CUTREMUR/Cioloș, DĂ-L AFARĂ AZI pe acest JEG CORUPT! DNA de ce NU SE AUTOSESIZEAZĂ?
În Guvernul Cioloș există un jeg, fiul unui fost slugoi al lui Adrian Năstase și Dan Ioan Popescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu! Primul-ministru al trebui să-l demită chiar azi pe acest jeg mincinos și corupt! Care ne minte și sfidează cu nesimțire! Iar DNA ar trebui să se autosesizeze și să-l înhațe cu rapiditate! Nu ANI trebuie să cerceteze acest caz evident de corupție, ci procurorii DNA! Și mai e ceva. Cine l-a protejat pe acest Grigorescu de a ajuns din consilier, ministru, o spectaculoasă ascensiune și cine îl protejează în continuare? A cui să fie mâna invizibilă care distribuie bani și cariere așa de frumoase?
Citiți și încercați să nu vă enervați rău:
Ministrul energiei Victor Grigorescu sustine ca bunul mobil pretios pe care nu l-a putut declara pana acum din motive de confidentialitate este un site. L-a inchiriat de doua ori, cateva luni, cu 791.500 de lei. Este o platforma online dedicata politicilor europene, dupa cum a declarat Grigorescu la sfarsitul sedintei de Guvern de miercuri, intrebat de jurnalisti daca a intrat in legatura cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a inceput o investigatie asupra averii ministrului. Declaratia de miercuri a ministrului ridica noi semne de intrebare. Vezi in text care sunt acestea. Guvernul nu a transmis niciun punct de vedere legat de investigatia ANI asupra ministrului energiei, in ciuda insistentelor indelungate ale HotNews.ro.
Reamintim ca ANI a anuntat, la solicitarea HotNews.ro, ca a inceput o investigatie asupra declaratiilor de avere depuse de catre Victor Vlad Grigorescu. Ministrul a obtinut cel putin 791.500 lei din cedarea folosintei, in doua randuri, a unui bun mobil valoros, catre un offshore din insulele britanice Turks & Caicos. Problema este ca obiectul valoros nu este trecut in nicio rubrica din declaratiile de avere. Initial, la solicitarea HotNews.ro, Grigorescu a spus ca nu poate spune ce bun mobil ii aduce asemenea venituri, intrucat "este vorba de un contract privat", iar "tranzactia in sine ramane confidentiala".
Miercuri, la solicitarea unui jurnalist, a spus ca acel bun mobil este o platforma online. A mai afirmat ca este un site cu domeniu eu.com. si ca a incercat sa faca din aceasta platforma un start-up functional si atractiv, insa pana la urma "acest lucru nu s-a intamplat". Chiar si in conditiile in care mica afacere a esuat, a reusit sa o inchirieze cu aproape 80.000 lei pe luna. Mai exact, a inchiriat un site cu 80.000 lei pe luna, dupa cum sustine ministrul.
Acesta mai spune ca sunt speculatii nefondate la adresa sa, mai ales in conditiile in care veniturile au fost obtinute inainte sa ajunga ministru. Insa, tot apare o problema avand in vedere ca sumele au fost obtinute in perioada 2014-2015 cand a detinut functia de consilier al ministrului energiei si apoi cea de membru in Consiliul de Administratie al Electrica. Cand a facut a doua tranzactie, adica in perioada ianuarie- aprilie 2015, era la Electrica. Pentru prima tranzactie nu precizeaza perioada exacta, ci doar anul 2014. Din primavara acelui an a detinut functia de consilier, iar din septembrie functia de administrator in Electrica.
Ministrul a mai spus ca tranzactia a fost trecuta in declaratia de avere. Este adevarat, insa nu a trecut obiectul tranzactiei, chiar daca era obligat de lege. Grigorescu spera ca prin noile declaratii va pune punct "acestor discutii", insa acestea ridica noi semne de intrebare. In primul rand, cum se numeste exact site-ul acela atat de valoros, care, printr-o simpla inchiriere, pe o perioada scurta, poate aduce venituri de 80.000 lei pe luna? Apoi, in ce calitate a realizat afacerea: de persoana fizica sau juridica? Aceasta in conditiile in care pana sa ajunga ministru a detinut o firma cu o cifra de afaceri foarte mica si care mergea pe pierdere. Firma se numeste AG Industrial Consult Venit, iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 11.055 lei si o pierdere de 15.461 lei. De asemenea, a avut o cifra de afaceri 19.000 lei, cu pierdere de 16.976 lei, in 2015.
Despre investigatia ANI, ministrul spune ca este cat se poate de normala si a fost demarata in urma solicitarii unei persoane fizice.
Important de mentionat ca Victor Vlad Grigorescu are o avere impresionanta ( citiți AICI declarațiile de avere ). Tatal sau a fost Andrei Razvan Grigorescu, care a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Industriei, in perioada in care ministru era Dan Ioan Popescu.
Iata declaratia ministrului facuta miercuri, dupa sedinta de Guvern:
"Scurta precizare cu privire la aceste speculatii nefondate cu privire la avere. In primul rand, aceasta tranzactie a fost trecuta in declaratia mea de avere. Aceasta tranzactie a fost inceputa si a fost finalizata cu mult inainte sa ma fi gandit vreodata sa ma ocup de aceasta functie ministeriala. Pentru a inlatura orice speculatie si pentru a pune punct acestor discutii, as dori sa adaug niste precizari. Obiectul tranzactiei mentionate este o platforma online dedicata analizei politicilor europene, in special politicile comerciale comune ale Uniunii Europene, domeniu in care eu sunt specializat. Este un proiect personal la care eu am lucrat inainte sa ocup orice functie de genul asta. Este o realizare proprie. Ceea ce mi-am dorit de la aceasta platforma este sa fie un start-up functional si atractiv. Aceasta platforma electronica a fost inregistrata pe un domeniu de internet monitor eu.com. A fost mai apoi cedata folosinta pentru o perioada limitata de timp catre o companie.
Mi-am dorit ca acest proiect sa se dezvolte intr-o platforma de anvergura. Acest lucru nu s-a intamplat. La sfarsitul acestei tranzactii, inainte de a ma gandi sa ocup aceasta functie, am obtinut un venit pe care l-am impozitat in Romania. In ceea ce priveste investigatia Agentiei Nationale de Integritate, este cat se poate de normala. Orice functionar public este subiectul unei astfel de verificari, care vizeaza in ansamblu averea. Aceasta investigatie a fost declansata ca urmare a unei solicitari a unei persoane fizice, inteleg. Este o investigatie bine venita si eu cred ca ea va clarifica toate aspectele si vom inchide aceste specualatii
Este o chestiune deja in curs, asa cum ANI a si comunicat. Isi urmeaza cursul firesc. Nu este pentru prima data cand ANI face astfel de investigatii si cred din nou ca este un lucru absolut normal".
Povestea pe scurt
In declaratia de avere semnata pe 17 decembrie 2015, la scurt timp dupa numirea in functia de ministru al energiei, Victor Grigorescu arata ca a incasat 568.050 (nu preciza daca lei sau euro) din cedarea folosintei, fara sa ofere alte amanunte legate de bunuri si sursa venitului. Aceasta in conditiile in care la rubrica "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" trebuie completat: sursa venitului (nume, adresa), obiectul generator de venit si venitul anual incasat.
La scurt timp, Romania Libera s-a sesizat asupra acestor aspecte si a solicitat, in mod oficial, lamuriri de la Ministerul Energiei.
In urma sesizarilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declaratie de avere rectificata in care arata ca a obtinut 554.500 (n.red. lei sau euro- nu specifica) din cedarea folosintei unui bun mobil catre offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Alti 13.550 (lei sau euro) au fost obtinuti din cedarea folosintei unui bun imobil. Desi precizeaza sursa venitului, nu mentioneaza si care este "obiectul generator de venit". De asemenea, in declaratia de avere nu este trecut niciun obiect de valoare la rubricile destinate "bunurilor mobile". Conform legislatiei, trebuie declarate toate mijloacele de transport detinute si toate obiectele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Desi nu preciza perioada tranzactiei, se presupunea din declaratia de avere ca sumele au fost obtinute in 2014.
Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o noua declaratie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. In declaratia din iunie a mentionat ca a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore (n.red. aici acopera numele offshore-ului, lasand sa se vada doar ca e din insulele britanice), in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Poate fi acelasi offshore sau altul. Nici de aceasta data nu a trecut in declaratia de avere ce bun mobil detine si a facut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.
HotNews.ro a solicitat ministrului sa explice de ce nu trece in declaratia de avere bunul mobil care reprezinta o sursa importanta de venituri, in urma cedarii folosintei acestuia. Iata raspunsul ministrului: "Tranzactia in cauza este privata si dateaza anterior momentului numirii in functia de ministru. Este vorba de un contract privat, supus unor norme de confidentialitate ca orice contract intre persoane fizice sau juridice private. Asa cum se mentioneaza in declaratiile de avere deja publicate, pentru anii fiscali 2014 si 2015, in urma acestei tranzatii am incasat sumele de 554.000 lei, respectiv 237.500 lei. Pentru toate bunurile detinute si sumele incasate au fost platite taxe si impozite, integral. De asemenea, in declaratie se regaseste si numele platitorului. Tranzactia in sine ramane confidentiala. Tranzactia nu are legatura cu functia de ministru si nici cu domeniul energetic. Nu am facut vreodata vreo afacere legata de sectorul energetic, nu am si nu am avut niciun interes privat sau de orice alta natura in acest domeniu".
In schimb, Agentia Nationala de Integritate spune ca va demara o analiza. "(...)in temeiul dispozitiilor art. 12 alin. (1) si (2) lit. b) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, Agentia Nationala de Integritate va proceda la evaluarea declaratiilor de avere depuse de catre acesta (n.red. Victor Vlad Grigorescu)", precizeaza Agentia Nationala de Integritate pentru HotNews.ro.
A lucrat numai la stat și la tati
Din 2004 până în prezent acest specimen a lucrat doar la stat (cu excepția perioadei 2012 – 2014, când a fost salariatul unei firme de consultanță deținute de familia sa). Din 2004 până în 2011, Grigorescu a fost „Expert UE în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (Departamentul de Comerț Exterior)”, dar și, între 2007 și 2011, „Diplomat în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE – secția comercială”. Din 2014 până în 2015, Grigorescu a fost membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA iar în noiembrie 2015 a devenit ministru al Energiei. În 2014, actualul ministru a fost consilier la cabinetului ministrului delegat pentru energie.