Cutremur cu magnitudinea 5,2, înregistrat în Turcia. În ce zonă a fost resimțit seismul
Un seism cu magnitudinea 5,2 a fost înregistrat joi în estul Turciei, în aceeaşi zonă care a fost devastată de cutremure în urmă cu aproape un an, transmite agenţia DPA.
Cutremur devastator în Turcia, pe 6 februarie 2023 FOTO Profimedia
Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), citat de Reuters, a anunţat iniţial magnitudinea 5,3.Nu au fost raportate victime sau pagube materiale la scurt timp după producerea seismului, a indicat ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, pe reţeaua socială X (fostă Twitter).Cutremurul a fost resimţit în provinciile şi oraşele învecinate, a precizat Yerlikaya.
Seismul, produs la o adâncime de 14 kilometri, a provocat panică în rândul locuitorilor, a relatat postul de televiziune de stat TRT, citat de DPA. În februarie 2023, două cutremure majore au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei, lăsând în urmă peste 60.000 de morţi, în ambele ţări, şi milioane de sinistraţi.
Costurile cutremurului din Turcia s-ar ridica la 84 de miliarde de dolari. Ce a promis Erdogan turcilor
Cel mai devastator cutremur care a lovit Turcia în aproape un secol ar putea costa ţara până la 84,1 miliarde de dolari, a arătat o organizaţie a oamenilor de afaceri din Turcia.
Bilanţul seismului violent care a lovit Turcia şi Siria la 6 februarie 2023 a crescut la 35.225 de morţi, conform celor mai recente rapoarte oficiale citate de Agerpres. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD).
Potrivit unui raport publicat de Turkish Enterprise and Business Confederation, costurile pagubelor se ridică la 84,1 miliarde de dolari, dintre care 70,8 miliarde de dolari pentru repararea miilor de locuinţe distruse, 10,2 miliarde de dolari reprezentând pierderea venitului naţional şi 2,9 miliarde de dolari ca urmare a zilelor de lucru pierdute.
Raportul estimează că principalele costuri vor fi cele cu reconstruirea locuinţelor, a liniilor pentru transportul energiei electrice şi a infrastructurii, precum şi acoperirea nevoilor de adăpost, pe termen scurt, mediu şi lung, ale sutelor de mii de oameni care au rămas fără locuinţă.
Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anunţat că statul va finaliza reconstrucţia caselor în decurs de un an iar Guvernul de la Ankara pregăteşte un program care va permite ţării "să stea din nou în picioare."
Sursa: adevarul.ro