Cutremur de 4,6 în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter s-a produs in aceasta seara, la ora 23:04, anunta Centrul European de Seismologie. Epicentrul a fost localizat la 19 kilometri de Focsani si la 4 kilometri de localitatea Marasesti, la 40 de kilometri adancime, la fel ca seismul din 22 noiembrie.
Si Institutul National pentru Fizica Pamantului anunta pe site-ul sau ca "la data de 07/12/2014 23:04:04 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade in Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea, la adancimea de 40km". Potrivit feedback-ului oferit de utilizatorii site-ului Institutului, seismul a fost resimtit in Bucuresti, Galati, Focsani, Braila si Constanta.
Cutremur la 2 saptamani de la cel mai puternic seism din acest an, produs in acelasi loc
Amintim ca in urma cu doua saptamani, sambata 22 noiembrie 2014, in aceeasi zona a avut loc un seism cu magnitudine de 5,7 pe Richter, care a fost resimtit in Bucuresti si Iasi. Institutul National pentru Fizica Pamantului a anuntat atunci ca seismul s-a produs la ora 21:14 la o adancime de 39 kilometri, cu epicentrul la aproximativ 5 km de orasul Marasesti si 19 km de Focsani.
Coordonatele cutremurului din aceasta seara, 7 decembrie 2014, sunt aproape aceleasi, din primele date publicate de autoritati.
Ce spune Institutul de Fizica Pamantului in raportul despre cutremurul din acelasi loc, de acum 2 saptamani, care a fost urmat de 75 de replici in 72 de ore
Institutul National pentru Fizica Pamantului a dat publicitatii un raport despre seismul de 5,7 grade Richter produs pe 22 noiembrie 2014 in aceeasi zona ca cel de astazi, dar cu o magnitudine care nu a mai fost inregistrata in ultimul an.
Ce spune Institutul in raport:
"Regiunea Vrancea este o regiune seismica complexa de convergenta continentala , cu cel putin trei unitati tectonice in contact: placa Est - Europeana si subplacile Intra - Alpina si Moesica.
Sub - zona Ramnicu Sarat reprezinta o regiune seismica particulara. Activitatea ei seismica se caracterizeaza prin cutremure crustale de magnitudine moderata Mw <= 5.2 (Radu, 1979), care adesea apar grupat in timp si spatiu, sub forma de secvente.
Hipocentrele sunt situate, in general, la adancimi intre 15 si 40 km, in regiunea de avanfosa din fata curburii majore a Arcului Carpatic. In aceasta regiune, stratul sedimentar atinge cea mai mare grosime (peste 10 km) din intregul sistem al Arcului Carpatic