CUTREMUR/Hrebenciuc, Fathi Taher, Badea și MULȚI alții au AVERILE ASCUNSE în Panama!

CUTREMUR/Hrebenciuc, Fathi Taher, Badea și MULȚI alții au AVERILE ASCUNSE în Panama!

Risc Seismic

O investigație DIGI 24 a scos la iveală noi nume de politicieni și oameni de afaceri descoperiți în scandalul Panama Papers, așa cum a fost denumită scurgerea de informații din paradisul fiscal. Vă prezentăm cele mai importante elemente dezvăluite de postul de televiziune.

Nicolae Badea şi Fathi Taher, doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, a căror avere totală ajunge la aproape 100 de milioane de euro, controlează împreună firma GRIRO SA. Fabrica face echipamente grele pentru rafinării şi are comenzi doar pentru export.

Fathi Taher, om de afaceri de origini iordaniene, a cumpărat, în 2004, fosta fabrică de utilaj greu Griviţa. Achiziţia de 12 milioane de euro a fost făcută prin intrermediul companiei iordaniene, Quatron International Investment CO. În 2006, în acţionariatul companiei, devenită GRIRO SA, este cooptat, printr-o majorare de capital, un offshore din Panama, Rhapsody Services Limited. Societatea anonimă panameză deţine 31,84% din acţiunile GRIRO, iar Quatron International Investment CO - 35,2%.

„Rhapsody din Panama nu e din Panama, proprietarul e din Dubai. Dumneavoastră aţi văzut Panama, mergeţi mai departe şi o să găsiţi că proprietarul offshore-ului din Panama e o firmă din Dubai. Relaţia cu Dubai e domnul Badea”, spune Fathi Taher, om de afaceri.

Nicolae Badea, fostul ginere al liderului comunist Ion Dincă, zis Teleagă, are afaceri în alimentaţie, IT, imobiliare, industria hotelieră. A devenit cunoscut după ce a fost acţionar şi administrator la clubul de fotbal Dinamo Bucureşti. Avocata Livia Oana Badea, soţia lui, apare la Registrul Comerţului ca reprezentant al offshore-ului Rhapsody Services Limited. Contactat de Digi24, Nicolae Badea nu a negat că ar fi în spatele off-shore-ului panamez. (...)

Offshore-ul panamez Rhapsody Services Limited mai este acţionar în alte 12 firme româneşti: GRIRO SA, GRIRO Tower, Electrotrade România SRL, KlimaTech Distribution SRL, Dinamic Construction Design SRL, ASGO Telecom SRL, Sphera Software SRL, Expotek SRL, ALL COM Servicii SA, Info Rural SA, Elicom SRL şi Elicom Connect SRL. Companiile activează în domeniile construcţii grele, imobiliare, telecomunicaţii, internet, construcţii, comerţ cu electronice şi electrocasnice. 

Khalil Abi Chahine este născut în Liban, are cetăţenie canadiană şi locuieşte în România.

Romanel International Group SA. este pe locul doi în topul firmelor româneşti cu acţionari panamezi. În 2014, a avut o cifră de afaceri de aproape 19 milioane de euro.

Compania, care funcţionează din 1993, este al doilea mare producător de lemn alb şi lemn de fag din România. În 2004, în acţionariatul firmei erau două off-shore-uri cu nume similare - Universal Trading Company SAL din Liban, cu 96,62%, şi Universal Trading Company T.S Corp, din Panama, cu 2,16%.

Restul de acţiuni erau deţinute de trei oameni de afaceri libanezi - Michel Abi Chahine, Khalil Abi Chahine, tată şi fiu, şi Hassan Faisal Sinno, reprezentant al uneia dintre cele mai vechi familii din Liban.

Pe 17 mai 2006, Khalil Abi Chahine renunţă la offshore-ului panamez. Tatăl lui se retrage de tot din afacerea Romanel. Aşa se face că toate acțiunile offshore-ului panamez ajung la familia Sinno și la Sulaiman A.Al Muhaidib. La acel moment, averea lui era estimată la 3,4 miliarde de dolari.
Sulaiman A.Al Muhaidib, preşedinte al conglomeratului saudit Abdul Kadir Al Muhaidib & Sons, fondat acum 70 de ani, este specializat și în servicii financiare, imobiliare și deține acțiuni la companii strategice din Arabia Saudită și Orientul Mijlociu. Sulaiman A.Al Muhaidib face parte și din consiliul director al Saudi Arabian Bank (SABB), banca afiliată holdingului britanic bancar HSBC.

(...)

La trei săptămâni după ce Sulaiman A AL Muhaidib intră în acţionariatul offshore-ului panamez Universal Trading Company T.S Corp, Michel Abi Chahine şi fiul său încep să-şi vândă acţiunile de la firma românească Romanel către societatea anonimă.

Din ianuarie 2007 până în august 2015, Universal Trading Company T.S Corp din Panama îşi majorează participaţia la Romanel cu aproape 10 milioane de dolari.

Offshore-ul din Panama preia controlul firmei Romanel: ajunge să deţină 86,4% din acţiuni. Universal Trading Company SAL din Liban rămâne cu 13,5%, iar familia Sinno mai are sub 1 la sută.

(...)

Contactaţi de Digi 24, reprezentanții Romanel International Group SA nu au oferit niciun punct de vedere.

(...)

Khalil Abi Chahine a fost acţionar minoritar şi în această firmă.

Omul de afaceri libanez apare, în 2014, în dosarul Microsoft. El ar fi intermediat o mită de câteva milioane de dolari printr-un alt offshore, Menedil Associated SA.

(...)Contactat de Digi 24, Khalil Abi Chahine nu a dorit să ofere un punct de vedere.

Lucian Despoiu este unul dintre cei mai importanţi consultanţi politici implicaţi, în ultimii zece ani, în campaniile online ale unor lideri PNL și PSD.

Printre politicienii pentru care a lucrat grupul său de firme se numără foştii lideri de partid Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu, foştii primari Radu Mazăre şi Andrei Chiliman şi mai mulţi parlamentari. Unul dintre ei, senatorul Tudor Chiuariu, este cel a cărui societate de avocatură a găzduit o vreme sediul social al companiei Kondiment Communication.

Firma înfiinţată în 2010 de un offshore din Hong Kong reprezentat de Lucian Despoiu figurează astăzi sub numele Posada Global Invest SRL. Are sediul într-un apartament din centrul Capitalei. Din 2011, un offshore panamez deţine jumătate din acţiunile firmei.

BENROSE INVESTMENTS CORP a fost înființat de firma de avocatură Mossack Fonseca și este condus, oficial, de o femeie din Panama, Leticia Montoya.

După ce a cedat panamezilor 50% din acţiuni, Lucian Despoiu a rămas cu 45%. Al treilea partener din POSADA GLOBAL INVEST este Alina Teodorescu, sora lui Lucian Despoiu şi administratorul companiei româneşti.

În termeni financiari, cifra de afaceri a SRL-ului de la Bucureşti în care activează 6 angajaţi a crescut constant în perioada 2010-2014, concomitent cu pierderile declarate. De la zero, volumul afacerilor derulate a urcat în cei cinci ani până la 1,4 milioane de lei. Pierderile asumate în bilanţurile depuse la Fisc au ajuns, însă, să depăşească cifra de afaceri de mai bine de două ori, până la 3,5 milioane de lei.

În ciuda situaţiei financiare, firma nu a fost închisă, ci cooptată în alte afaceri: o reţea de ecrane publicitare din staţiile de metrou şi din aeroporul Otopeni, o agenţie de publicitate şi un portal de licitaţii publice.
Înainte de a înfiinţa Posada Global Invest, Lucian Despoiu s-a numărat printre fondatorii portalului eJobs şi a făcut comerţ online în parteneriat cu fotbalistul Adrian Mutu.

În 2015, pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru reţinerea la sursă şi neachitarea la timp către buget, în perioada 2010-2013, a unor taxe şi impozite pe care una dintre firmele sale le datora statului. Ca administrator al firmei Kondiment eGov, titulară a mai multor contracte cu statul, Lucian Despoiu a fost trimis în judecată, însă procesul a fost oprit după ce Curtea Cosntituţională a eliminat răspunderea penală în astfel de cazuri.

Din poziţia de director general al unei alte companii specializate în comunicare politică online cu subsidiare în Statele Unite, în Hong Kong şi în Filipine, Lucian Despoiu refuză o discuţie pe tema offshore-urilor care controlează companii româneşti.

Consultantul apare însă acționar în doar două firme românești, una dintre ele fiind chiar Posada Global Invest. A doua, cu același profil, se declară de asemenea în pierdere în singurul bilanț depus la Fisc. Lucian Despoiu a reprezentat, în schimb, de-a lungul timpului, entități cu asociați ascunși înregistrate în Hong Kong, dar majoritare în SRL-uri din România. Din 2015, este Consul Onorific în București al Republicii El Salvador, o altă jurisdicție offshore.

Tot o companie panameză cu acționari ascunși apare în parteneriat cu un alt important jucător din piața de publicitate online.

Dragoș Stanca este director general al Thinkdigital Internet & Advertising SRL și asociat în această agenție cu offshore-ul din Panama GLOBAL INTERNET MEDIA SA.

Nu a dorit să apară într-un interviu filmat pe această temă.

(...)

Societatea anonimă deține doar 21% din SRL-ul românesc, însă reprezentantul său, Adrian Stănescu, este atât membru al Consiliului de Administrație al Thinkdigital Internet & Advertising SRL, cât și fondatorul agenţiei de publicitate.

Intrat în afaceri în anul 2002 în parteneriat cu liberalii Sebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu, într-o firmă care organiza spectacole, Adrian Stănescu a activat în ultimii 14 ani în domeniul consultanţei, al imobiliarelor şi al publicităţii. Din 2012 ,apare în companii româneşti ca împuternicit al unui offshore din Cipru, iar din 2014 este cel care reprezintă GLOBAL INTERNET MEDIA SA din Panama.

Adrian Stănescu a refuzat, de asemenea, un interviu filmat, dorind, în schimb, să-şi precizeze în scris rolul în offshore.

(...)

DNA: Destiny Development INC, firmă din Panama a lui Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc, fostul lider PSD, parlamentar de Bacău timp de 14 ani, fost şef de campanii prezidenţiale ale social democraţilor, ar avea şi el un offshore în Republica Panama cu sediu social în Elveţia, conform procurorilor DNA.

Informaţiile apar în dosarul Poşta Română.

„Din conturile Real Phone SRL, Emmanouil Sorillos a făcut plăţi pentru consultanţa către Destiny Development INC., o firmă din Panama a lui Viorel Hrebenciuc, cu sediul social în Elveţia (8 Place Bel Air, PO Box 1092, 1260 Nyon 1, Elveţia ), înfiinţată de Miruna Ana Klaus (Aceasta e cea care s-a ocupat de operaţiuni de cont prin paradisuri fiscale ale familiei Hrebenciuc). Destiny Development INC a desfăşurat operaţiuni bancare externe (plăţi/ încasări) în relaţia cu Domeniile Viticole Tohani SRL, Real Phone SRL, RO-Lion Foods SRL. Destiny Development INC a avut ca împuternicit în România pe Ionuţ Bogdan Niţă, vărul primar al lui Andrei Hrebenciuc”, se arată în rechizitoriul DNA.

Destiny Development INC este o societate anonimă înfiinţată în Panama în 2008 şi acţionară din 2011 a fabricii din Bacau Ro Lion Foods SRL. Societatea se ocupă cu producţia şi conservarea carnii, în special a celei din vită, şi exportă conservele în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Fabrica din Bacău are ca acţionar principal, cu 56%, offshore-ul D.C.D Limited înregistrat în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, iar societatea anonimă din Panama deţine 19% din acţiuni.

Dacă în perioada 2011-2013, datele oficiale aratau că Ro Lion Foods SRL din Bacău a avut piederi de peste 500.000 de euro, anul 2014 a fost pentru fabrica de conserve din Bacău, cu 54 de angajaţi, singura perioadă cu profit declarat: 5557 de euro.

În februarie 2015, fabrica din Bacău a demarat un proces în justiţie pentru a-şi exclude asociatul Destiny Developement INC, offshore-ul din Panama, din firmă. Speţa este pe rolul Tribunalului Neamţ.

Nici Viorel Hrebenciuc, nici Cristinel Munteanu, reprezentantul Ro-Lion Foods SRL, nu au dorit să ofere un punct de vedere.

Legătura dintre fiul lui Adrian Năstase și Panama

Fiul cel mare al fostului premier Adrian Nastase, Andrei, a fost legat de o afacere ajunsă în Panama.

Pe 14 ianuarie 2009, RODRAG.TRADE.CO. SRL era o firmă relativ veche în România. Îşi schimbase denumirea de două ori şi avusese, de-a lungul celor 13 ani de activitate, 10 acţionari. Se ocupase, pe rând, de producţia agricolă, comerţ sau import-export en gros și en detail. Firma a avut sediul social pe Șoseaua Nordului la numărul 7, pe malul lacului Herăstrău.

Pe 15 ianuarie 2009 , la Registrul Român al Comerţului apare un act prin care pachetul de acţiuni se împarte în mod egal între Andrei Năstase și Horia Miron Constantinescu, un prieten al lui.
Noii acţionari cer mutarea sediului social tot pe Șoseaua Nordului, dar la numărul 1. Încep construcția Bonton Palace - un restaurant exclusivist, exact pe marginea lacului. Autorizația de construire, emisă pe 8 ianuarie 2010, este semnată de primarul Andrei Chiliman.

Clubul este menţionat într-un raport din 2011 al Inspectoratului de Stat în Construcţii, care arată că Rodrag Trade Co SRL ar fi făcut ilegal lucrări de amenajare.

„Dacă îl găseaţi pe Ivan Turbincă în locul mamei mele, atunci da... Mama mea pentru mine este sfântă. Cu ea am început să lucrez în viaţă, cu ea am început să construim. Este un profesor universitar care trăieşte dintr-o pensie mare dată de statul român, undeva la 900 sau 1000 de RON, și noi am plecat împreună. N-am altcuiva cui să las şi n-am pe cine să las pe altcineva decât familia mea lângă mine”, spune Horia Constantinescu, om de afaceri.
Pe 22 aprilie 2009, Andrei Năstase se retrage din firmă şi îşi cesionează acţiunile Corneliei Maria Petreanu, mama partenerului său de afaceri, Horia Constantinescu. Ea avea, la data tranzacţiei, 68 de ani. O săptămână mai tîrziu, la adresa din Şoseaua Nordului mai sunt înregistrate două firme. Amândouă o au printre acţionari pe viitoarea soţie a lui Horia Constantinescu.

Restaurantul Bonton funcţionează acum prin una din aceste firme, Maison de Karin Nordului SRL. Această companie are 200.000 de lei datorii la ANAF şi e, teoretic, în procedură de executare silită.

(...)

În prezent, potrivit Registrului Comertului, societatea Rodrag Trade Co SRL este administrată doar de Horia Constantinescu.

Acţionar principal este un offshore din Panama - Prival Consultants S.A. Firma a fost înregistrată în 2012 de Bufete MF&CO - societate de avocatură parte a grupului Mossack Fonseca.

În octombrie 2014, în structura Prival Consultants S.A. intră Ilinca Sofia Callau (preşedinte), Laura Cristina Ciortea (secretar) şi Cornelia Maria Petreanu (trezorier).

Cu un an înainte, în octombrie 2013, potrivit Registrului Comertului din Romania, Cornelia Maria Petreanu şi Horia Constantinescu îşi cesionaseră acţiunile offshore-ului din Panama, care ajunsese să deţină astfel 100% din RODRAG.TRADE.CO. SRL.

(...)

De un off-oshore din statul Panama este legată şi societatea Agrement Serv SRL, controlată tot de prietenului lui Andrei Năstase, Horia Constantinescu.

La fel ca în cazul societăţii care administrează Restaurantul Bonton, în aceeaşi zi, 23 octombrie 2013, în structura Agrement Serv SRL apare un offshore înfiintat tot de Mossak Fonseca.

Adswood Holding S.A. îşi schimbă structura acţionariartului în Panama, tot în octombrie 2014, ca şi Prival Consultants SA. Şi în această firmă sunt Ilinca Sofia Callau (preşedinte), Laura Cristina Ciortea (secretar) şi Cornelia Maria Petreanu (trezorier).

Agrement Serv SRL administează din 2002 fostul ştrand Străuleşti şi terenul aferent. Perimetrul se suprapune cu planurile de extindere ale Magistralei 4 de metrou in zona de nord a Capitalei cu încă două stații - Laminorului și Străulești.

Exproprierea impusă de stat este subiectului unui proces la Tribunalul Bucureşti intentat în 2013 de Agrement Serv SRL. Societatea susține că preţul oferit de Metrorex este prea mic şi cere, pentru terenul aferent viitorului depou Străuleşti şi a parcării publice aferente, 2,5 milioane de euro.

(...)

Agrement Serv SRL, al cărui administrator este Horia Constantinescu, are în concesiune şi o parte din plaja Costinesti.

Agrement Serv SRL are 11 angajați şi, potrivit Ministerului de Finanțe, în 2014 a înregistrat datorii de peste 6,5 milioane de lei. Societatea figurează ca fiind în procedură de executare silită, declanşată de ANAF, pentru neplata asigurărilor sociale. Suma pe care trebuie să o recupereze statul este de aproape 200.000 de lei.

Horia Constantinescu ar fi şi în spatele BonTon Chalet, construit în 2012 la baza pârtiei Azuga. Hotelul este controlat de societatea Bonton Chalet SRL, în structura căreia este unic acţionar Elena Constantinescu, soţia lui Horia. Conform datelor oficiale, hotelul are un singur angajat şi nu are profit.

În 2014, BonTon Chalet a raportat o pierdere de aproape 250.000 de lei. Pe pagina oficială a hotelului sunt postate fotografii de grup de la petreceri, inclusiv de la Revelionul trecut, în care apar, pe lângă Horia Constantinescu, Andrei şi Mihnea Nastase. Contactat de Digi24, Andrei Năstase a refuzat să acorde un punct de vedere.

Românii care se ascund în Panama

Inigo Herrera Martinez de Campos este un celebru om de afaceri, avocat și politician spaniol. A fost deputat al Partidului Popular al premierului Mariano Rajoy, timp de trei legislaturi, și trezorier al partidului. Politicanul este fiul unui marchiz, este căsătorit cu fiica unui baron și are reședința în Punta del Este, Republica Uruguay.

El este acţionar într-o firmă românească de imobiliare, alături de cinci offshore-uri panameze, toate înfiinţate de celebra firma de avocatură Mossack Fonseca.

ERH Grup Holding SRL a fost înființată în 24 ianuarie 2005 de doi bucureşteni, la parterul unei case. O lună mai târziu, cei doi cedează toate acțiunile catre șase offshore-uri înființate de Mossack Fonseca cu maximum patru luni înainte.

În 2008, două dintre cele șase offshore-uri panameze încep să vândă acţiunile de la ERH Grup Holding SRL unor firme şi persoane cu cetăţenie spaniolă. În ERH Grup Holding SRL mai rămân astfel doar cinci offshore-uri, care au 55% din firmă. Restul de 45% sunt deţinute de trei firme spaniole şi două persoane din Spania. Politicianul Inigo Herrera Martinez de Campos este unul dintre acționarii ERH Grup Holding SRL, din care deţine 10 procente, pe care le-a cumpărat de la unul din offshore-urile Mossack Fonseca.

În 2014, ERH Grup Holding SRL a avut o pierdere de peste 26.000 de euro, avea datorii de peste 2 milioane de euro şi niciun salariat.

La sediul societăţii comerciale îşi desfăşoară activitatea o firmă de IT care a închiriat întreg imobilul încă din 2013. Contactaţi de Digi 24, reprezentanţii ERH Grup Holding SRL nu au dorit să ofere niciun punct de vedere.

În România mai există încă alte patru offshore-uri înfiinţate de Mosak Fonseca. Împreună cu cele cinci societaţi anonime acţionare ale ERH Gruop Holding SRL, cele nouă offshrore-uri înfiinţate de Mossak Fonseca deţin cinci firme românești.

Majoritatea sunt conduse prin aceiaşi şapte interpuşi, persoane sau alte societăți anonime panameze: Letitia Montoya, Francis Perez, Marta Edghill, Imogene Wilson, Yvette Rogers, Dulcan INC și Winsley Inc. 

Leticia Montoya, angajată la Mossack Fonseca, este, oficial, directoare a nu mai puţin de 11.000 de societăţi. De 11.000 de ori şi-a folosit numele şi semnătura. Ce mai job!”

Letitia Montoya controlează, alături de Franics Perez şi singurul off-shore românesc pentru care există acuzaţii oficiale de fraudă fiscală. Davana Holdings SA a fost înfiinţat pe 5 Iulie 2005 tot de Mossack Fonseca. El a fost folosit de omul de afaceri libanez Rami Ghaziri.

Supranumit Regele Puilor, libanezul este acuzat de procurorii DNA că a scos milioane de euro din România. Banii ar fi ajuns într-un cont din Liban, controlat de familia lui.

Ca administrator al mai multor societăţii comerciale din domeniul avicol din România, omul de afaceri cu cetăţenie franceză ar fi pus, alături de alţi 10, bazele unei reţele de evaziune fiscală.

În 2010, ca reprezentant al SC Avicola Crevedia SA, a semnat un contract de consultanţă fictiv cu asistenta lui, care ar fi reprezentat offshore-ul din Panama.

Procurorii spun că femeia ar fi ştiut că documentul este fictiv şi ar fi cunoscut destinaţia ulterioară a banilor.

Între 2010 şi 2013, de la Avicola Crevedia SA ar fi fost transferate astfel peste 1,6 milioane de euro către offshore-ul Davana Holdings SA, cu titlu de „avans achiziţie” pentru echipamente care nu au fost niciodată livrate.

Singura persoană care putea să administreze depozitele de bani ale offshore-ului era sora omului de afaceri libanez, Randa Ghaziri, susţin procurorii. Femeia avea deschise conturi la LEBANON & GULF BANK LGB din Beirut. Procurorii spun că au găsit dovezi ale tranzacţiilor chiar în corespondenţa electronică a familiei Ghaziri.

Corespondenţă Rami Ghaziri- Rand Ghaziri despre banii prin off-shore

„De la: Randa Ghaziri

Trimis: marţi, 17 mai 2011, 1: 35 pm

Către: Rami Ghaziri

Subiect: Davana trf

Bună, Ram

Imad Wazzi vrea să ştie motivul pentru acest transfer, pentru că e o sumă mare!

Randa Ghaziri

Asistent de manager

Lebanon and Gulf Bank SAL”

„De la: Rami Ghaziri

Către: Randa Ghaziri

Trimis la: 17 mai 2011 12: 41

Subiect: RE: transfer Davana

Avem un contract de prestări servicii în valoare de 1.000.000 euro pe an și nu am plătit nimic la el până acum.

Cu considerație, Rami Ghaziri."

Sursa: Rechizitoriu DNA

Procurorii DNA cred că omul de afaceri libanez a folosit banii obţinuţi din rambursarea ilegală de TVA pentru plăţile către offshore-ul din Panama. Anchetatorii cred că banii s-au întors fie în conturi personale din străinătate, fie în România, pentru plata unor „salarii la negru”. DNA susţine că Rami Ghaziri a folosit această metodă timp de şapte ani, iar prejudiciul estimat numai în acest dosar depăşeşte 25 de milioane de euro.

„Perseverenţa infracţională a inculpatului a fost amplificată şi ca urmare a „protecţiei" de care a beneficiat acesta şi restul membrilor grupului infracţional din parte organelor fiscale, organelor judiciare dar a celor din cadrul unor structuri de siguranţă naţională”, se arată în rechizitoriul DNA.

Rami Ghaziri a fost arestat în 2013 în al patrulea dosar deschis de DNA pe numele său, cunoscut sub numele Mafia alimentară din România. În ianuarie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani tot în formă continuată. Are sechestru pe mai multe bunuri şi conturi, în prezent fiind încarcerat în penitenciarul Jilava.

„Evaziunea fiscală legală constituie o formă de optimizare fiscală a veniturilor şi a cheltuielilor. Este o modalitate prin care refuzi efectiv să fiscalizezi în România, pentru că vorbim de cazul pe care l-aţi exemplificat, refuzi să fiscalizezi veniturile aici, din varii considerente, şi muţi, transbordezi sume consistente de bani din profitul sau din veniturile acestor companii româneşti în zone offshore, în zone de paradis fiscal, unde fiscalitatea este mult diminuată, mult redusă. Şi ai de ales între a fi impozitat aici cu 16% - cu până la 48% înainte de intrarea în vigoare a actualului Cod fiscal, ai de ales între a fi suprimat fiscal aici sau o lejeritate fiscală dintr-un asemenea paradis sau zonă offshore”, spune George Măgureanu, specialist în drept fiscal.

În România există 183 de firme cu acționar firme panameze, adică offshore-uri. Din ele, oficial, doar 147 mai funcționează. Restul au activitatea suspendată, sunt în insolvență sau au dat faliment.

Mai bine de jumătate din firmele funcționale au mers în pierdere, în 2014, sau au declarat profit zero.

Citiți AICI materialul INTEGRAL prezentat de Digi24



Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”