Cybertruck lui Kadîrov poate arăta ca din „Războiul Stelelor”, dar este „inutilă” pe câmpul de luptă

Cybertruck lui Kadîrov poate arăta ca din „Războiul Stelelor”, dar este „inutilă” pe câmpul de luptă

Sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov a făcut vâlvă pe rețelele de socializare, săptămâna aceasta, după ce a postat un videoclip cu el însuși conducând un vehicul Tesla Cybertruck căruia i-a atașat cu ceea ce părea a fi o mitralieră.

Ramzan Kadîrov a amplasat o mitralieră pe Cybertruck/ FOTO:X

Ramzan Kadîrov a amplasat o mitralieră pe Cybertruck/ FOTO:X

Dar, în timp ce vehiculul electric ar putea arăta ca din „Războiul Stelelor” – și se poate lăuda cu unele caracteristici care ar putea fi utile pe teren accidentat – futuristul EV se va dovedi efectiv inutil pe câmpul de luptă real, a spus un expert militar, citat de Business Insider.

"Unde reîncarci chestia asta pe câmpul de luptă? Nu există puncte de vânzare Tesla pe linia frontului în Donbas", a spus colonelul american în rezervă Mark Cancian, consilier principal pentru Programul de securitate internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Kadîrov, care se autointitulează soldatul fidel al președintelui rus Vladimir Putin , l-a lăudat și pe CEO-ul Tesla, Elon Musk, spunând că Cecenia a primit Cybertruck de la Musk însuși - o afirmație pe care miliardarul a negat-o cu fermitate pe X.

Kadîrov a susținut, de asemenea, că Cybertruck-ul va fi trimis în curând pe câmpul de luptă din Ucraina.

„Sunt încrezător că această „fiară” va fi de mare folos soldaților noștri”, a scris Kadîrov. Liderul a declarat la începutul acestui an că peste 43.000 de luptători ceceni au slujit în Ucraina de la începutul războiului.

Indiferent de modul în care Kadîrov a pus mâna pe unul dintre vehiculele de aproape 100.000 de dolari, în ciuda sancțiunilor occidentale, doi experți regionali au spus că afirmația lordului războiului că intenționează să trimită mașina soldaților ruși în Ucraina este aproape sigur o exagerare.

„Kadîrov este un bărbat-copil bizar care iubește jucăriile scumpe (și abuzează de oamenii din Cecenia )”, a spus Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford de la Universitatea Duke și istoric al Uniunii Sovietice și al relațiilor SUA-Sovietice. „El și Musk, cel puțin, împărtășesc o pasiune pentru trolling pe internet”.

Dar dincolo de pofta de notorietate a lui Kadîrov, trimiterea unui Cybertruck pe câmpul de luptă pur și simplu nu are prea mult sens logistic, a spus Cancian. Vehiculul are nevoie să fie alimentat, utilizând un motor electric și baterii reîncărcabile în locul motorului tradițional pe benzină - echipamente și infrastructură care de obicei lipsesc în primele linii ale unei lupte, potrivit Cancian.

„Poate că ați putea să vă aduceți propriul generator și să-l conectați la o priză Tesla personalizată, dar să utilizați un generator pentru a produce energie electrică pentru a alimenta un vehiculul electric, unde este plus valoarea în asta?“, spune colonelul american în rezervă.

Este o problemă pe care armata americană încearcă să o rezolve, a spus Cancian. Unele părți interesate din armată împing forțele americane să devină electrice pentru a ajuta la combaterea crizei climatice. Dar trecerea armatei la vehicule electrice necesită o cantitate masivă de electricitate aparent nesfârșită și ușor accesibilă, pe care armata încă încearcă să o descopere, a spus Cancian.

El a recunoscut că ar putea exista un set rar de circumstanțe în care un Cybertruck s-ar putea dovedi util forțelor ruse din Ucraina. Silențiozitatea vehiculului ar putea compensa slăbiciunile sale într-un fel de operațiune specială, spune Cancian.

Dar majoritatea vehiculelor de dimensiunile sale sunt deja destul de silențioase, iar mitraliera cu rază lungă de acțiune fixat pe Cybertruck-ul etalat de Kadîrov contrazice beneficiile ascunse pe care le oferă mașina, a spus Cancian. „Este super cool și total inutil”, a concluzionat analistul militar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a întors roata / Ucraina atacă Moscova cu drone

2 O fată de 12 ani a fost violată de șase ori, în schimbul lichidării unei datorii pe care o avea iubitul său

3 Un pilot rus de drone a trecut de partea Ucrainei, nu înainte de a arunca o grenadă în dormitorul ofițerilor

4 Curg sesizările referitoare la comportamentul inadecvat al lui Marius Pieleanu faţă de studente. Cristian Pîrvulescu a confirmat

5 Au intrat și americanii în Rusia? O imagine controversată cu „băieții în Kursk” i-a enervat pe ruși: Gruparea privată FOG luptă alături de ucraineni