CUTREMURĂTOR/Iată AVERTISMENTUL Americii despre ce VREA SĂ FACĂ Rusia în România!

CUTREMURĂTOR/Iată AVERTISMENTUL Americii despre ce VREA SĂ FACĂ Rusia în România!

Risc Seismic

Moscova se poate folosi de ideea "Romaniei Mari", pentru a crea disensiuni intre Bucuresti pe de-o parte si Moldova si Ucraina pe de alta parte, si poate sustine miscarile separatiste ale secuilor din Transilvania - avertizeaza Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sediul la Washington.

Intr-o analiza semnata de Janusz Bugajski si Peter B. Doran asupra regiunii Marii Negre, CEPA atrage atentia asupra campaniilor Moscovei de "propaganda si dezinformare" ale Moscovei, care urmaresc "sa discrediteze guvernele pro-occidentale si liberale din intreaga regiune".

Puteți consulta  DOCUMENTUL ORIGINAL AICI

"Kremlinul cauta sa construiasca relatii speciale cu anumite tari, pentru a slabi solidaritatea regionala si actiunea comuna. In unele cazuri, Moscova poate declansa sau crea noi conflicte prelungite in enclavele teritoriale si in regiunile de frontiera. In ceea ce priveste Romania, Kremlinul poate depune eforturi pentru a manipula ideea latenta a "Romaniei Mari", pentru a promova dispute regionale cu Moldova si Ucraina, sa infilitreze sabotori, sa orchestreze proteste si sa sustina actiuni separatiste, cum ar fi cele ale maghiarilor secui in Transilvania" - se arata in analiza CEPA.

Think-tank-ul american mai averteaza ca Rusia poate incerca sa impiedice Romania sa isi exploreze resursele de gaze de la Marea Neagra.

"Exista si un risc de perturbare a explorarii resurselor naturale din Marea Neagra de catre Romania, fie prin hartuire fie printr-un litigiu privind apele teritoriale revendicate de Rusia, de cand a anexat Crimeea. In plus, turismul si comertul prin porturile Constanta, Varna si altele de la Marea Neagra sau de-a lungul Dunarii poate fi perturbat", sustine CEPA.

Analistii de la Washington mai arata ca "in cazul Romaniei si al Bulgariei, obiectivul Moscovei este sa neutralizeze flancul estic al NATO si sa se asigure ca guvernele lor nu se opun ofensivei internationale a Moscovei si ca militarii NATO nu pot descuraja desfasurarile sale maritime".

In context, analistii arata ca Romania si Bulgaria sunt slab pregatite si dotate militar, motiv pentru care Rusia nu are nevoie sa recurga la mari forte militare impotriva pentru a-si atinge obiectivele.

Mocova "se bazeaza pe elementul-surpriza, camuflaj, disimulare si pe slabiciunile si lipsa de pregatire a adversarilor", mai atrage atentia CEPA.

"Problema principala pentru Romania si Bulgaria sunt forele lor navale. Forta navala a Romania este centrata pe cateva fregate vechi sustinute de sase corvete. Capacitatile militare depasite si reforma lenta a sistemelor de aparare anti-aeriene, anti-racheta si anti-navale pur si simplu ii ofera un bonus Moscovei" - se arata in analiza de la Washington.

Potrivit sursei citate, in plan militar, Romania este expusa rachetelor Iskander ale Rusiei, care pot avea si incarcatura nucleara.

"Rachetele balistice tactice Iskander (fie in format conventional sau nuclear) au o raza de actiune de 400 de kilometri si ar putea atinge toata zona de sud a Ucrainei, inclusiv cele importante orase industriale din Odesa, Krivoy Rog si Dniepropetrovsk, o mare parte a Moldovei, toata coasta romaneasca si o parte semnificativa din coasta turca a Marii Negre" - cred analistii CEPA.

Lucrurile s-ar complica si mai mult pentru Romania daca Rusia si-ar extinde razboiul hibrid din Ucraina si spre Odesa.

"O extindere a razboiului proxy Rusiei in estul Ucrainei spre Odesa si partea ucraineana a Deltei Dunarii ar putea sufoca, de asemenea, aceasta artera critica si ar putea cauza pierderi importante pentru tarile care folosesc Dunarea ca punct de acces comercial catre inima Europei", sustine CEPA.

Influenta ruseasca in crestere la Marea Neagra ar afecta Romania militar si economic:

"Cu o capacitate limitata de proiectie a fortei, in afara exercitiilor periodice NATO de la Marea Neagra, Romania nu este pregatita sa faca fata unei Mari Neagre puternic militarizate, care ar pune in pericol cai comerciale si resurse energetice".
"O potentiala ramificatie a crizei de securitate ar putea duce la reducerea pietelor de la porturile de la Marea Neagra si de la Dunare catre Europa Centrala, blocand canalul Dunare-Marea Neagra si limitand schimburile cu tarile non-UE, in special Turcia".

NATO neglijeaza Marea Neagra

CEPA atrage atentia si asupra faptului ca NATO neglijeaza regiunea Marii Negre in prezent, in conditiile in care si administratia Obama de la Washington a diminuat interesul SUA fata de aceasta regiune.

"Marea Neagra este un front strategic neglijat de Alianta Nord-Atlantica. NATO are o prezenta militara limitata; UE s-a dovedit incapabila sa gestioneze mediul de securitate la Marea Neagra; si Statele Unite si-a diminuat influenta si interesul in regiune sub administratia Obama" - sustin analistii.

In plus, operatiunile NATO sunt conditionate de Conventia de la Montreux, care limiteaza prezenta fortelor militare ale satelor non-riverane in Marea Neagra.

"O neglijare a flancului de securitate la Marea Neagra de catre Vest si succesul Moscovei in capturarea sau neutralizarea litoralului de est si nord au expus din ce in ce mai mult Romania si Bulgaria la presiunea Moscovei.

(...) Ascensiunea militara si non-militara a Rusiei ridica amenintari fata de cele doua state membre NATO expuse - Romania si Bulgaria - in conditiile in care capacitatile sale navale sunt mult superioare capacitatilor de aparare maritime si aeriene ale ambelor tari", se mai arata in analiza CEPA.


Risc Seismic


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”