CUTREMUR/Șefa de CABINET a lui Năstase și Ponta a fost ANGAJATĂ de KAZAHI la Rompetrol! Amănunte INCENDIARE!
Anca Alexandrescu, fosta sefa pe probleme de comunicare in Guvernul Ponta, a fost numita director PR in cadrul KMG Rompetrol! Anca Alexandrescu, fost consilier de stat pentru Guvernul Ponta, este noul director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol, se arata intr-un anunt al companiei transmis miercuri catre angajati, obtinut de HotNews.ro . Anca Alexandrescu a mai lucrat pe postul de consilier de comunicare al fostului premier Adrian Nastase, dar si al fostului primar general al Capitalei Sorin Oprescu. Reamintim ca ambele guverne pe care le-a reprezentat, atat Nastase, cat si Ponta, au ajutat Rompetrol Group sa scape de datoria de 600 de milioane de dolari catre statul roman. Anca Alexandrescu este fiica lui Horia Alexandrescu și fosta soție a lui Dan Andronic! Dar și nașa de cununie a lui Radu Tudor/Antena3.
Prima oara a fost in octombrie 2003, cand Guvernul, pe atunci condus de Adrian Nastase, a emis o ordonanta de urgenta 118 privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a datoriilor Rompetrol care se ridicau la circa 660 milioane dolari. Rompetrol Group s-a angajat sa rascumpere obligatiunile pana pe 30 septembrie 2010. Nu si-a respectat obligatiile, iar statul roman a actionat imediat Rompetrol in judecata. Zece ani mai tarziu, Guvernul, de data aceasta condus de Victor Ponta, a decis sa mai favorizeze o data Rompetrol Group, renuntand la litigiile din acest caz, in schimbul unor promisiuni, care nici pana in prezent nu fost duse la indeplinire.
In prezent, DIICOT cerceteaza modul in care a fost emisa ordonata de urgenta din 2003. La inceputul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinaria Petromidia, precum si pe bunurilor mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II. Saptamana trecuta, DIICOT a anunat ca inceput urmarirea penala fata de: Tanasescu Nicolae Mihai, Popescu Ioan Dan, Vladescu Teodor Gheorghe Sebastian si Pogea Gheorghe pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional; abuz in serviciu si complicitate la delapidare.
"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice, Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul Economiei si Comertului, Popescu Ioan Dan si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice", sustin procurorii.
Astfel, la data de 24 octombrie 2003, a fost adoptata ordonanta de urgenta, nefiind respectate prevederile legale, un exemplu fiind ca nota de fundamentare a ordonantei a fost prezentata pentru avizare Ministerului Justitiei la data de 27 octombrie 2003, "continutul acesteia fiind insa diferit de continutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ".
In cazul lui Dan Ioan Popescu, DIICOT precizeaza ca "acesta a continuat sa sprijine grupul infractional organizat initiat de catre Patriciu Dan Costache si dupa incetarea calitatii de ministru depunand marturie in cauza arbitrala a ARB/06/03, pendinte in fata Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), in favoarea Rompetrol Group, declaratie in care a facut afirmatii neadevarate".
Memoriile publicate anul trecut de colonelul în rezervă Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul Serviciul de Informaţii Externe, în perioada aprilie 1990 - decembrie 1997, au generat un cutremur fără precedent în acest serviciu de informaţii. Cartea denumită "Ultimul Curier Ilegal. Memoriile unui spion român" dezvăluie perioada petrecută de către acesta în cadrul SIE, printre care şi câteva evenimente în care au fost implicaţi personaje din mass media românească.
"Piticu l-a folosit pe nepotul soţiei sale, ajuns redactor -şef la un cotidian central"
Colonel în rezervă Cornel Nemetzi descrie în carte, cu lux de amănunte, un episod mai puţin cunoscut despre două personaje extrem de mediatizate în ţara noastră. "Chiar înainte cu câţiva ani de campanie electorală, Piticu l-a folosit pe nepotul soţiei sale, ajuns redactor -şef la un cotidian central, în publicarea de articole defăimătoare la adresa politicienilor de centru-dreapta sau pentru sustragerea din redacţie de a unor materiale, scrisori etc prin care se denunţau diferite acţiuni ale fostei securităţii sau ale SIE", menţionează Cornel Nemetzi. Trebuie precizat că "Piticu" evocat în carte de către autor este fostul adjunct a lui Ioan Talpeş de la acea vreme - generalul Cornel Biriş. "După plecarea din SIE a lui Marcu Victor, generalul Vasile Angelescu şi-a ales un nou locţiitor în persoana colonelului Biriş Cornel, conspirativ Neacşu Mihai, fost Brezeanu şi poreclit "Gruber" înainte de fugă lui Pacepa. Pe acesta l-am cunoscut în anul 1965, când am intrat în şcoala de ofiţeri de miliţie din Bucureşti şi l-am reîntâlnit în octombrie 1980, când a fost promovat în unitatea specială 0101. Cornel Nemetzi mai precizează că în "anul 1987, fratele mai mare al lui Cornel Biriş, Radu, care lucra la Direcţia de Paşapoarte a fost dat afară datorită comiterii unor fapte de natură penală, care totuşi nu au putut fi probate prin flagrant. Cei doi fraţi fuseseră colegi de an la şcoală de ofiţeri de miliţie. Orice ofiţer aflat în locul lui Biriş, alias Piticu (înălţimea sa nu atingea 1,60 m) ar fi fost mutat de la unităţile speciale, cu atât mai mult cu cât se descoperise că şi soţia să avea o rudă apropiată stabilită în străinătate. Era protejat de către organele de contrainformaţii, fiind rezidentul acestora în unităţile speciale", afirmă Cornel Nemetzi.
"Cuplul de asociaţi"
"Pentru serviciile prestate nepotul a fost făcut "asociat" , adică informator plătit permanent şi trecut în legătura unui subordonat, care a recrutat-o apoi şi pe proaspăta soţie a redactorului, fiica unui cunoscut ziarist. Cei doi soţi au format astfel "un cuplu de asociaţi", fiecare cunoscând calitatea de informator a celuilat. Din păcate căsătoria celor doi nu a durat prea mult, instruit şi dirijat de organele de informaţii asociatul a reuşit să se remarce în domeniul politic, ajungând să consilieze ulterior diferiţi politicieni liberali şi socialişti foarte cunoscuţi şi chiar să conducă campanii electorale. Fosta soţie a asociatului s-a implicat şi ea în cercurile politice fiind purtătoare de cuvânt a unor organizaţii sau şefa de cabinet a unor politicieni", precizează fostul ofiţer SIE. Din descrierea făcută de Cornel Nemetzi ar rezulta că doi asociaţi sunt Dan Andronic, nepotul generalul Cornel Biriş, şi Anca Alexandrescu, fiica jurnalistului Horia Alexandrescu. Cei doi au fost căsătoriţi în perioada când lucrau la "Evenimentul Zilei", iar, ulterior, au fost implicaţi în consilierea unor politicieni de top din ţara noastră. Acum, Anca Alexandrescu este coordonatorul departamentului de comunicare al Guvernului condus de Victor Ponta, postura pe care a deţinut-o şi în mandatul lui Adrian Năstase. Dan Andronic s-a ocupat de campania electorală a lui Adrian Năstase şi a mai multor partide politice de la noi, iar în prezent este acţionarul majoritar al EVZ. Mai trebuie precizat că autorul menţionează sursa informaţiilor prezentate în carte. "Datele pe care le prezint sunt evenimente şi întâmplări trăite de către mine în proporţie de peste 90%, iar restul, fapte şi acţiuni relatate de foşti colegi şi cunoscuţi. Lucrarea ar putea fi considerată ca un adevărat manual de spionaj clasic, întrucât ea prezintă destul de detaliat "ABC-ul" muncii de spionaj, adică modul de recrutare, pregătire, verificare şi testarea agenţilor, căile de trimitere în misiune externă, mijloace de legătură cu reţeaua informativă, explicarea unor noţiuni specifice muncii specifice", a subliniat Cornel Nemetzi.
"Cei doi indivizi care şi-au legat numele de distrugerea reţelei de ofiţeri şi referenţi avuţi de România în străinătate: Biriş Cornel şi Talpeş Ioan!", a precizat Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul SIE, în perioada aprilie 1990-decembrie 1997.