CUTREMURĂTOR! Judecătoare participantă la protest, executată de Mafia PSD din Justiție! Toți românii ar trebui să citească acest articol!
CUTREMURĂTOR! Judecătoare participantă la protest, executată de Mafia PSD din Justiție! Toți românii ar trebui să citească acest articol! O judecătoare de la Neamț a scăpat fără sancțiune de la Inspecția Judiciară după ce a participat la protestul tăcut al magistraților. Însă, înainte, a pierdut postul de șef al Tribunalului!, executată de Mafia PSD din Justiție, dezvăluie G4Media.ro .
Pe 16 septembrie anul trecut, judecătoarea Mihaela Alina Palancanu de la Tribunalul Neamț a participat la protestul magistraților din fața Palatului de Justiție din București. Îmbrăcată în roșu, judecătoarea, pe atunci președintă a Tribunalului Neamț, ținea în brațe o pancartă pe care scria: ”Respectarea avizului Comisiei de la Veneția”.
După protest însă, judecătoarea Palancanu a fost reclamată la Inspecția judiciară (IJ) de o colegă. Pe 9 ianuarie 2019, a scăpat fără nicio sancțiune. În fața legislației UE care protejează libertatea de exprimare, IJ nu a putut să o sancționeze.
Între timp însă, judecătoarea Palancanu și-a pierdut postul de președinte al Tribunalului Neamț, după ce o comisie dominată de oameni apropiați de șefa CSM, Lia Savonea, a depunctat-o la interviul pe baza proiectului de management, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Deși la primul mandat, în 2016, o comisie CSM din care a făcut parte și Lia Savonea i-a dat nota 9,75 și deși un control al IJ nu a găsit probleme la Tribunalul Neamț, acum, după ce a participat la protestul magistraților, judecătoarea Palancanu a primit doar nota 6 la interviu și a fost descalificată. A câștigat, în schimb, judecătoarea Cristina Florea, considerată o apropiată a judecătoarei Gabriela Baltag, membru CSM, o prezență obișnuită a platourilor Antenei 3.
Jumătate de an mai târziu de la protest. Ce s-a întâmplat între timp. O colegă de la Tribunalul Neamț a reclamat-o pe judecătoarea Mihaela Palancanu la Inspecția judiciară pe motiv că ar fi participat la o manifestație cu caracter politic, lucru interzis pentru magistrați și sancționat cu excluderea din magistratură.
Inspecția a clasat sesizarea: Protestul nu a fost unul politic și s-a încadrat în limitele libertății de exprimare a magistraților. Miercuri, 9 ianuarie, judecătoarea Mihaela Palancanu a publicat pe o rețea de socializare extrase din rezoluția de clasare primită în aceeași zi de la Inspecție.
”Aplicând principiile dezvoltate de CEDO în jurisprudența sa privind libertatea de exprimare a magistraților la situația de fapt rezultată din verificările prealabile (….) se constată că participarea acesteia, în timpul liber, alături de alți magistrați la aceste proteste vizând un subiect cu profunde implicații asupra sistemului de justiție, se circumscrie libertății de exprimare a persoanei”, a conchis IJ, citând din jurisprudența CEDO.
SURSE Judecătoarea Palancanu a fost descalificată, în schimb, la concursul pentru un nou mandat la șefia Tribunalului Neamț
Judecătoarea Mihaela Plancanu a fost președinte al Tribunalului Neamț între 1 ianuarie 2016 si 1 ianuarie 2019. Și-a câștigat postul cu un proiect de management notat cu 9,75 de o comisie din care a făcut parte chiar Lia Savonea, pe atunci președinte al Curții de Apel București. În plus, cât a fost președinte al Tribunalului Neamț, judecătoarea Palancanu a fost verificată de Inspecția judiciară, care a avut concluzii pozitive.
Anul trecut, judecatoarea Palancanu a candidat pentru un nou mandat de 3 ani la șefia Tribunalului Neamț începând cu 1 ianuarie 2019, însă la interviul pe baza proiectului de management a obținut doar nota 6, potrivit unor surse din CSM.
Cine a făcut parte din comisia de concurs. Plenul Consiliului – dominat (cu ajutorul membrilor din partea societății civile numiți de Senat) de o majoritate pro PSD-ALDE – a desemnat o comisie formată din: președinte – judecătoarea Alexandra Rus de la Înalta Curte și membri – judecătoarele Elisabeta Roșu, președintele interimar al Curții de Apel București (CAB), Denisa Stănișor, judecătoare ICCJ, Erica Nistor, președinte Curtea de apel Timișoara și 3 specialiști în managementul resurselor umane.
Cine sunt judecătoarele din Comisie. Potrivit unor surse judiciare, toate cele 4 judecătoare din comisia de concurs sunt apropiate de actuala șefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea.
Președintele Comisiei de concurs, judecătoarea ICCJ, Alexandra Rus, este fina de cununie a Alinei Ghica, vicepreședinte al Curții de apel București și o apropiată a Liei Savonea, șefa CSM.
Judecătoarea Elisabeta Roșu este președintele interimar al CAB cât timp Savonea este membru CSM, adică îi ține locul. După protestul magistraților împotriva legilor Justiției și a Codurilor penale promovate de PSD-ALDE din 16 septembrie 2018, CAB a emis un comunicat de presă în care s-a delimitat de protest.
Potrivit unor surse judiciare, judecătoarea Erica Nistor de la CA Timișoara a candidat în tandem pentru un post de membru CSM cu judecătoarea Lia Savonea, însă a câștigat doar ultima dintre ele.
Judecătoarea Denisa Stănișor a fost președinte al Secției VIII de contencios al CAB, unde Lia Savonea era președinte și este considerată, de asemenea, în sistemul de Justiție, un om din sfera de influență a Liei Savonea, șefa CSM.
Cine a câștigat concursul și este acum președinte al Tribunalului Neamț. Contracandidata judecătoarei Palancanu care a fost declarată câștigătoare este judecătoarea Cristina Florea, considerată o apropiată a judecătoarei Gabriela Baltag, membru CSM, o prezență obișnuită a platourilor Antenei 3.
Context. Noua șefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, fostă președintă a CAB, este unul dintre cei mai influenți magistrați din România. Ea a reușit să își constituie o majoritate de facto în plenul CSM și în Secția de judecători, încă dinainte să fie șefa Consiliului.
În noiembrie 2018, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, Savonea a pus în discuție revocarea șefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea. În plus, la începutul lui octombrie, Secția pentru judecători, dominată de judecătoarea Savonea, l-a luat la rost pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, pe motiv că ar fi afectat independența Justiției.
Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie, și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de detenție efectivă. Voicu a fost condamnat tocmai pentru șpăgi la Înalta Curte, acolo unde dirija judecători și hotăra soarta proceselor.
Potrivit noilor modificări legislative operate în 2018 de PSD-ALDE la legile Justiției, numirile în funcții de conducere la instanțe se fac de către Secția pentru judecători a CSM, dominată de judecătoarea Lia Savonea.