CUTREMUR/Coldea i-a făcut POFTA lui Ponta: Adrian Sârbu a fost REŢINUT

CUTREMUR/Coldea i-a făcut POFTA lui Ponta: Adrian Sârbu a fost REŢINUT

Risc Seismic

Coldea i-a făcut, în sfârşit pofta lui Ponta. Ceea ce arată că încep să se aşeze lucrurile. Încet-încet.

Omul de afaceri Adrian Sarbu a fost retinut luni, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului General, el fiind acuzat de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare, anunta Agerpres. Adrian Sarbu a fost ridicat luni si dus cu mandat la Parchetul General, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat in dosarul de evaziune fiscala de la Mediafax Group.

UPDATE 21.33 "Totul este o fabricatie, acuzatiile sunt ridicole, astea sunt catusele (arata catusele de la maini, n.r.). In continuare, exista un comunicat pe care l-am dat si il veti putea citi", a declarat Sarbu dupa ce fost scos incatusat din sediul Parchetului, pentru a fi dus in arest.

UPDATE 20.42 Adrian Sarbu a fost retinut pentru 24 de ore, anunta B1 TV citand surse judiciare.

In acest dosar sunt cercetate penal mai multe persoane, trei fiind arestate preventiv.

La sfarsitul anului trecut, mai multe persoane au fost retinute intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani referitor la Mediafax Group, trustul de presa detinut de Adrian Sarbu.

Procurorii au aratat ca Mediafax Group folosea terte firme pentru plata partiala a angajatilor pe drepturi de autor, dar acele firme aveau rolul de a acumula datorii in cascada, ajungand in incapacitatea sa plateasca taxe si impozite. Procurorii au cerut, in decembrie, arestarea preventiva a trei inculpati retinuti in acest caz - Grigoruta Roxana Dorina, Dinu Sorin si Chis Dragos.

Potrivit procurorilor, prejudiciul total produs bugetului de stat, ca urmare a relatiilor evidentiate in actele contabile ale Mediafax Grup si Apropo Media cu mai multe firme care potrivit procurorilor reprezinta operatiuni fictive, se ridica la 16.809.964 lei.

Separat, in vara anului trecut, 11 persoane au fost retinute in urma perchezitiilor efectuate la 26 de adrese din Bucuresti si judetul Ilfov, pentru destructurarea unui grup specializat in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit unor surse vehiculate de presa, perchezitiile au vizat inclusiv cladiri ale MediaPro.

Prejudiciul adus statului in acest caz este estimat la 1,5 milioane de euro, iar sumele supuse procesului de spalare a banilor s-ar ridica la suma de aproximativ 10.000.000 euro, potrivit unui comunicat al Parchetului:

„Totul e o fabricație. Acuzațiile sunt ridicole”

 Cine sunt cele 11 persoane retinute:

1. BILCIURESCU TUDOREL - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
2. SOACHETE VALENTIN - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
3. DOROBANTU SILVIU STEFAN - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
4. PETCHI ROXANA - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
5. TUDOR ION - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
6. VISINESCU MIHAI - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, complicitate la infractiunea de inselaciune si spalare a banilor;
7. RAILEANU DAN CRISTIAN - pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala;
8. RADUTIU RAZVAN ADRIAN -  pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala
9. PANAITESCU VLAD-IOAN - pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala
10.CALAPEREANU ELENA - pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la evaziune fiscala
11.PRESCURE PUIU -  pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.

De ce sunt acuzati cei 11 (comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti):

Din probele administrate in cauza a rezultat suspiciunea rezonabila ca in perioada 2009 - 2014, inculpatii au conceput si implementat mai multe circuite financiare, in scopul fraudarii bugetului de stat, precum si al spalarii si reciclarii sumelor de bani provenind din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, practicand in acest sens doua moduri de operare, dupa cum urmeaza:

-inculpatii, in calitate de reprezentanti ai unor societati comerciale avand ca obiect de activitate prestarea unor servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, au inregistrat in evidentele contabile ale societatilor si au declarat organelor fiscale facturi de achizitii fictive, provenind de la un numar de 17 societati comerciale cu comportament de tip "fantoma", ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentand contravaloarea acestor achizitii erau transferate in conturile bancare ale societatilor cu comportament de tip "fantoma", de unde erau retrase in numerar de reprezentantii acestora, cu diferite justificari, si predate in numerar celor care dispusesera transferul acestora;

-  inculpatii, in calitate de persoane fizice, au prestat in favoarea altor societati comerciale din domeniul media mai multe servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achizitii fictive in numele mai multor societati comerciale cu comportament de tip "fantoma", incasand ulterior prin conturile acestora din urma sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase in numerar si predate persoanelor fizice prestatoare, in fapt, ale serviciilor - realizandu-se astfel "ascunderea" fata de organele fiscale a veniturilor impozabile incasate.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala este estimat la suma de 1.500.000 euro.

Sumele supuse procesului de spalare a banilor se ridica la suma de aproximativ 10.000.000 euro.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile ale inculpatilor, pana la concurenta prejudiciului produs ca urmare a savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si in vederea confiscarii speciale a sumelor ce au format obiectul infractiunilor de spalare a banilor.

CME, compania mama a televiziunii Pro Tv, detine sau este implicata partial in mai multe operatiunide distributie si productie de film si programe de televiziune in judetul Ilfov, operatiuni care nu au legatura directa cu Pro Tv. Acestea au fost dezvoltate pe vremea cand la conducerea Pro Tv si mai tarziu a CME s-a aflat Adrian Sarbu. In urma cu un an, Adrian Sarbu, care in prezent detine grupul Mediafax, si-a dat demisia de la conducerea CME si a parasit grupul international.

Pe data de 1 aprilie a avut loc o operatiune similara, politistii efectuand atunci 28 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la firme si la locuintele unor persoane suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala, infractiuni prin care ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro. Perchezitiile de atunci au avut loc la firme care desfasurau activitati de productie si distributie.

Actiunea de astazi vine dupa ce premierul Victor Ponta a sustinut ca Adrian Sirbu, care detine agentia de presa Mediafax si cotidianul online Gandul,a venit la el in birou pentru a-l intreba daca poate opri niste controale ale Fiscului asupra firmelor sale. Acesta ar fi motivul, potrivit lui Ponta, pentru care se insista asupra subiectului legat de un presupus trafic de influenta in biroul sau, in dosarul baronului PSD Adrian Duicu.

"Minte!", a declarat Adrian Sarbu ca raspuns la afirmatia facuta, la B1 TV, de premierul Victor Ponta.

"Singurul care a fost (la mine in birou) a fost dl (Adrian) Sirbu, care mi-a zis ca are niste controale de la ANAF si daca pot sa le opresc. I-am spus ca nu pot", a spus Ponta, invitat la postul de televiziune B1 TV, unde a fost intrebat cum comenteaza pasajul din referatul procurorilor DNA legat de un presupus trafic de influenta in biroul sau: "Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre (seful Politiei Romane - n.red)la Guvern. La solicitarea primului ministru, Toba s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu Duicu care i-a solicitat mentinerea temporara a lui Ponea in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord".

Victor Ponta considera ca acesta este motivul pentru care agentia Mediafax si cotidianul Gandul, pe care le-a mai atacat in trecut, scriu pe marginea acestui subiect.

"Ca sa intelegeti de ce se insista", a subliniat Ponta, precizand ca din punctul sau de vedere nu exista "moguli" buni sau rai, ci doar patroni de presa care isi platesc taxele sau nu.

"Stilul asta practicat multi ani, vrei sa iti platesc taxe, ia sa vezi ca te cert un pic in trust, ia mai lasa-ma cu ANAF si incep sa te laud ... Eu un lucru pe care nu l-am acceptat si nu il accept", a sustinut primul ministru.

In ceea ce priveste cazul Duicu, Victor Ponta a precizat ca Petre Toba s-a prezentat la DNA unde a declarat "sub imperiul legii" ca nu a existat o chemare a sa la guvern de catre primul ministru, ci doar "o declaratie la telefon a dl Duicu care putea sa spuna sunt la Ponta sau sunt la Traian Basescu" in birou.
 

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”