CUTREMUR în Justiție! PSD/ALDE au votat elementul-CHEIE!

CUTREMUR în Justiție! PSD/ALDE au votat elementul-CHEIE!

Risc Seismic

Dupa 12 ore de la inceputul sedintei de plen si 10 ore de dezbateri, care in realitate au fost doar voturi pe amendamente nedezbatute - peste 700, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata doar "pe articole", fara sa se dea un vot in ansamblu, intrucat la ora 22.45 mai erau doar circa 140 de deputati in sala, iar pentru vot final este necesar un cvorum de 165. Sedinta de plen a fost marcata de un protest spontan inedit al celor de la USR, care au luat cu asalt practic tribuna salii de plen cu pancarte improvizate pe care scria "Hotii!", in timp ce deputatul Stelian Ion isi citea amendamentele si le discuta la o portavoce, microfonul fiindu-i taiat. Vreme de minute bune, votul pe amendamente s-a dat in paralel cu aceasta actiune a lor. Singura modificare fata de ceea ce s-a votat in comisia speciala pentru legile justitiei a fost una premeditata si anuntata acum doua zile de Florin Iordache, deputatul PSD care conduce comisia - PSD si ALDE au revenit la propunerea din initiativa lor legislativa in cazul prevederii privind raspunderea magistratilor - actiunea in regres a statului.

22.49 S-a terminat sedinta. Votul final pe aceste proiecte se va da insa alta data, pentru ca la aceasta ora nu mai este cvorumul necesar - cel mai probabil insa abia saptamana viitoare, urmand ca acest lucru sa se decida in urmatoarea de sedinta a Biroului Permanent - cel mai probabil maine.

Ioan Munteanu, lider de grup PSD: "Dragi colegi, va multumesc pentru rezistenta."

21:51: !!! Votul asteptat de PSD. Elementul-cheie, care va înmuia genunchii tuturor procurorilor și judecătorilor! Mai mult, celor corupți le va crea un alibi perfect! Asa cum a anuntat de luni Iordache, PSD si ALDE au respins un amendament al UNJR votat in Comisia speciala la raspunderea magistratilor - actiunea in regres si au votat articolul in forma din lege asa cum au vrut initial. Concret, statul va fi obligat sa se indrepte cu actiune in regres impotriva magistratului care a comis eroare judiciara.

Forma votata la alin. 7 art. 96 - au fost 100 voturi "pentru", 20 "impotriva" si 3 abtineri:

Forma votata la alin. 7 art. 96:

"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii."

In prezent, legea prevede astfel:

(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

22.20 S-a revenit din pauza de 5 minute necesara pentru ca s-au depasit 700 de voturi in sistemul electronic. Sunt 149 deputati prezenti, mai multi decat mai devreme. Pentru o sedinta de vot final este necesar cvorum de 165, iar pentru ca legea sa treaca, intrucat este lege organica, sunt necesare 165 voturi "pentru".

Iordache anunta luni că, in plenul Camerei Deputatilor, PSD va sustine ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului/ In comisia speciala, PSD a votat altceva

Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale parlamentare pentru elaborarea noilor legi ale justitiei, a declarat luni ca, in plenul Camerei Deputatilor, PSD isi va sustine amendamentul si va vota, in privinta raspunderii magistratilor, ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului prin actiune in regres, desi, in comisia speciala, si-a respins propriul amendament si a votat in favoarea variantei propuse de asociatiile magistratilor - UNJR si AMR.

"La acel aliniat 7 de la raspunderea magistratilor sunt trei discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca statul se poate indrepta, in propunerea noastra, statul se indreapta si in amendamentul UNJR ca statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu statul se indreapta", a declarat Florin Iordache, intrebat daca cei de la ALDE sunt nemultumiti, avand in vedere ca ei doresc sa se instituie obligativitatea actiunii in regres.

"De aceea v-am spus ca suntem compatibili si nu sunt probleme. In plen la alineatul 7 grupul PSD si grupul ALDE vom sustine ca statul se indreapta" a adaugat Iordache.

Miercuri, in comisia speciala parlamentara, s-a votat, dupa lungi discutii pe subiect - circa patru ore, ca fata de forma in vigoare, care prevede ca "statul poate sa se indrepte" cu actiune in regres, dupa ce a achitat prejudiciul, impotriva magistratului care a comis o eroare judiciara cu rea-credinta sau din grava neglijenta, sa fie prevazut ca statului "ii revine dreptul".

Acest compromis a fost facut dupa ce reprezentantii UNJR si CSM in comisia au sustinut foarte vehement sa nu se adopte in forma in care dorea initial PSD, si anume ca "statul se indreapta" automat cu actiune in regres.

Forma propusa de PSD si ALDE:

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii definitive, date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea¬credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii. Prejudiciul se recupereaza din valorificarea politei de asigurare incheiate anual, in mod obligatoriu, de catre judecator sau procuror, pentru exercitarea profesiei.

In legea in vigoare, acesta prevede:

7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

Ce s-a votat in comisie:

(7) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlul de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit integral de catre stat, acestuia ii revine dreptul de a se indrepta cu actiune in regres prin MFP, impotriva judecatorului sau procurorului care cu rea credinta sau neglijenta a savarsut eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii¬

In cadrul sedintei, PSD si-a respins o serie intreaga de amendamente, majoritatea fara a le dezbate in vreun fel. Amintim ca toate amendamentele respinse pot fi sustinute si votate in plenul Camerei Deputatilor, si apoi in plenul Senatului, camera decizionala.

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”