CUTREMUR în MAI! DNA anchetează PRIVILEGIILE liderilor de sindicat!

CUTREMUR în MAI! DNA anchetează PRIVILEGIILE liderilor de sindicat!

Risc Seismic

Cutremur în Ministerul de interne! Ministerul de Interne a acordat ilegal diverse privilegii şefilor de sindicate din Poliţie pentru a-i putea menţine sub control. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor DNA, după ce mai mulţi lideri de sindicat s-ar fi turnat între ei!

O anchetă a DNA, care cercetează modul în care liderii de sindicat din Poliţie au beneficiat de anumite drepturi acordate prin ordine MAI, pune pe jar Poliţia Română. Deşi erau suspendaţi din activitatea profesională pe perioada activităţilor sindicale, sindicalişti din Ministerul de Interne au primit normă de hrană şi de echipament ca oricare alt poliţist care însă se află în exerciţiul funcţiunii zi de zi, dezvăluie  Adevărul.

DNA a cerut Poliţiei lista cu sindicaliştii care au beneficiat de aceste drepturi. Concret, Legea 188/1999 privind statutul funcţionarului public, subliniază clar că suspendarea raportului de serviciu intervine, printre altele, în situaţia în care funcţionarul desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii. În această situaţie, funcţionarul public cu statut special nu mai beneficiază de norma de hrană sau de haine. Raţiunea legiuitorului la acordarea normei de hrană personalului din structurile de apărare naţională şi de asigurare a ordinii şi liniştii publice a fost o măsură de protecţie pentru compensarea efortului fizic şi psihic suplimentar.

De aceea, poliţiştii care activează în sindicate nu au primit acest drept. Asta până în 2010, când la şefia Ministerului de Interne a ajuns Vasile Blaga. În aprilie 2010, ministrul de Interne a emis un ordin prin care a modificat Ordinul MAI nr. 440/2003 privind norma de hrană a efectivelor Ministerului Administraţiei şi Internelor pe timp de pace. Concret, Blaga a adăugat la articolul referitor la categoriile de personal care au dreptul la normă de hrană şi liderii sindicali.

La nivelul actual, valoarea lunară a acestui beneficiu pentru un poliţist se ridică la circa 1.000 de lei pe lună. Miniştrii de Interne care i-au succedat în funcţie lui Vasile Blaga ori nu au ştiut de această situaţie, ori au acceptat-o tacit. „Nu-mi aduc aminte de acest ordin, nici nu am discutat vreodată cu cineva din minister despre el. Ordinele de ministru produc efecte dincolo de schimbarea unui ministru. Un astfel de ordin poate să fie valabil de atunci şi până în prezent dacă nu a fost anulat.

Deci, ordinul se duce în timp, chiar dacă miniştrii se schimbă“, a explicat, pentru „Adevărul“, Traian Igaş, cel care i-a succedat în funcţie lui Vasile Blaga.

Privilegiaţi de sistem

Liderii sindicali din Poliţie au beneficiat şi de avansări în grad profesional, deşi erau suspendaţi din activitatea de poliţie.

Pentru ca această „anomalie“ să fie posibilă, MAI a modificat Legea 360/2002 privind statutul poliţistului. Astfel, la art. 48 a fost introdus un alineat nou, potrivit căruia „Perioada în care raporturile de serviciu ale poliţiştilor sunt suspendate constituie vechime în serviciu“. Astfel, vechimea în muncă, aşa cum prevedea legea până atunci, s-a transformat, special pentru sindicaliştii MAI, în vechime în serviciu.

Asta a permis sindicaliştilor care au lucrat ca poliţişti numai câţiva ani să fie avansaţi „la apelul bocancilor”, unii trecând în rezervă chiar cu gradul de comisar-şef. Mai mult, legea a fost modificată, la propunerea MAI, pentru a permite liderilor sindicali să treacă în rezervă cu pensii cât mai grase. Astfel, la acelaşi art. 48, a mai fost introdus un alineat: „Pentru perioada suspendării, funcţiile de conducere din organizaţia sindicală se echivalează cu funcţiile prevăzute în legislaţia privind salarizarea poliţiştilor, în vederea deschiderii drepturilor de pensie ca poliţist“. Concret, funcţiile sindicale de conducere ar fi fost echivalate cu funcţii de director general din MAI.

Cine beneficiază de favorurile MAI

De aceste prevederi au beneficiat doar liderii sindicali din interiorul Poliţiei – mai exact cei din Sindicatul Naţional ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), din Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), dar şi din Corpul Naţional al Poliţiştilor. SNPPC este cel mai mare sindicat al poliţiştilor, iar succesul acestuia se datorează loialităţii faţă de şefi şi susţinerii primite din partea conducerii Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne.

Este de notorietatea susţinerea SNPPC faţă de ministrul Gabriel Oprea, după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Primesc şi bani de haine

Cu cântec este şi o altă dispoziţie dată de Vasile Blaga în favoarea liderilor SNPPC, FSNPPC şi CNP. Tot în 2010, ministrul a aprobat o notă-raport privind acordarea normei de echipament, de care beneficiază legal angajaţii sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională. Norma de echipament, care ajunge lunar la circa 200 de lei, a fost acordată astfel şi liderilor sindicali, cu toate că aceştia nu mai îndeplinesc atribuţii de poliţist, nu fac muncă de poliţie şi nici nu poartă uniformă.

Potrivit legii, „poliţistilor suspendaţi li se retrag lucrările, armamentul şi echipamentele care le-au fost repartizate în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu“. Aceştia nu mai figurează nici în ştatul de plată. Sindicaliştii sunt trecuţi pe un ştat „D“, pentru cei suspendaţi, în afara ştatului de funcţii al instituţiei.

S-au turnat unii pe alţii

Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, procurorii DNA ar fi fost sesizaţi în legătură cu favorurile făcute de minister sindicaliştilor chiar de către unii dintre liderii poliţiştilor. Prin urmare, procurorii au demarat o anchetă. Procurorii au cerut de la IGPR să le pună la dispoziţie o serie de documente referitoare la sindicalişti.

„Având în vedere solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, transmisă prin adresa Direcţiei Generale Juridice din MAI, vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile necesare pentru comunicarea poliţiştilor suspendaţi în vederea desfăşurării de activităţi sindicale, cu specificarea structurii sindicale şi a funcţiei deţinute“, se precizează într-o adresă a IGPR către structurile teritoriale. Interesul procurorilor este îndreptat explicit spre normele de hrană şi de echipament acordate sindicaliştilor prin ordine MAI, în afara normelor legale.

„Totodată, în situaţia în care există la nivelul unităţii hotărâri judecătoreşti definitive privind acţiuni în instanţă înaintate de sindicatele respective, în contradictoriu cu dumneavoastră, având ca obiect acordarea drepturilor pentru echipament şi normă de hrană pentru cei în cauză, se vor transmite şi aceste documente“, se mai arată în document. Termenul-limită pentru centralizarea informaţiilor solicitate de DNA a fost 26 octombrie 2016.

„Legea“ lui Gruia

Preşedintele SNPPC, Marin Gruia, a confirmat că DNA a declanşat o anchetă, dar afirmă că nu ştie despre ce este vorba. „Am auzit şi eu de această adresă a IGPR, la solicitarea procurorilor DNA, care ar fi venit la judeţe, dar nu am văzut-o, mi-au spus colegii despre ea. Nu ştiu despre ce este vorba“, susţine sindicalistul. Gruia a încercat însă să explice că nu este nimic în neregulă cu drepturile acordate arbitrar de MAI.

„Norma de hrană este dată în baza actelor normative în vigoare. Articolul 48 din Statutul poliţistului prevede că poliţiştii suspendaţi din activitatea profesională pentru activităţi sindicale îşi păstrează calitatea de poliţist, iar perioada respectivă constituie vechime în serviciu, adică în funcţia publică. Deci, eu am calitatea de poliţist, chiar dacă sunt suspendat“, susţine liderul sindical. Marin Gruia este contrazis însă nu numai de lege, care nu prevede acest drept pentru cei suspendaţi, dar şi de logică: de ce liderii de sindicat din Poliţie nu figurează pe ştatele de plată ale MAI? Cât sunt suspendaţi din activitatea profesională, aceştia îşi primesc lefurile de la organizaţiile sindicale pe care le reprezintă, din fonduri strânse prin cotizaţiile membrilor.

Avansări la apelul bocancilor

Fost plutonier de armată, preşedintele FSNPPC, Toader Paraschiv a intrat în Poliţia Română în 1995 şi a ajuns comisar-şef, deşi are doar nouă ani de muncă poliţienească. Ultimele două grade – cel de comisar şi comisar-şef, le-a luat la ”excepţional”. „Luptător” îndârjit pentru drepturile poliţiştilor, Paraschiv este cel care, în iulie 2009, a cerut desfiinţarea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), după ce 43 de poliţişti de la Rutieră, din Constanţa, au fost cercetaţi pentru şpagă. Un alt sindicalist care a fost răsplătit de MAI cu grade este Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP).

În 2015, la solicitarea ministrului Gabriel Oprea, agentul şef principal Iulian Surugiu a fost trecut în corpul ofiţerilor. În iulie 2016, Surugiu a fost acuzat de evaziune fiscală şi plasat în arest la domiciliu. Tot anul trecut şi tot la propunerea lui Oprea, preşedintele CNP, comisarul-şef Victor Negreanu, a fost avansat la gradul de chestor.

În apărarea lui Oprea

La nici o săptămână de la moartea tragică a poliţistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a ministrului de Interne Gabriel Oprea, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual sărea în apărarea demnitarului. SNPPC a susţinut atunci că toţi miniştrii de interne şi alţi miniştri au beneficiat de protecţie, subliniind că responsabilitatea juridică pentru moartea lui Bogdan Gigina „nu poate fi aruncată asupra ministrului pentru a atinge interesul de moment al unora“. Ancheta procurorilor a stabilit altceva. Cu o obedienţă ce frizează ridicolul, sindicaliştii au subliniat „meritele“ lui Oprea.

„Dacă pe noi nu ne întreabă nimeni cine merită sau nu să fie ministru de interne, asta nu înseamnă că noi nu avem ceva de spus. Ori în mandatul ministrului Oprea orice angajat al MAI poate să confirme că am avut foarte multe rezultate pozitive. Am primit drepturile legale pe care ani de zile nimeni nu le mai acorda, am beneficiat de cea mai bună logistică din ultimii 15 ani, iar pentru salarii şi pensii am văzut că, împreună cu sindicatele, se poate lupta cineva şi pentru noi, cu rezultate reale. Cum pot unii să creadă că ministrul Oprea poate fi vinovat de moartea colegului nostru, când este singurul ministru care a făcut ceva pentru cei care sunt răniţi sau şi-au pierdut viaţa în misiune? Datorită lui, familiile celor care au avut de suferit accidente sau care şi-au sacrificat viaţa au simţit că statul este alături şi îi ajută“, se afirma în comunicatul SNPPC.

* Suspendarea raportului de serviciu intervine, printre altele, în situaţia în care funcţionarul desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii/Legea 188/1999

* Poliţiştii suspendaţi din activitatea profesională pentru activităţi sindicale îşi păstrează calitatea de poliţist, iar perioada respectivă constituie vechime în serviciu, adică în funcţia publică. Deci, eu am calitatea de poliţist, chiar dacă sunt suspendat/Marin Gruia preşedintele SNPPC.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane