CUTREMUR/ Vin INTERCEPTĂRI care aruncă în aer România! Adamescu, AUDIAT la DNA! Cauțiune RECORD!

CUTREMUR/ Vin INTERCEPTĂRI care aruncă în aer România! Adamescu, AUDIAT la DNA! Cauțiune RECORD!

Risc Seismic

UPDATE/Adamescu este audiat luni la DNA într-un nou dosar, în legătură cu falimentul Astra Asigurări. Acesta are calitatea de suspect. Prejudiciul în dosar s-ar ridica la 700 de milioane de lei.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 7 martie 2016, față de inculpatul
ADAMESCU DAN GRIGORE, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA și administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA și SC Epsilon Estate Provider SR, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a infracțiunilor de:
- abuz în serviciu în formă calificată
- spălare a banilor,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni),

Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.

Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile.

Inculpatului se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.
Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.). 

1.În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.

Concret, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

- a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.
- a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
- a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

2.Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societății ASTRA).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

3.Inculpatul Adamescu Dan Grigore în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat și obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Luna viitoare are loc termenul decisiv privind pronuntarea pedepsei in cazul omului de afaceri Dan Adamescu, acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi mituit inclusiv unii judecatori pentru a beneficia de trecerea pe „linia moarta” a insolventei a unora dintre firmele conduse de miliardar. Insa acest dosar pare a fi doar o mica piesa dintr-un complex puzzle juridic si de retele transpartinice in care este implicat boss-ul de la Astra Asigurari. 

Iar in acest sens, lucrurile par sa se fi complicat serios odata cu intrarea in custodia DNA a lui Daniel Tudor, fostul „mahar” de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, despre ale carui combinatii „National” a publicat o serie intreaga de dezvaluiri. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, Daniel Tudor are toate sansele sa o ia pe urmele Elenei Udrea sau ale Alinei Bica, urmand ca numele sau sa apara in mai multe dosare instrumentate, cu sprijinul serviciilor de informatii, de catre DNA. Insa se pare ca o mare parte din clasa politica romaneasca, dar si oamenii pe care aceasta i-a promovat in ametitoare functii de conducere stau pe un veritabil butoi de pulbere, din cauza unui nou set de interceptari facute intr-una din spetele in care sunt implicati Dan Adamescu, Daniel Tudor, dar si alte trei nume mari ale dreptei liberale. 

Si care ar putea da noi conotatii inclusiv recentei si surprinzatoarei decizii a Curtii Constitutionale din Romania, prin care interceptarile facute de catre principalul serviciu de informatii al tarii nu ar mai putea fi folosite in instantele de judecata.

S-a „copt” si Daniel Tudor 

Dupa vreme indelungata in care se inmulteau informatiile privind implicarea lui Daniel Tudor, pe vremea cand era vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in tot felul de combinatii pe sume ametitoare, iata ca procurorii anticoruptie au decis ca, gata, s-a „copt” si aceasta ancheta. Asta, mai mult ca sigur, doar dupa ce le-au intrat in maneca „asii” probatori prin care sa poate sa trimita in instanta un „dosar beton”. Momentan, Daniel Tudor este acuzat pentru ca ar fi cerut mita trei milioane de euro de la un om de afaceri din zona asigurarilor, privind efectiv suma de 300.000 de euro, in transe, pentru a inchide ochii la rezultatele devastatoare ale controlului efectuat la firma mituitorului. Insa retinerea lui Daniel Tudor nu reprezinta doar instrumentarea propriu zisa a acestui dosar, intrucat acesta este conectat, dupa cum initiatii sistemului o stiu bine, la tot felul de nume mari. De altfel, Tudor este recunoscut si pentru faptul ca a jucat intotdeauna la mai multe capete, astfel ca, odata intrat pe calea „pocaintei” si a spovedaniei in scris, este de asteptat sa faca mai multe victime colaterale decat oricare alta ancheta de pana acum.

Gruparea liberalilor combinagii 

Iar printre cei cei pe care deja i-au apucat frisoanele stiind ca Daniel Tudor a intrat in malaxorul audierilor se numara si capi importanti ai asa-numitei grupari a liberalilor combinagii. Cei care au vechi, foarte vechi si stranse, chiar foarte stranse legaturi, inclusiv de rudenie, cu fostul vicepresedinte al ASF. Insa culmea este ca, spre deosebire de alte spete, nu doar acestia urmaresc acum cu sufletul la gura mersul anchetei, dar si alti liberali cu vechi state de serviciu in partid, chiar daca unii au intrat intr-un inexplicabil, pe atunci, con de umbra,  iar altii se afla de-abia acum pe val. Si daca, in ultima vreme, procurorii s-au invartit tot mai mult in jurul acestei grupari, strangand latul anchetelor, iata ca sunt sanse ca, prin noile interceptari, sa poata taia, in sfarsit, si acest nod gordian al traficului de influenta din Romania zilelor noastre.

Afaceri si amantlacuri

Culmea este ca, pe langa informatiile socante privind sumele de milioane de euro invartite in jurul lui Daniel Tudor pentru a-i face scapati pe unul sau pe altul, respectivele interceptari ar mai contine si elemente pitoresti, cuprinzand inclusiv amanunte incendiare despre oarecare amantlacuri. De altfel, „National” a si dezvaluit in premiera povestea de dragoste intre casatoritul pe atunci Daniel Tudor si mult mai tanara sa consiliera Ramona Gunata, remarcata doar prin faptul ca a reusit sa-si ia bacalureatul la varsta de 32 de ani. Iar daca „telenovela” amoroasa ocupa la randul sau o buna parte a acestor interceptari, in care apar si alte personaje savuroase, totusi, greul il reprezinta tot negocierea „afacerilor” ilegale. Oricum, de remarcat ca aceasta idila dezvaluita de catre noi si confirmata acum de catre interceptari a dus in cele din urma la esecul mariajului dintre Daniel Tudor si sotia sa Doina, senatoarea PNL fiind acum arestata la randul sau, in acelasi dosar, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Stranie coincidenta

Iar informatiile privind existenta noilor interceptari i-a facut pe unii dintre cei care se invart in cercuri de obicei extrem de bine informate nu doar sa prevesteasca un iminent cutremur care va lovi si buna parte din clasa politica, dar si sa vada cu alti ochi inclusiv recenta si controversata decizie a Curtii Constitutionale. Mai ales ca noile interceptari nu au ajuns inca sa fie prelucrate operativ, iar pana ce vor fi aprofundate si isi vor urma calea legala, aparitia motivatiei Curtii Constitutionale ar putea anihila folosirea legala a acestora, considerandu-le ca fiind unele facute neconstitutional si deci, automat, in afara legii. Si chiar daca poate parea o varianta dusa la extrem a vesnicei „teorii a conspiratiei”, numele grele implicate in aceste interceptari de-a dreptul socante pun intr-o cu totul alta lumina intreaga tarasenie.  Cătălin TACHE/National


Risc Seismic


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!