Cutremur în România. Director INFP: „Trebuia să vină unul mai mare în zona Vrancea. Ultimul a fost în 2018”

Cutremur în România. Director INFP: „Trebuia să vină unul mai mare în zona Vrancea. Ultimul a fost în 2018”

Risc Seismic

Cutremurul cu intensitatea 5,4 care s-a produs luni, 16 septembrie 2024, era așteptat de către specialiști. La această intensitate nu sunt estimate replici, spune directorul INFP.

INFP a oferit pe pagina oficială primele date despre cutremurul din 16 septembrie  FOTo: INFP

INFP a oferit pe pagina oficială primele date despre cutremurul din 16 septembrie FOTo: INFP

În ziua de 16.09.2024, 17:40:22 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ?? ?.?, ?? ???̂?????? ?? ???.? ??.??????????? ?. Cutremurul s-a produs la 56km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 59km E de Brasov, 67km V de Focsani, 69km N de Ploiesti, 97km NE de Targoviste (editare ulterioară)”, precizează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului, pe contul de Facebook.

Directorul INFP, dr. ing. Constantin Ionescu, a precizat pentru „Adevărul” că specialiștii se așteptau la un cutremur de o intensitate mai mare în zona seismică Vrancea.

Practic, trebuia să vină un cutremur mai măricel în Vrancea, pentru că ultimul cutremur mai mare, peste 5, a fost în 2018”, a explicat directorul INFP.

Acest cutremur nu are nicio legătură cu inundațiile produse în sudul Moldovei, așa cum deja, după producerea inundațiilor, pe rețelele sociale se ridica suspiciunea privind apariția unui cutremur.

Nu are legătură. Am făcut și noi analize peste analize, mulți ani, și n-are cum să aibă legătură cu inundațiile”, a declarat dr. Ionescu.

Pe de altă parte, specialiștii nu se așteaptă la replici ale acestui cutremur, având în vedere intensitatea. „Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum, de obicei venea o replică. Din experiența pe care o avem, cutremurele intermediare, cele de adâncimi cuprinse între 90-150 kilometri, ele nu produc replici imediate. Dacă cutremurul ar fi mult mai mare, atunci s-ar fi produs replici. Dacă ar fi avut 6, 6 și ceva, atunci era posibil, dar din experiența noastră sau din cutremurerele anterioare, puține replici au fost la un cutremur de genul acesta, pentru zona Vrancea”, a mai precizat specialistul.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii