CUTREMUR/Vine CRIZA? 10 SEMNE!

CUTREMUR/Vine CRIZA? 10 SEMNE!

Risc Seismic

Începutul anului 2016 a fost dezamăgitor pentru economia globală, în ciuda așteptărilor pozitive furnizate de ușoara revenire de la sfârșitul lui 2015. Pe 16 decembrie Fed a ridicat nivelul dobânzii-cheie după aproape un deceniu, pe fondul creșterii consumului și a economiei SUA.

Numărul indicatorilor care arată o degradare a principalelor economii ale lumii și implicit și a economiei globale se înmulțesc, forțând băncile centrale să adopte măsuri pentru susținerea consumului și combatarea fenomenului de deflație.

Economia mondială pare a aluneca tot mai mult spre o perioadă de staganare sau chiar să intre într-o nouă criză cu implicații grave pentru piețele financiare. Eforturile guvernelor și ale guvernatorilor băncilor centrale nu au dat până în prezent efectul scontat: revenirea consumului și atingerea ținetei de inflație de aproape 2% pe an.

Iată 10 semne pe care economiștii le consideră indicii că o nouă criză este pe punctul de a se declanșa la nivel global:

1. Scăderea schimburilor comerciale internaționale. Indicele Baltic Dry, care monitorizează tarifele de transport ale mărfurilor pe mare, a atins în luna ianuarie cel mai redus nivel de după 2008.

2. Comenzile noi din industria SUA, cea mai mare economie a lumii, au scăzut în ianuarie pentru a 14-a lună consecutiv.

3. Profiturile companiilor listate pe principalele burse se află în declin, după ce atinseseră un maximum în al treilea trimestru din 2014. Capitalizarea burselor de capital este și ea în scădere . Este o evoluție care de regulă a precedat declanșarea crizelor economice.

4. Cinci mari bănci europene se confruntă cu probleme financiare grave. Printre ele, cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank. Următoarele pe listă: Credit Suisse, Santander, Barclays și RBS, toate aflate pe un trend descrescător la burse.

5. Gradul de îndatorare al Chinei a urcat spectaculos, ajungând la aproape 285% din PIB. Există riscul, pe fondul încetinirii economiei, ca sistemul bancar chinez să se confrunte cu un volum imens, de 5.000 de miliarde de dolari reprezentând credite neperformante.

6. Banca Japoniei a trecut dobânda de referință pentru depozite în domeniul negativ într-o încercare disperată de a forța băncile să dea mai multe credite economiei reale.

7. Economia globală se confruntă cu o scădere dramatică a prețului petrolului, care provoacă pierderi importante companiilor petroliere și industriei orizontală.

8. Scăderea în continuare a burselor de mărfuri, materiile prime păstrându-se la prețuri foarte mici. Economiile emergente resimt puternic scăderea cererii: Brazilia, Africa de Sud, Rusia, Venezuelea se află deja în recesiune.

9. În 2015, investitorii care au mizat pe profitul furnizat de dividendele acordate pentru acțiunile cotate au pierdut. Nu mai puțin de 394 de companii listate au anunțat reduceri drastice ale dividendelor, mult peste cazurile înregistarte în 2008 (295). Vîrful s-a înregistrat în 2009, la apogeul crizei financiare: 527 de companii au tăiat sau eliminat dividendele cuvenite acționarilor.

10. Deflația care afectează economia europeană în ciuda programelor de relaxare fiscală a băncilor centrale. Analiștii Deutsche Bank spun că efectul secundar al politicilor monetare a condus la umflarea pieței obligațiunilor cu 700 de miliarde de dolari față de 2008, în detrimentul piețelor de capital. SURSA/ Adevarulfinanciar

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?