor regăsi cei mai mulți dintre miniștrii fostului cabinet, mai exact 11, inclusiv vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Ceea ce se schimbă însă este că apar doi viceprim-miniștri noi: ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ar urma să dețină și funcțiile de vicepremieri, alături de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, și de Oleg Serebrian, care rămâne vicepremier pentru Reintegrare.

În viitorul Guvern rămân ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. Își păstrează fotoliile și ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, și ministrul Culturii, Sergiu Prodan. De asemenea, în noul Guvern se vor regăsi acum miniștrii demisionari Alexei Buzu de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Iordanca Rodica-Iordanov, de la Mediu.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...