CUTREMUR la Craiova/Afaceristul „de casă” al Olguței, REȚINUT de DNA! Amănunte INCENDIARE
Cutremur la Craiova! Chiar în ziua în care Lia Olguţa Vasilescu a aflat că a câştigat un nou mandat la Primăria Craiova, procurorii DNA l-au reţinut pe omul de afaceri Cristian Dobre, patron al grupului de firme Polystart, în legătură cu afacerea WaterPark, un parc acvatic construit cu peste 80.000.000 de lei proveniţi din fonduri europene.
Contractul a fost semnat în 6 februarie 2013 între Primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu cu o asociere de firme, printre care şi cea a lui Cristian Dobre.
Surse: Cristian Dobre ar avea ce să scrie într-un eventual denunţ
„În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.”, se menționează la finalul comunicatului DNA! Iar surse judiciare craiovene au declarat, pentru EVZ, că omul de afaceri Cristian Dobre ar avea ce să scrie într-un denunţ în faţa procurorilor DNA, el fiind „abonat” la contracte cu Primăria Municipiului Craiova, atât în mandatul Liei Olguţa Vasilescu, cât şi în cel precedent, al lui Antonie Solomon. Parcarea din subsolul Teatrului Naţional, extinderea Spitalului Clinic de Urgenţă, modernizarea Aeroportului din Craiova şi WaterPark-ul din municipiu sunt doar câteva din contractele obţinute de firmele lui Dobre.
Dealtfel, în ultimele zile de campanie, la Craiova, Olguța și Antonie Solomon, pușcăriașul, au defilat, de mânuță, printre „supuși”...
Comunicatul DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 06.06.2016, a inculpatului
DOBRE CRISTIAN, asociat majoritar în cadrul unei societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu consecințe deosebit de grave, săvârșită în formă continuată (5 acte materiale),
- instigare la dare de mită,
- instigare la spălare de bani,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 06 februarie 2013, între Primăria Craiova și o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de inculpatul Dobre Cristian a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în parcul Tineretului din Municipiul Craiova, proiect finanțat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.
În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situațiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului.
În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistență a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuția lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic inițial și devizul ofertă, astfel încât diferența în plus dintre sumele de bani solicitate și obținute din fondurile europene, respectiv bugetul național și sumele de bani cheltuite pentru execuția obiectivului să fie însușită pe nedrept.
De asemenea, inculpatul Dobre Cristian a acționat atât direct cât și prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcției în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul și contractul de finanțare încheiat cu autoritatea de management.
Tot la inițiativa omului de afaceri a fost disimulată și proveniența unei părți din suma pretinsă și primită ca mită de către un diriginte de șantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuțiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii.
Urmare a acestei conduite infracționale, Primăria Craiova și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei ( aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în același timp și un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpat.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 07 iunie 2016, inculpatul Dobre Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
*** În cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Cristian Dobre, „Gentleman în afaceri“ cu dosare penale
Polystart Impex SRL este una dintre companiile grupului Civitas-Polystart controlat de afaceristul craiovean Cristian Dobre, fost președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dolj. În urmă cu câțiva ani, presa locală îl caracteriza drept un „gentleman în afaceri, un suflu tânăr în economia locală, cu idei noi şi principii solide“. Ulterior, după mai multe descinderi ale DNA la sediul firmelor sale, părerile aveau să se schimbe radical.
Apropiat de lumea politică, omul de afaceri a reușit să-și impună grupul de firme în afacerile cu statul, obținând profituri importante din contractele cu autoritățile locale și județene precum și cu structuri ale MAI și MApN.
Atât în Dolj, locul de baștină cât și în județele limitrofe, Polystart Impex este implicată, ca antreprenor general, în asociere sau ca subcontractor, în importante investiții derulate din fonduri bugetare sau europene. Despre numeroasele sale afaceri cu statul, în special cele cu Primăria Craiova, Cristian Dobre afirma, într-un interviu, că sunt normale.
În ultimii ani, societatea a obținut numeroase lucrări în Bănie, între care extinderea Spitalului Clinic de Urgență de 3,3 milioane de lei sau amenajarea parcării din subsolul Teatrului Național, de 13,7 milioane de lei, obținută în asociere cu Mitliv Craiova, alt aspirator de bani publici. De asemenea, Polystart Impex a primit, ca subcontractor al AZVI SA din Spania, o parte din execuția lucrărilor de modernizare la Aeroportul din Bănie. Contractele încheiate cu instituțiile publice i-au adus lui Dobre nu doar bani în conturi ci și anchete penale.
Fraudă cu fonduri europene
La începutul lui 2013, Primăria Craiova și reprezentanții asocierii formată din Delta Antrepriză Construcții și Montaj 93, Polystart Impex și UTI Grup au semnat contractul pentru construcția unui parc acvatic, în suprafață de cinci hectare, amplasat în Parcul Tineretului. Proiectul Water Park a fost finanțat din fonduri europene, prin POR 2007-2013, și prevedea construcția unui complex de agrement, în valoare de 86.066.199,35 lei.
După numai un an, pe 27 noiembrie 2014, procurorii DNA descindeau la sediile Polystart și la Primăria Craiova, într-un dosar de luare de mită și fraudă cu fonduri europene, legat tocmai de Water Park. Anchetatorii au stabilit că directorul executiv al firmei, Luis Guilherme Gomes de Almeida, împreună cu mai multe persoane cu funcții de decizie în cadrul proiectului, au înregistrat situaţii de plată nereale și facturi fictive pentru materiale de construcții, pentru a primi rambursări ilegale. Acest lucru a fost posibil din cauza complicității firmei care a asigurat dirigenția de șantier, ai cărei reprezentanți au avizat ca bun de plată documente întocmite în fals pentru 2,3 milioane de lei. Ancheta nu a putut determina vreo relație între faptele penale ale inculpaților din Dosarul Water Park și primarul Craiovei.
Deși investiția trebuia finalizată până în decembrie 2015, pentru a nu se pierde banii europeni, termenul de recepție a fost devansat pentru vara lui 2016. Pentru a-și justifica întârzierea, constructorii au invocat anchetele DNA care i-ar fi împiedicat să-și desfășoare activitatea.
Cioană, din „ceata lui Gentleman”, judecat pentru evaziune
Mitliv Exim SRL aparține milionarului Liviu Ion Cioană, a cărui avere a fost estimată, în 2011, la 13-14 milioane de euro. Mitliv este o firmă de construcții profilată pe afacerile cu bani publici abonată la contractele Primăriei Craiova.
În asociere cu societățile lui Cristian Dobre (Polystart Impex și Civitas System), compania lui Cioană a obținut în ultimii ani două contracte bănoase, pentru amenajarea unei parcări și pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“, cel mai mare din oraș. Valoarea însumată a lucrărilor se cifrează la peste 20 de milioane de euro.
Pe 6 martie 2014, asocierea Mitliv Exim - Polystart Impex - Habau Construcții a contractat amenajarea parcării subterane, de 600 de locuri, de la Teatrul Național. Contractul a fost semnat pentru 11 milioane de euro, deși valoarea inițială a fost estimată la 14,5 milioane de euro.
Cea de-a doua investiție, Parcul „Romanescu“, finanțată din fonduri europen, prin POR 2007-2013 a fost scoasă la licitație în vara trecută, având termen de execuție patru luni, până la finalul lui 2015. Din cele cinci oferte depuse, a fost aleasă cea a asocierii Mitliv Exim, Civitas Systems și R&A Partners , de 10 milioane de euro. Lucrările au demarat în octombrie astfel încât constructorii nu au reușit să-și respecte angajamentele asumate.
Un alt contract obținut de Mitliv de la Primăria Craiova a fost pasajul din centrul municipiului, pentru care a primit 8 milioane de euro.
În septembrie 2015 Liviu Ion Cioană, a fost trimis în judecată, alături de alte 13 inculpați, pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Conform DIICOT, inculpații au pus în funcțiune un circuit de achiziții fictive de mărfuri, pentru a evita plata impozitelor și a taxelor, prejudiciind bugetul statului cu 9,2 milioane de lei. Pentru aceasta au folosit un off-shore din Cipru şi mai multe firme fantomă, prin intermediul cărora au plimbat banii prin diverse conturi. În prezent, dosarul se află în curs de judecată pe rolul Curții de Apel Craiova.