Cuvintele-medicament prin care închei o ceartă. „Este un șoc pentru organism, evitați-l! Altfel vă îmbolnăviți“
Primul instinct când suntem implicați într-o ceartă este să răspundem cu aceeași monedă. Recomandarea psihologului este să nu ne pierdem firea și să folosim cuvinte care îndeamnă la calm și reconciliere.
Cearta va inflama și mai tare spiritele FOTO arhivă Adevărul
Cuvintele sunt întotdeauna o sabie cu două tăișuri. Ele pot lovi sau pot mângâia, pot îmbolnăvi sau pot vindeca, pot fi arme sau pot fi pansament pentru suflet. Când se ajunge la ceartă, de cele mai multe ori cuvintele sunt folosite ca arme , ce îi rănesc profund de multe ori pe cei implicați, iar efectele acestora se pot resimți ani de zile, iar uneori toată viața.
„Cearta este un fel de box prin cuvinte, gânduri și stări, din care nu câștigă nimeni nimic. Când ne certăm cu cineva sau suntem certați de cineva, se produc mai multe aspecte nedorite. De pildă, mental vor apare gânduri negative, ce vor atrage gânduri similare”, explică psihologul Stelian Chivu.
Gândurile negative vor aduce stări de aceeași frecvență, precum vinovăția, supărarea și frustrarea, care somatizează la nivel fizic, declanșând afecțiuni pulmonare sau digestive.
Când ne certăm, la nivel neuronal au loc mai multe procese. Unul dintre ele este denumit convergență, procesul prin care se transmit informații negative în fiecare neuron, în timp ce divergența transmite o cascadă de informații la mii de neuroni. Fenomenul este similar celui produs de o piatră aruncat într-un lac liniștit.
Furtună pentru creier și uragan pentru inimă
„Prin acumulare, aceste informații pot crea un caracter de certăreț celui care repetă ideile negative fără să conștientizeze acest proces. Iată de ce este bine să evităm cearta sau dacă totuși s-a declanșat fără să o putem influența, e de dorit să conștientăm ceea ce se întâmplă și să o încheiem, folosind cuvinte medicament, precum <Te rog>, <Mulțumesc>, <Te accept și te respect>, <Înțeleg>>, <Am învățat>, <Am conștientizat>, <Voi evita să repet>”, enumeră psihologul Stelian Chivu câteva din soluțiile prin care putem pune capăt elegant unui conflict.
În popor există o expresie cunoscută, care spune că nu este bine să te culci supărat sau certat pe cineva. Prin urmare, atunci când avem ocazia să o facem, e necesar să ne cerem iertare de la cei cu care ne-am certat, decuplându-ne astfel de la stările și programele negative.
„Cearta este o furtună pentru creier, uragan pentru inimă și cutremur pentru corp. Tocmai de aceea este bine să evităm conflictele, iar dacă nu o putem face, să folosim cuvintele pentru a dezamorsa situația și a ne reconcilia cu ceilalți”, conchide psihologul Stelian Chivu.
Sursa: adevarul.ro