CUTREMUR/Dosarul Ponta/Ghiță/Blair e DOAR un FRAGMENT din Mega-Dosarul KazMunaiGaz!

CUTREMUR/Dosarul Ponta/Ghiță/Blair e DOAR un FRAGMENT din Mega-Dosarul KazMunaiGaz!

Risc Seismic

Surse bine informate din mediul de securitate spun că dosarul de la Ploiești al cuplului de tristă amintire Ponta/Ghiță este doar un fragment dintr-un dosar mult mai complex care vizează Afacerea KazMunaiGaz. Despre acest dosar și implicarea fostului prim-ministru al României, Victor Viorel Ponta, au apărut indicii și amănunte acum aproape trei luni. La DIICOT s-au făcut audieri într-un alt fragment din acest dosar.

Înainte de Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu a schimbat echipa de negociere cu KazMunaiGaz, după vizita lui Blair în România. După ce s-a întâlnit la București cu fostul premier britanic, prim-ministru de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, a desemnat MAE să conducă, în locul Ministerului de Interne, tratativele pentru recuperarea creanțelor Rompetrol, dezvăluie  Mircea Marian în Evz .

O coincidenţă stranie face ca imediat după vizita lui Tony Blair la Bucureşti, din 26 martie 2012, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu să ia o decizie majoră în negocierile dintre Statul român şi compania care deţinea Rompetrol, Kaz- MunaiGas (KMG).

De altfel, Blair s-a întâlnit în acea zi și cu Ungureanu, la Palatul Victoria. 

MAE înlătură DIPI

O zi după vizita lui Blair, la 27 martie, purtătorul de cuvânt al guvernului Ungureanu, Dan Suciu, a anunţat „relansarea” negocierilor cu grupul KMG, pentru recuperarea creanţelor statului la Rompetrol. 

„Premierul a decis relansarea procesului de negociere pentru recuperarea creanţelor Rompetrol, prin reaşezarea comisiei interministeriale care realizează aceste demers. Conducerea grupului interministerial revine acum Ministerului Afacerilor Externe și a fost atribuită ambasadorului cu însărcinări speciale, Mihnea Constantinescu”, a spus Suciu. Până la acel moment, negocierile dintre Statul român şi KMG fuseseră purtate de Direcţia de Informaţii a Ministerului de Interne (DIPI).

„În negocierile pe care noi, Ministerul de Interne, le-am avut, lucrurile stăteau altfel. Negocierile s-au dus la sânge, iar rezultatul este mult, mult peste ce s-a obținut acum”, a relatat, în 2013, fostul ministru de Interne, Traian Igaş, întrun interviu pentru gândul. info.

El a evitat să recunoască faptul că negocierile au fost duse de DIPI, dar a recunoscut voalat acest fapt.

Omniprezentul Mihnea Constantinescu

„Memorandumul a fost generat de o constatare pe care mi-a semnalat-o ministrul de resort, Lucian Bode, şi anume că echipa de negociere nu reuşea să performeze, nu avea un rezultat palpabil. Nici nu e obișnuit ca o echipă de negociere pe o relație bilaterală să fie patronată de Ministerul de Interne. Practica e ca negocierile internaţionale să se afle sub patronajul unic sau combinat al Ministerului Afacerilor Externe. Nefăcându- se practic niciun pas cu vechea echipă de negociere, am luat totul de la capăt”, a explicat, în 2013, pentru gandul. info, fostul premier Ungureanu. 

Negociatorul-şef ales de premierul Ungureanu, Mihnea Constantinescu, a fost un apropiat al lui Petre Roman – ambii au absolvit Politehnica – după care a devenit diplomat de carieră şi a deţinut diferite funcţii în Executiv, inclusiv şef de cabinet al fostului premier Tăriceanu. La 8 iulie 2016, guvernul Cioloș l-a numit pe Constantinescu „coordonator cu însărcinări speciale pe securitatea energetică”. 

Mihnea Constantinescu, fost director de cabinet al premierilor Adrian Năstase (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (PNL), a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

Mihnea Constantinescu îşi va desfăşura activitatea în aparatul propriu de lucru al primului-ministru, informa, la 29 mai 2012, mediafax.ro. 

În 2004, el a fost detaşat de la Ministerul de Externe la Palatul Victoria, în funcţiile de director de cabinet şi de consilier diplomatic al premierului Năstase, pe care le-a ocupat pînă la sfîrşitul acelui an, cînd s-a întors în Ministerul de Externe.

La scurt timp însă, Constantinescu a fost numit consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Tăriceanu în martie 2005, fiind eliberat din funcţie în decembrie 2008.

Şi în acel caz, Mihnea Constantinescu a fost detaşat la Palatul Victoria, el păstrîndu-şi statutul de diplomat.

În martie 2012, firma lui Tony Blair avea deja contracte de consultanţă cu preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev.


Risc Seismic


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”