CUTREMUR/Coldea, în dosarul lui Ghiță! „Să nu cedaţi sub nicio formă ofertelor"
Mediafax a scăpat informații bombă despre SRI și adjunctul șefului principalului serviciu românesc de spionaj, generalul Florian Coldea, în dosarul lui Sebastian Ghiță!
Mediafax scrie că un fost procuror șef a fost chemat la SRI Ploiești după o întâlnire cu Victor Ponta când acesta era premier pentru a da informații despre discuție și că în caz s-ar fi implicat apoi și generalul Coldea.
Mediafax reproduce declarațiile făcute de Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în prezent arestat, care a povestit judecătorilor în Camera de Consiliu de la Curtea Supremă despre implicarea SRI și a generalului Florian Coldea personal.
Tudose a precizat şi că a avut o discuţie cu conducerea SRI Prahova despre întânirea cu Victor Ponta, iar la data de 4 martie „cu ocazia bilanţului Parchetului General m-am întâlnit cu dl. Coldea - director adjunct al SRI care mi-a spus că „să nu cedaţi sub nicio formă ofertelor" (n.red- de a fi numit într-un post la DLAF sau la ONPCSP).
Declarația procurorului Liviu Tudose
„Nu mi se părea firesc să fiu vizitat de Ghiţă Sebastian care era cercetat şi i-am spus-o şi lui, dar arăt că aceste vizite erau inopinate, mă trezeam cu el la poartă şi mă vedeam pus în situaţia de a face scandal să îl dau afară şi chiar l-am dat de vreo trei ori”, le-a spus procurorul Liviu Tudose judecătorilor instanţei supreme, când magistraţii au dispus arestarea lui şi a altor trei persoane.
Liviu Tudose a mai precizat că a încercat să îi impună o anumită conduită lui Sebastian Ghiță „legat de prezenţa sa la domiciliul meu, la ore târzii şi în toate cazurile sub influenţa băuturilor alcoolice din partea acestuia”, precizând însă că nu a cerut poliţiei să-i interzică să-l viziteze.
„Ultima dată Ghiţă Sebastian a venit tot aşa, pe neaşteptate , la câteva zile după ce DNA Ploieşti instituise măsura controlului judiciar asupra lui şi atunci ne-am certat foarte tare şi efectiv l-am dat afară din casă”, a mai spus Liviu Tudose.
Magistratul le-a detaliat judecătorilor cum a ajuns în biroul premierului de la acel moment, Victor Ponta. „L-am cunoscut pe Victor Ponta în august 2013 când a venit fără să ştiu că este invitat la nunta la care am fost naş. La acel moment conform uzanţelor l-am întâmpinat în calitate de naş şi am avut nişte discuţii comune” a mai explicat Tudose, precizând că ulterior Sebastian Ghiţă i-ar fi transmis „Victor vrea să te vadă".
La data de 20 ianuarie 2014, acesta a mers la sediul Guvernului unde ar fi avut o scurtă discuţie cu premierul.
„Am fost surprins de dorinţa dumnealui de a mă vedea şi la acel moment nu am ştiut pentru ce. Menţionez faptul că după ce Ghiţă Sebastian mi-a spus că fostul prim-ministru, Victor Ponta, dorea să mă vadă, m-am dus într-o zi de luni la Palatul Victoria şi m-am gândit inclusiv la discuţia de la nuntă cu privire la invitaţia pe care i-o făcusem la un concert de pian. În cursul discuţiei de 1-2 minute pe care am avut-o cu primul-ministru acesta m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau la ONPCSP. I-am spus că în principiu aş fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date (…). Eu am perceput această întrevedere cu fostul prim-ministru ca o chestiune neserioasă, mai mult decât atât pentru că eram surprins şi am şi verificat pe internet situaţia posturilor pentru Oficiul de Spălare a Banilor şi am constatat că toate posturile au fost complete. Nu am verificat şi la DLAF”, mai detaliază procurorul.
Tudose a precizat şi că a avut o discuţie cu conducerea SRI Prahova despre întânirea cu Victor Ponta, iar la data de 4 martie „cu ocazia bilanţului Parchetului General m-am întâlnit cu dl. Coldea - director adjunct al SRI care mi-a spus că „să nu cedaţi sub nicio formă ofertelor".
După discuţia de la Guvern, Tudose spune că a fost invitat la o întâlnire privată cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, dar a refuzat.
„Îmi explic faptul că insistenţele domnului Sebastian Ghiţă de a avea întrevederi cu fostul prim ministru şi fostul ministru al Justiţiei ar fî putut fî justificate de captarea atenţiei mele probabil pe ceea ce intuiesc eu, el îşi dădea seama de faptul că se va ajunge la preşedintele Consiliului Judeţean în cursul cercetărilor. Consider că insistenţele domnului Sebastian Ghiţă cu privire la promovarea sau mutarea mea au fost total neserioase şi argumentez acest lucru prin ambiguitatea exprimării primului-ministru „ce ar fi dacă aş ocupa o funcţie la DLAF sau la ONPCSB", iar pe de altă parte îl cunoşteam pe Ghiţă Sebastian ca fiind un „fanfaron", le-a spus Liviu Tudose judecătorilor.