CUTREMUR în Justiție! PSD/ALDE au votat elementul-CHEIE!

CUTREMUR în Justiție! PSD/ALDE au votat elementul-CHEIE!

Risc Seismic

Dupa 12 ore de la inceputul sedintei de plen si 10 ore de dezbateri, care in realitate au fost doar voturi pe amendamente nedezbatute - peste 700, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata doar "pe articole", fara sa se dea un vot in ansamblu, intrucat la ora 22.45 mai erau doar circa 140 de deputati in sala, iar pentru vot final este necesar un cvorum de 165. Sedinta de plen a fost marcata de un protest spontan inedit al celor de la USR, care au luat cu asalt practic tribuna salii de plen cu pancarte improvizate pe care scria "Hotii!", in timp ce deputatul Stelian Ion isi citea amendamentele si le discuta la o portavoce, microfonul fiindu-i taiat. Vreme de minute bune, votul pe amendamente s-a dat in paralel cu aceasta actiune a lor. Singura modificare fata de ceea ce s-a votat in comisia speciala pentru legile justitiei a fost una premeditata si anuntata acum doua zile de Florin Iordache, deputatul PSD care conduce comisia - PSD si ALDE au revenit la propunerea din initiativa lor legislativa in cazul prevederii privind raspunderea magistratilor - actiunea in regres a statului.

22.49 S-a terminat sedinta. Votul final pe aceste proiecte se va da insa alta data, pentru ca la aceasta ora nu mai este cvorumul necesar - cel mai probabil insa abia saptamana viitoare, urmand ca acest lucru sa se decida in urmatoarea de sedinta a Biroului Permanent - cel mai probabil maine.

Ioan Munteanu, lider de grup PSD: "Dragi colegi, va multumesc pentru rezistenta."

22.20 S-a revenit din pauza de 5 minute necesara pentru ca s-au depasit 700 de voturi in sistemul electronic. Sunt 149 deputati prezenti, mai multi decat mai devreme. Pentru o sedinta de vot final este necesar cvorum de 165, iar pentru ca legea sa treaca, intrucat este lege organica, sunt necesare 165 voturi "pentru".

 21:51: !!! Votul asteptat de PSD. Elementul-cheie, care va înmuia genunchii tuturor procurorilor și judecătorilor! Mai mult, celor corupți le va crea un alibi perfect! Asa cum a anuntat de luni Iordache, PSD si ALDE au respins un amendament al UNJR votat in Comisia speciala la raspunderea magistratilor - actiunea in regres si au votat articolul in forma din lege asa cum au vrut initial. Concret, statul va fi obligat sa se indrepte cu actiune in regres impotriva magistratului care a comis eroare judiciara.

Forma votata la alin. 7 art. 96 - au fost 100 voturi "pentru", 20 "impotriva" si 3 abtineri:

Forma votata la alin. 7 art. 96:

"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii."

In prezent, legea prevede astfel:

(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

Iordache anunta luni că, in plenul Camerei Deputatilor, PSD va sustine ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului/ In comisia speciala, PSD a votat altceva

Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale parlamentare pentru elaborarea noilor legi ale justitiei, a declarat luni ca, in plenul Camerei Deputatilor, PSD isi va sustine amendamentul si va vota, in privinta raspunderii magistratilor, ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului prin actiune in regres, desi, in comisia speciala, si-a respins propriul amendament si a votat in favoarea variantei propuse de asociatiile magistratilor - UNJR si AMR.

"La acel aliniat 7 de la raspunderea magistratilor sunt trei discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca statul se poate indrepta, in propunerea noastra, statul se indreapta si in amendamentul UNJR ca statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu statul se indreapta", a declarat Florin Iordache, intrebat daca cei de la ALDE sunt nemultumiti, avand in vedere ca ei doresc sa se instituie obligativitatea actiunii in regres.

"De aceea v-am spus ca suntem compatibili si nu sunt probleme. In plen la alineatul 7 grupul PSD si grupul ALDE vom sustine ca statul se indreapta" a adaugat Iordache.

Miercuri, in comisia speciala parlamentara, s-a votat, dupa lungi discutii pe subiect - circa patru ore, ca fata de forma in vigoare, care prevede ca "statul poate sa se indrepte" cu actiune in regres, dupa ce a achitat prejudiciul, impotriva magistratului care a comis o eroare judiciara cu rea-credinta sau din grava neglijenta, sa fie prevazut ca statului "ii revine dreptul".

Acest compromis a fost facut dupa ce reprezentantii UNJR si CSM in comisia au sustinut foarte vehement sa nu se adopte in forma in care dorea initial PSD, si anume ca "statul se indreapta" automat cu actiune in regres.

Forma propusa de PSD si ALDE:

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii definitive, date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea¬credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii. Prejudiciul se recupereaza din valorificarea politei de asigurare incheiate anual, in mod obligatoriu, de catre judecator sau procuror, pentru exercitarea profesiei.

In legea in vigoare, acesta prevede:

7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

Ce s-a votat in comisie:

(7) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlul de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit integral de catre stat, acestuia ii revine dreptul de a se indrepta cu actiune in regres prin MFP, impotriva judecatorului sau procurorului care cu rea credinta sau neglijenta a savarsut eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii¬

In cadrul sedintei, PSD si-a respins o serie intreaga de amendamente, majoritatea fara a le dezbate in vreun fel. Amintim ca toate amendamentele respinse pot fi sustinute si votate in plenul Camerei Deputatilor, si apoi in plenul Senatului, camera decizionala.

Măcel în Parlament! Bacalbașa îi înjură de mamă și-i face maimuțe pe useriști! Camera Deputaţilor a respins, miercuri, prin vot, propunerea PNL de suspendare a şedinţei plenului, precum şi pe cea a USR de amânare a dezbaterilor asupra proiectelor referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor şi modificării Legii ANI. Cele două decizii au dus la începerea unei dispute aprinse între deputaţii Puterii şi ai Opoziţiei.

​Proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor este dezbatut, apoi votat, in plenul Camerei Deputatilor, prima camera sesizata, cu un raport din partea comisiei speciale parlamentare conduse de deputatul PSD Florin Iordache ce contine aproximativ 300 de amendamente admise si 400 de amendamente respinse, multe apartinand chiar initiatorilor, adica PSD si ALDE. Pentru dezbaterea acestui raport - cel putin o parte dintre amendamentele respinse vor fi sustinute in plen - a fost alocat un timp de o ora si un sfert din programul sedintei de plen. Ulterior, legea va intra la vot final.

LIVE:

Desfasurarea dezbaterilor:

21:51: !!! Votul asteptat de PSD. Asa cum a anuntat de luni Iordache, PSD si ALDE au respins un amendament al UNJR votat in Comisia speciala la raspunderea magistratilor - actiunea in regres si au votat articolul in forma din lege asa cum au vrut initial. Concret, statul va fi obligat sa se indrepte cu actiune in regres impotriva magistratului care a comis eroare judiciara.

Forma votata la alin. 7 art. 96:

"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii."

In prezent, legea prevede astfel:

(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

20.41: Iordache a preluat de la Vlase conducerea sedintei. S-a ajuns la art. 62, mai sunt circa 40. In sala sunt 134 de deputati.

Florin Iordache, fost ministru al Justitiei autor al OUG 13, este unul dintre initiatorii acestei legi si presedinte al Comisiei special unde s-au adus modificarile la ea.

20.30 Presedintele de sedinta Gabriel Vlase a scapat cateva injuraturi cu microfonul deschis. Nu e clar cui ii erau adresate.

20.13 S-a ajuns cu votul la art. 56. Articolele 53 si 54 - numirile la Inalta Curte si ale procurorilor de rang inalt - au trecut in forma adoptata in comisie. La aceasta ora mai sunt 128 de deputati in sala.

19.44: Catalin Drula (USR) a luat cuvantul si a cerut o pauza de 15 minute. "Si pentru ca suntem obositi, si pentru ca aici s-au strans deja niste oameni". El a luat telefonul si la microfonul de la tribuna a dat drumul la o inregistrare cu un slogan ce se aude de la protestele din strada: "Nu vrem sa fim o natie de hoti".

18.52 Raluca Turcan: "La Senat a fost inregistrata initiativa legislativa ca fiind votata si exista deja numar de inregistrare. Lucrul acesta arata un singur lucru: ca a fost actiune cu premeditare. Urmareati ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, sa dati o lovitura justitiei. Noroc ca opozitia a reusit sa blocheze acest demers. Inca mai sunt sanse sa fiti opriti din acest proces."

18.50 S-a ajuns cu votul la amendamentele de la art. 50 (legea are un total de 107). In acest moment sunt prezenti 154 de deputati in sala, sub cvorumul necesar pentru vot final, ceea ce inseamna ca legea nu ar putea fi votata in ansamblu, nu doar pentru ca este lege organica, dar si pentru ca nu ar exista cvorum de sedinta de vot final (care este de 165).

18.46 Deputatul PNL Florin Roman si apoi deputatul USR Claudiu Nasui au luat cuvantul la tribuna si au semnalat faptul ca proiectul apare ca adoptat si are si nr de inregistrare la Senat. Vlase, care conduce sedinta: "E problema Senatului." Votul continua ca si pana acum.

18.16 ALERTA Legea privind statutul magistratilor si proiectul lui Iordache de modificare a Legii ANI apar pe site-ul Senatului ca fiind deja adoptate de Camera Deputatilor

17.46 Votul continua insa nu s-a ajuns nici macar la jumatatea documentului. La acest moment prezenta in sala este de 172 de deputati, dintre care circa 130 de la majoritatea parlamentara plus UDMR. Pentru ca acest proiect sa treaca la votul final - dupa ce este votat amendament cu amendament - este necesar un minim de 165 de voturi "pentru". NU este astfel sigur daca legea va trece la vot final sau va fi amanata.

16.54: 16.54: Pauza pana la 17.10. Pe holuri, se estimeaza ca va mai dura inca cel putin doua ore. Comisia speciala a lui Iordache, care lucreaza la Legea 304, se va reuni in sedinta joi dimineata, de la 10.00.

16.37: Deputat USR Tudor Benga a ridicat problema art. 110 alin 2 din Regulament, care prevede astfel: "(2) Supunerea la vot a amendamentelor se face în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele de modificare şi/sau de completare propuse de comisia sesizată în fond, urmând amendamentele de modificare şi/sau de completare respinse şi cuprinse în raportul comisiei şi apoi cele de corelare tehnico-legislativă, gramaticale şi lingvistice."

16.14 S-a ajuns cu votul la art. 19.

16.08 USR si-a incheiat protestul, Dan Barna a afirmat ca "acestea sunt doar o parte dintre amendamentele care ar fi trebuit dezbatute". Deputatii USR au iesit din sala.

16.03 Stelian Ion si-a reluat prezentarea amendamentelor la portavoce.

16.00 Turcan: "O sa va rog frumos, fac un apel la calm. Cred cu tarie ca atunci cand incepem un demers trebuie sa ne gandim si cum iesim din el. Haideti sa redam parlamentului demnitatea. Trebuie sa dezbatem amendamentele." Vlase i-a taiat microfonul.
Turcan continua: "Opriti astazi dezbaterea. Avem legi importante si saptamana viitoare".

15.43 Continua votul. S-a ajuns la al 36-lea amendament.

15.40 Vlase, care prezideaza sedinta, a decis sa continue votul pe fiecare amendament, desi cei de la USR au ramas la prezidiu si isi continua actiunea.

15.22:Protest spontan USR. Stelian Ion citeste amendamente la portavoce, colegii sai au venit langa el cu hartii, deocamdata nu se vede ce scrie pe ele.

15.17: Dan Barna ridica tonul de la prezidiu, acuzand faptul ca nu se dezbat amendamentele: "Noi parlamentul nu putem dezbate? Suntem absurzi! Hai sa plecam acasa daca suntem atat de idioti!"

15.07: S-a reluat sedinta, cu punctul 30 (amendament la art. 16). Stelian Ion atrage atentai ca la punctul 28 s-a votat un spatiu gol din tabel. "E o bataie de joc sa votam nimic. Ne facem de ras. Aici nu suntem fabrica de legi, nu suntem la șaibă."

*Desi pare ca acest vot va dura peste ora 16.00, sedinta comisiei speciale pentru modificarile la Legea 304, incepute luni, se va tine in continuare.

14.12 Sedinta s-a suspendat timp de 30 de minute pentru a se desfasura sedinta Biroului Permanent. S-au votat doar circa 20 de amendamente admise din peste 300.

13.25 Daniel Gheorghe (PNL) a solicitat pauza de consultari de 30 de minute. Vlase: "Pauza de consultari - 3 minute"

13.20 Turcan cere ca fiecare amendament trebuie dezbatut. Si USR cere ca fiecare amendament sa fie citit.

13.18 Incepe votul pentru fiecare amendament. Sunt peste 300. Astfel, nu se dezbat amendamentele ci doar se voteaza.

13.17 S-a votat prelungirea programului de lucru, opozitia acuza ca se incalca regulamentul.

13.16: Chichirau: "Regulamentul nu este pe persoana fizica, tara nu este pe persoana fizica!" Vlase ii taie microfonul in repetate randuri.

13.10 Gabriel Andronache a afirmat ca procedura legislativa a acestui proiect este neconstitutionala. In plus, a cerut sistarea sedintei pentru ca s-a depasit programul de lucru. Vlase sustine insa ca s-a depasit doar programul de dezbateri, nu programul de lucru.

13.06: Sedinta este acum prezidata de Florin Iordache, si el vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Dupa cinci minute a revenit Vlase.

13.05: Cupsa: Peste 4000 de magistrati au semnat ca nu sunt de acord cu prevederile initiativei.

13.02: Si Marton Arpad (UDMR) recunoaste ca unele amendamente respinse nu au fost prinse in raport.

12.52: Din partea PSD sustine legea deputatul Alina Tanasescu, membru in comisia speciala si in comisia juridica, si nu Florin Iordache, presedintele comisiei speciale si initiatorul legii.

12.44: Cupsa (PNL): Aceasta lege este plina de prevederi neconstitutionale.  Sunt texte imprecise si impredictibile care o vor face imposibil de pus in practica." 

12.40 Cosette Chichirau a venit la tribuna insa Vlase i-a taiat microfonul.

12.34: Stelian Ion: "In zi de doliu national ati ales sa mergeti inainte cu asaltul asupra justitiei. Nu grija pentru justitie este cea care va anima, ci teama sefilor dvs de a ajunge in fata justitiei. Din momentul in care legea a inceptu sa vi se aplice si dvs., a inceput sa va stea in gat. In ultimul an grija dvs a fost dezincriminarea abuzului in serviciu, conflictul de interese, gratierea, eliberarea din inchisori fara discernamant. Aceasta lege este o palma data sistemului de justitie. Ati creat o comisie speciala pentru a merge pe repede inainte si pentru a da aparenta de dezbatere, desi ati invitat doar prietenii. Stiti unde sa loviti - daca procurorii sunt legati de maini. Vreti sa puneti pumnul in gura magistratilor, vreti sa ii verificati in comisiile dvs parlamentare. Vreti sa introduceti subiectivismul prin inlocuirea concursurilor cu interviuri, vreti ca magistratii sa fie ministri, desi acest lucru este interzis de Constitutie."

12.27: Stelian Ion (USR): "Nu stiu daca s-a intampla cu intentie sau din pura intamplare, oricum ar fi e foarte grav. Sunt amendmaente care nu au fost incluse in raport. Am avut o intelegere pe care o consider a unor oameni de onoare. Am avut intelegerea ca amendamentele respinse in comisia speciala sa se regaseasca in raportul final. Sunt multe amendamente care nu au fost incluse in raport: Art. 15 alin 3, 26, alin 2, etc. De aceea se impune retrimiterea la comisie. Va rog sa constatati ca a fost o graba nemaipomenita, s-au facut greseli foarte mari.

Nu a exista transparenta pentru ca nu am putut invita organizatii ale magistratilor care au alt punct de vedere cu al dumneavoastra."

Acest raport a fost dat cu depasirea termenului, nu puteti invoca procedura de urgenta ci procedura obisnuita."

Vlase: "S-a decis la comitetul liderilor, s-a votat."

12.25 USR cere retrimiterea la Biroul Permanent. Continua interventiile "pe procedura".

12.20 Turcan cere sa fie suplimentata ordinea de zi cu o rezolutie prin care sa fie cerut punct de vedere de la Comisia de la Venetia. Vlase refuza: "S-a votat deja programul de lucru si ordinea de zi."

Turcan nu pleaca de la tribuna si se cearta cu Vlase. Pana la urma, Vlase supune la vot propunerea lui Turcan, care este respinsa. 79 pentru 143 impotriva.

12.17 Turcan: "Este infiorator modul in care procedati astazi! Ma intreb pana unde puteti
merge pentru a il aparea pe dl Dragnea in fata justitiei! Acest program arata lipsa dvs de deschidere la dezbatere pe acest proiect de lege." Turcan cere din nou transmiterea la comisie, Vlase ii taie microfonul de mai multe ori.

12.15 S-a stabilit timp de dezbatere - 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, se finalizeaza la ora 13.10.

12.10 Cupsa (PNL): "Daca vom adopta modificarile asa cum apar in acest raport, vom face o mare greseala. Amendamentele admise sunt altele decat cele votate de noi la ora 19.00 miercurea trecuta. Aceste amendamente nu se regasesc nicaieri, nici in initiativa legislativa, nici in raport. Sunt articolele de pe ultima pagina ale raportului. Au fost adaugate raportului este inacceptabil!"

Se voteaza retrimiterea la comisie a raportului - 80 "pentru" 137 "impotriva", s-a respins.

12.07 Vlase cere un minut de consultari cu liderii de grup. "Am o chestie de procedura eu, sa nu ne mai certam la microfon."

12.05 Interventie "pe procedura" a deputatului PNL Gabriel Andronache. Acesta sustine ca au fost "uzurpate" competentele comisiei juridice, prin procedura parlamentara aleasa pentru acest proiect. "Suntem sesizati in mod neregulamentar, va solicit scoaterea de pe ordinea de zi".

12.00 Cu o intarziere de o ora si un sfert, incep dezbaterile in plen. S-a citit raportul intocmit de raportul Comisiei speciale.

11.35. Ghinea ii cere iar lui Vlase, care conduce sedinta, sa il cheme la ordine pe deputatul PSD Bacalbasa, care injura.

11.18 Deputatul USR Cristian Ghinea: "Domnul Bacalbasa a amintit de mai multe ori de mama colegului meu. E ok sa fim injurati in Parlamentul Romaniei?! Va cer sa il chemati la ordine pe domnul Bacalbasa!"

***

Iordache, fost ministru al Justitiei, a anuntat ca PSD va sustine la plen altceva decat a votat in cadrul comisiei speciale in cazul articolului privind actiunea in regres. Concret, isi va vota propunerea initiala la raspunderea magistratilor, aceea ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului prin actiune in regres, desi, in comisia speciala, si-a respins propriul amendament si a votat in favoarea variantei propuse de asociatiile magistratilor - UNJR si AMR, care prevede ca "statulul ii revine dreptul". Citeste aici detalii despre aceasta modificare.

La acest raport pe prima lege din pachetul legilor justitiei s-a ajuns dupa sase zile de dezbateri la comisia condusa de Iordache, in prezenta reprezentantilor Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania - care a avut cele mai multe amendamente votate, ai Consiliului Superior al Magistraturii - care a dat aviz negativ pe aceste legi, si uneori si ai Asociatiei Magistratilor.

O scurta sinteza a amendamentelor controversate adoptate in comisie:

* S-a eliminat cuvantul "independenta" din articolul care defineste activitatea procurorilor. Cee ce pana acum era "Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii" a devenit "Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei." (textul din Constitutie) - propunere PSD si ALDE

* "Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva." - amendament propus de Steluta Cataniciu (ALDE)

* Magistratii nu pot fi lucratori operativi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Acestia completeaza o declaratie olografa in acest sens. Veridicitatea informatiilor din aceste declaratii nu mai este verificata doar de CSAT, ci si de Comisiile parlamentare de control al activitatii SRI si SIE. - propunere UNJR

*. Prin derogare de la ORICE lege, toate actele legate de justitie co-semnate de CSAT sau de serviciile de informatii sunt informatii de interes public. - propunere UNJR.

* Presedintele nu va mai putea refuza, nici macar o data si motivat, numirile propuse de CSM in functiile de presedinte si vicepresedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie

* Presedintele nu va mai putea refuza, nici macar o data si motivat, numirea procurorilor si judecatorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate si a altor categorii de juristi, mai exact "foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, personalul de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani".

* Presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirile judecatorilor in functii de procurori si procurorilor in functii de judecatori.

* Un magistrat nu va mai fi suspendat din functie automat atunci cand este trimis in judecata, decizia in acest sens fiind luata de catre CSM.

* Actiunea in regres - s-a stabilit ca, fata de forma in vigoare, care prevede ca "statul poate sa se indrepte" cu actiune in regres, dupa ce a achitat prejudiciul, impotriva magistratului care a comis o eroare judiciara cu rea-credinta sau din grava neglijenta, sa fie prevazut ca statului "ii revine dreptul"

In ceea ce priveste controversa privind procedura procurorilor de rang inalt - procurorul general, procurorul sef al DNA si procurorul sef al DIICOT - s-a decis in comisie ca presedintele ramane parte a mecanimsului atat in privinta numirii, cat si a revocarii. Raman in vigoare prevederile din Legea 303/2004.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…