Cutremur de 4,1 pe Richter în zona seismică Vrancea. Unde s-a resimțit unda seismică

Cutremur de 4,1 pe Richter în zona seismică Vrancea. Unde s-a resimțit unda seismică

Risc Seismic

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 pe scara Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur FOTO Shutterstock

Cutremur FOTO Shutterstock

În noaptea de 15 spre 16 decembrie 2022, la ora 01:47:13, s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,1, la adâncimea de 88 kilometri, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 83 km E de Brașov, 94 km S de Bacău, 101 km NE de Ploiesti, 112 km V de Galati, 115 km NV de Brăila, 151 km N de București, 172 km NE de Pitești, 174 km SV de Iași, 196 km E de Sibiu, 216 km N de Ruse

Ultimul cutremur înregistrat a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter și s-a produs în luna noiembrie a acestui an. În luna noiembrie, în România au avut loc 18 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 5,4 grade pe Richter.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4 grade, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

În prezent, românii au la dispoziție două sisteme prin care pot fi atenționați de iminența unui cutremur. În primul rând, INCDFP are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon să primească alerte. O astfel de alertă a fost emisă și joi dimineață, înainte ca seismul de 5,4 grade să fie resimțit. „Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube. De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat Constantin Ionescu, directorul INCDFP.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri