CUTREMURĂTOR! De ce ies atât de multi detinuți din închisori? Amănunte ȘOCANTE despre cum au modificat PSD, ALDE și UDMR legea în Parlament!

CUTREMURĂTOR! De ce ies atât de multi detinuți din închisori? Amănunte ȘOCANTE despre cum au modificat PSD, ALDE și UDMR legea în Parlament!

Risc Seismic

Amănunte șocante! De ce ies atât de multi detinuți din închisori? PSD, ALDE si UDMR au modificat legea in Parlament astfel incat sa beneficieze de legea recursului compensatoriu cat mai multi puscariasi!!!

Proiectul de lege initiat de guvern privind recursul compensatoriu a fost modificat in Parlament intr-un punct esential, astfel incat sa beneficieze cat mai multi detinuti, chiar si cei care nu au stat in celule supraaglomerate sau in conditii precare. Este suficient sa fi fost detinuti in penitenciare in care s-au semnalat astfel de situatii, ca automat legea li se va aplica si lor. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat vineri ca, pana joi la miezul noptii, au iesit din penitenciar 529 de detinuti: “Este mult si pentru orice asteptare a mea. Nu credeam ca impactul era atat de mare, dar, sigur, este efectul legii'.

Astfel, PSD, ALDE si UDMR au modificat din proiectul de lege sintagma “cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut” cu sintagma “cazarea unei persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele Europene”, dezvăluie  HotNews.ro .

Varianta propusa in proiectul de lege transmis de Guvern

          În sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei într-un spaţiu necorespunzător cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spaţiului respectiv, potrivit evidenţelor proprii fiecărui loc de deţinere.

Varianta adoptata de Parlament la propunerea deputatilor PSD, ALDE si UDMR

         În sensul prezentului articol, se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele Europene.

In plus, proiectul de lege prevedea in varianta guvernului ca la 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare se adauga 3 zile considerate executate, iar Parlamentul a plusat la 6 zile considerate executate.

Sorin Dumitrascu, fost director ANP si expert in penitenciare in programe europene, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca modificarea operata in Parlament se datoreaza faptului ca “initiatorii au realizat ca o categorie vizata pentru a beneficia de aceasta lege nu va fi inclusa tocmai pentru ca, in fapt, au beneficiat de conditii bune in camerele in care au fost cazati in penitenciare.

Astfel de beneficii pentru detinutii deja „protejati” nu se justifica in majoritatea cazurilor acestia nefiind cazati in spatii improprii conform legii. Cu toate acestea, printr-o scamatorie juridica, acestia vor fi inclusi in categoria detinutilor carora li se palica cele 6 zile considerate ca executate la fiecare 30 de zile de detentie in conditii improprii”.

Altfel spus, detinutii de lux din randul politicienilor sau oamenilor de afaceri influent nu beneficiau de lege daca ramanea varianta initiala, deoarece acestia nu stateau in celule supraaglomerate. Prin modificarea operata in Parlament, simpla cazare intr-un penitenciar in care au fost semnalate “lipsuri la conditiile impuse de standardele europene” ii califica si pe ei sa ceara recalcularea pedepsei in sensul ca la fiecare 30 de zile executate se adauga 6 ca fiind executate. In plus, varianta guverului prevedea ca se adauga doar 3 zile la cele 30 executate in conditii necorespunzatoare, insa tot Parlamentul a plusat marind zilele consierate executate la 6.

Sorin Dumitrascu estimeaza ca in urmatoarea perioada ar putea iesi din inchisori peste 3000 de detinuti, dar catre sfarsitul primului an de la aplicarea legii, o mare parte a detinutilor liberati conditionat de vor intoarce.

Dumitrascu sustine ca legea nu rezolva problema din penitenciarele romanesti si ca efectele acestor masuri vor fi practic anulate dupa maxim 3 ani de la implementarea prezentei legi, sistemul penitenciar ramanand cu aceasta sarcina administrativa suplimentara.

Ministrul Justitiei anunta despagubiri intre 5 si 8 euro pe zi pentru detinutii eliberati care au executat pedeapsa in conditii necorespunzatoare

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat vineri ca probabil vor fi oferite despagubiri intre 5 si 8 euro pentru detinutii care au executat integral pedepsele in conditii necorespunzatoare inainte de intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, potrivit Agerpres.

'S-au adunat la CEDO procese de ordinul miilor. Curtea Europeana le-a suspendat, a pronuntat decizia opririi si noi trebuie sa le dam despagubiri si lor. Daca mai sunt inca in penitenciar, unii primesc aceste sase zile la 30 de zile. Poate ca altii au executat integral pedeapsa, au plecat acasa, dar au proces pe rol si spuneam ca lor n-ai cum sa le mai dai sase zile ca sunt acasa, liberi. Si atunci le dai despagubiri in echivalent banesc', a precizat Tudorel Toader, intrebat de jurnalisti daca ministerul isi permite sa plateasca despagubiri detinutilor eliberati pana la intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu.

El a dat exemplul Ungariei si Italiei, care au stabilit despagubiri de 5, respectiv, 8 euro pe zi pentru detentie necorespunzatoare, precizand ca 'probabil tot in zona aceasta vom fi si noi'.

'Cuantumul nu il stabilesc eu. Eu pot sa va dau doua repere - (...) Ungaria a stabilit 5 euro pe zi de detentie necorespunzatoare, Italia a stabilit 8 euro pe zi de detentie necorespunzatoare si Curtea Europeana a considerat ca sunt despagubiri echitabile si unele, si altele. Probabil tot in zona aceasta vom fi si noi, evident in zona pe care o va decide Guvernul ca proiect de lege, Parlamentul ca decident. Exista o decizie a CE care spune ca statul nu se poate prevala de lipsa fondurilor pentru a justifica neplata obligatiilor stabilite printr-o hotarare judecatoreasca. Prin urmare, statul trebuie sa-si indeplineasca aceasta obligatie. Daca suma totala va fi prea mare, statul are posibilitatea sa esaloneze plata despagubirilor', a spus Toader.



Risc Seismic


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”