Cutremurul catastrofal din Turcia ar fi putut pune capăt guvernării lui Erdogan. „Sultanul“ e însă pregătit să câștige alegerile

Cutremurul catastrofal din Turcia ar fi putut pune capăt guvernării lui Erdogan. „Sultanul“ e însă pregătit să câștige alegerile

Risc Seismic

Ascensiunea la putere a liderului turc Recep Tayyip Erdogan a fost marcată de consecințele politice controversate ale cutremurului din Izmit din 1999.

Erdogan, la un miting electoral la Ankara FOTO: Profimedia

Erdogan, la un miting electoral la Ankara FOTO: Profimedia

Când cutremurul din februarie 2023 a devastat mari porțiuni din sud-estul Turciei la începutul acestui an, mulți observatori se așteptau ca cele două decenii de domnie ale președintelui să se încheie cu un cerc complet. În schimb, Erdogan pare să fi sfidat șansele, scrie edition.cnn.com.

Primul tur al scrutinului prezidențial și parlamentar din Turcia, desfășurat la 14 mai, a făcut din el principalul favorit.

El a obținut un avans de aproape cinci puncte față de principalul său rival, liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, și a fost la mai puțin de jumătate de punct procentual de pragul de 50% necesar pentru victorie. Blocul său parlamentar a obținut o majoritate confortabilă în legislativ.

Săptămâna aceasta, candidatul de pe locul al treilea la alegerile prezidențiale, Sinan Ogan, l-a susținut public pe Erdogan, sporindu-i și mai mult șansele în fața lui Kilicdaroglu în al doilea tur de scrutin de duminică.

"Poporul va fi cel care va face regele, iar atunci când poporul va decide, cred că va fi alături de cei care au servit cu succes națiunea turcă în ultimii 21 de ani", a declarat Erdogan pentru Becky Anderson de la CNN într-un interviu exclusiv acordat săptămâna trecută.

În timpul acelui interviu, președintele a încercat să își îmbunătățească credibilitatea, ocolind criza financiară de ani de zile a țării și deficiențele guvernului său în operațiunile de salvare după cutremurul catastrofal din februarie.

El l-a descris pe Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, ca pe un amator politic. Cei doi rivali și-au configurat campaniile ca o serie de contraste. În timp ce Erdogan a urmărit să își pună în evidență abilitățile politice și a promovat în mod repetat industria de apărare a Turciei, aflată în creștere rapidă, Kilicdaroglu s-a prezentat ca fiind tehnocratul prin excelență: vorbitor, echilibrat și conciliant.

Șase grupuri de opoziție de dreapta și de stânga s-au unit în spatele lui Kilicdaroglu, într-o încercare fără precedent de a-l demite pe președintele în exercițiu, și au aruncat o plasă largă asupra alegătorilor turci. Ei au sperat să profite de nemulțumirea publică față de o economie în criză și de consecințele cutremurului. Erdogan, pe de altă parte, s-a concentrat pe revigorarea bastioanelor sale conservatoare.

Cei doi bărbați și-au încheiat campaniile electorale cu o înflorire publică similară. Erdogan s-a rugat la Hagia Sophia, moscheea și fosta biserică din Istanbul, pe care guvernul turc a transformat-o în 1934 în muzeu din respect pentru istoria sa bizantină și otomană. Erdogan a anulat în mod controversat această decizie în 2020, una dintre numeroasele mișcări populiste care i-au presărat cariera.

Între timp, Kilicdaroglu a marcat ajunul votului prin depunerea de flori la mormântul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce, care a fost vârful de lance al secularizării țării.

Optica a părut să reflecte polarizarea tot mai profundă a Turciei.

O fervoare religioasă susține o mare parte din sprijinul lui Erdogan , care pare să nu fi fost aproape deloc afectată de economia șubredă sau de răspunsul timpuriu șubred al guvernului la cutremur, exacerbând o tragedie care a făcut peste 50.000 de victime în Turcia și în Siria vecină.

În afara sediului central al Partidului AK în noaptea primului tur de scrutin prezidențial, acest sentiment religios era larg răspândit. "Mi-e teamă. Sunt îngrijorat că va pierde", a declarat Seda Yavuz, un susținător vizibil nervos al lui Erdogan. "Sunt îngrijorat că va câștiga altcineva. Îmi fac griji pentru că suntem musulmani și ne dorim ca cineva musulman să fie președintele nostru."

"Am încredere în poporul turc. Am încredere că el va câștiga", a declarat o altă femeie, Gozde Demirci, pentru Jomana Karadsheh de la CNN.

"Aceasta este libertatea", a spus Demirci, pasionată, arătând spre vălul ei de pe cap. Erdogan a ridicat restricțiile privind hijab-ul în sectorul public în 2013, salutând acest lucru ca fiind sfârșitul unei "perioade întunecate".

"Am această libertate datorită lui (Erdogan)", a continuat ea. "Ei (opoziția) nu vor acest lucru. Ei nu vor libertate".

Această susținere pentru președintele în exercițiu nu a fost surprinsă în mod corespunzător de către sondaje și mass-media occidentale, a declarat pentru CNN Mehmet Celik, coordonatorul editorial al ziarului pro-Erdogan Daily Sabah.

"Cred că a existat acest curent de fond care a împins votul lui Erdogan", a spus Celik. "El a reușit să adune 49,5% din voturi, în ciuda tuturor provocărilor. În ciuda faptului că a candidat timp de 21 de ani. Există această oboseală. (Dar) el este încă foarte popular".

Criticii lui Erdogan susțin că acesta și-a galvanizat și mai mult baza de susținere, lansând acuzații nefondate la adresa taberei de opoziție. El l-a acuzat pe Kilicdaroglu de complicitate cu grupările teroriste kurde și s-a referit în mod repetat la liderul opoziției - un membru al minorității liberale musulmane Alevi - ca fiind un musulman care nu este suficient de bun.

"Această strategie de "nu este un bun musulman și este susținut de teroriști" a plăcut alegătorilor de dreapta care ar fi trebuit să îl aleagă pe Kilicdaroglu", a declarat Soner Cagaptay, senior fellow la Washington Institute for Near East Policy.

Traiectorie descendentă

Cagaptay susține că, în timp ce mesajul lui Erdogan nu a avut ecou în marile orașe din Turcia și pe coasta sudică relativ bogată, toate acestea votând în mare parte pentru opoziție, acesta a obținut sprijinul necesar din părțile mai sărace ale țării, și anume în regiunile centrale și pe coasta Mării Negre.

"Acolo, sprijinul pentru Kilicdaroglu a fost suprimat, deoarece alegătorii de dreapta ale căror partide proprii îl susțineau pe Kilicdaroglu nu l-au ales", a spus el.

Mesajul lui Erdogan a fost amplificat de influența sa largă asupra mass-media turcești, au susținut criticii.

"Președintele Erdogan nu ar trebui subestimat, deoarece el folosește întotdeauna tactici politice într-un mod foarte josnic", a declarat Seren Selvin Korkmaz, director executiv al Institutului InstanPol din Istanbul. "Prin utilizarea resurselor statului și a puterii mediatice globale, el a asigurat că este singurul în jocul politic. Terenul de joc nu a fost corect".

Totuși, președintele se află pe o traiectorie generală descendentă. Turneul secundar de duminică este un tur doi prezidențial în premieră în Turcia. În 2019, partidul de guvernământ al lui Erdogan a pierdut marile orașe în alegerile pentru primării, inclusiv propriul său oraș natal, Istanbul. La 14 mai, majoritatea voturilor din Istanbul au mers către opoziție.

Erdogan ar fi spus odată: "Dacă pierdem Istanbulul, pierdem Turcia", iar statutul politic al celui mai mare oraș al țării este un punct sensibil personal în cariera președintelui.

"Îl doare foarte tare să ia Istanbulul", a spus Cagaptay. "El iubește Istanbulul pentru că simbolizează puterea otomană și agenda de putere a lui Erdogan... El vrea să facă din nou Turcia măreață. El vrea să restabilească măreția otomană".

Pentru moment, Erdogan pare pregătit să supraviețuiască schimbărilor politice și tectonice din Turcia. De asemenea, el a promis să dubleze politicile care i-au consolidat domnia, dar care au exacerbat actualele probleme ale țării.

"Întrebarea nu este "va câștiga" (duminică), ci ce fel de victorie va fi", a spus Cagaptay.

Dacă Erdogan va câștiga detașat, a adăugat Cagaptay, "i se va da dreptate în privința politicilor economice neortodoxe, a lipsei statului de drept și a sfârșitului autonomiei sociale”.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”